Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătorirea „Zilei școlii” și a patronului spiritual

Vineri, la C.T. „Andrei Șaguna”

Sărbătorirea „Zilei școlii” și a patronului spiritual

La Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea s-a sărbătorit vineri (29 noiembrie 2013) „Ziua școlii” și a patronului spiritual.

Manifestările au fost deschise de directorul colegiului, dl prof. ec.dr. Răzvan Vonea, cu un cuvânt de salut adresat participanților, invitați, colegi profesori și elevi, după care a felicitat coordonatorii de proiecte și activități pentru paleta bogată și diversificată de manifestări care au avut loc în această toamnă. „Noi încercăm să vă oferim o platformă, o arenă de manifestare a creativității voastre, un spațiu liber de manifestare a dorințelor voastre, a pasiunilor voastre, astfel încât să faceți ceva constructiv, util pentru viitorul vostru.
Eu mă declar încântat, mă declar un om fericit căci văd împrejur activități bogate, oameni fericiți, elevi fericiți”.
Iar agenda manifestărilor și atmosfera din cadrul atelierelor de lucru aveau să confirme cele spuse de domnul director.
Directorul adjunct, dna prof. Biro Ildiko, s-a referit la modelarea, formarea și adaptarea omului la condițiile concrete pe care i le oferă viața și locul de muncă, precum și la activitățile curriculare și extracurriculare. Invitată „acasă”,  de „Ziua școlii”, directorul CCD Bihor, dna prof. drd. Carmen Bodiu s-a declarat deosebit de fericită. „Am sentimentul că recuperez ani buni, mai precis 10 din activitatea mea care s-a identificat cu viața acestei școli. Aș dori să vă transmit mândria de a aparține spiritului șagunist”, a mai spus directorul CCD.
Prof. Ioana Pop și Cristinco Olar au prezentat în PowerPoint personalitatea patronului spiritual, referindu-se la biografia mitropolitului Andrei Șaguna, activitatea sa religioasă, politică și culturală.
Activitatea pe ateliere de lucru
Primul atelier pe care l-am vizitat a fost cel organizat în sala 25, coordonat de prof. Ramona Chișiu, cuprizând o șezătoare tradițională și lansarea revistei „Univers șagunist”, activități la care au colaborat și alți profesori: Dale Livia, Bungău Angela, Pop I., Holho F., Bot Simona, Malița Silvia; Ramona și Dan Chișiu, Dumea L, Negrean S., Postole G, Bungău A. și Pop I.
Catedra de discipline tehnice (Varga Violeta, Radu Rodica, Covaci Iosif, Goga Ioan și Urdea Elena) a pus la cale în sala 23 un concurs de securitate și sănătate în muncă – „Paza bună trece primejdia rea!”
În sala 17, am găsit un concurs de matematică, fizică și chimie distractivă, sub coordonarea prof. Grec Adriana, Radu Angelia, Serac Călin, Sabău E., Teușdea Alexandrina, Maszarik Dorin, Roman Doboș Gabriela.
De o bună audiență și participare s-a bucurat concursul de coafuri, coordonat de  prof. Abrudan Luminița, Crișan Csilla, Biro Ildiko și Sabău Elisabeta.
Pe departe, cea mai mare animație am găsit-o în sala 6 care a găzduit standurile de prezentare a firmelor de exercițiu. Într-o zonă de liberă trecere, am asistat la raliul unor mașinuțe realizate din materiale reciclabile cărora li s-au aplicat baloane cu combustibil de aer; activitatea era coordonată de prof. de fizică Alexandrina Teușdea. În celălalt colț al sălii am descoperit salonul de înfrumusețare, coordonat de prof. Crișan Csilla, cu servicii de manichiură, pedichiură, coafură, frizerie, protezare unghii, cosmetică și masaj. La Restaurantul tradițional se puteau servi (la comandă) fasole frecată de post și meniul zilei, oferit de Raluca Merluț și Carmen Negru. La ora vizitei noastre, la Târgu firmelor de exercițiu tocmai au sosit dl director Răzvan Vonea, dl inspector școlar Florin Mieluț și dl prof. Florian Lele, director adjunct al CE „Partenie Cosma”. Cea de-a patra firmă de exercițiu prezentă la târg comercializa articole de îmbrăcăminte, desfășurând și activități de design specializat. Firmele de exercițiu au fost coordonate de prof. Bogojel Otilia, Lăcătușu Simona, Crișan Csilla și Negrean Simona.
Cel mai dulce atelier a adunat și cei mai mulți vizitatori, chiar dacă lipsea „arteziana” cu ciocolată caldă. În cadrul expoziției culinare, dna prof. Voichița Popa avea expuse: linzer cu brânză, plăcintă cu brânză și cartofi, prăjitură Ferbo, plăcintă cu dovleac, plăcintă cu varză și cremeș. Alături de doamna Voichița erau elevi din clasa a XII-a C, de la profilul Organizatori banqueting.
În cel de-al VII-lea atelier s-au  adunat toți cei pasionați de automobile și doritori să participe la concursul „Automobilul – pasiunea mea”, concurs condus de prof. Negrean Simona și Postole Gretta.
De la ora 12.00, în amfiteatrul șagunist, au fost programate câteva reprezentații distractive de teatru, a la Caragiale, coordonate de prof. Bungău Angela, Dale Livia și Dronca Raluca, două momente cultural-artistice (Ungaria și român-englez), coordonate de prof. Elisabeta Sabău, Biro Ildiko și Holhoș Felicia, iar dna prof. Ramona Tăutu a organizat un concurs sportiv: Skandenberg și aerobic.
La final, toate activitățile au fost premiate cu diplome.
Ovidiu Dan

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 13:07:50 Ora de vară a Europei de Est