Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozion „Ziua Românilor de Pretutindeni”

Vineri, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Simpozion „Ziua Românilor de Pretutindeni”

Sâmbătă, 30 noiembrie, s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni. Organizația Femeilor Liberale din Oradea a marcat această zi deosebită, în care conștiința națională renaște, în cadrul Simpozionului „Ziua Românilor de Pretutindeni”, organizat vineri, 29 noiembrie 2013, cu ocazia „Zilei Porților Deschise” la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor.

Simpozionul a început cu intonarea Imnului României și a abordat problematica românilor de pretutindeni din mai multe unghiuri.
Doamna deputat Florica Cherecheș a făcut o scurtă prezentare a fenomenului de emigrare a românilor în ultimii 150 de ani și a prezentat câteva aspecte personale cu privire la fenomen, cunoscând cât de greu le este românilor plecați peste hotare, care simt un gol constant în suflet, întotdeauna lipsindu-le ceva și acel ceva este România.
Domnul prof.univ.dr. Sorin Șipoș a prezentat situația românilor din afara frontierelor politice și rolul pe care l-a avut Nicolae Iorga în dezvoltarea conștiinței naționale, acesta realizând o unitate națională în conștiință înaintea celei politice.
Domnul lector univ.dr. Marius Cioară și doamna lector univ. dr. Rosana Stan, psihologi, au prezentat consecințele migrației părinților asupra dezvoltării psiho-sociale a copiilor, studiul efectuat de domniile lor subliniind faptul că la copiii cu părinții plecați în străinătate apar mai des probleme de autocontrol, stimă de sine și de dezvoltare a relațiilor cu ceilalți.
Domnul Ioan F. Pop, scriitor și eseist, a scos în evidență importanța limbii în identitatea unui popor. „Limba română este patria mea”, iar „armonia unei societăți pornește de la limba vorbită corect”, a spus scriitorul.
Părintele Ioan Ghitea a subliniat importanța pe care o are Biserica în mijlocirea întâlnirii dintre cei de acasă și cei plecați, păstrarea identității naționale, biserica fiind locul unde românii stabiliți în străinătate pot să vorbească limba română, își alină dorul de țară și se adună și discută despre probleme din viața de zi cu zi.
Domnul Tiberiu Moraru, președintele Asociației Morărița, a prezentat o problemă a diasporei românești, și anume faptul că românii din Ucraina întâmpină dificultăți la obținerea cetățeniei române, spre deosebire de cei din Moldova, deși și aceștia simt și vorbesc românește.
Domnul Morcov Roman, reprezentantul Asociației Studenților și Elevilor Basarabeni din Oradea a avut o intervenție emoționantă subliniind faptul că limba română este limba vorbită de-o parte și de alta a Prutului și că România este casa lui.
Evenimentul s-a bucurat și de prezența a patru elevi de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, care au interpretat melodii populare românești.
Doamna deputat Florica Cherecheș, inițiatoarea evenimentului, a încheiat acest simpozion spunând: „Fie că trăiesc în România, fie în afara granițelor ei,  românii să nu uite că au o țară frumoasă și bogată, că au o cultură cu care se pot mândri și o bogăție de tradiții. Avem înaintași destoinici care au contribuit nu doar la dezvoltarea țării, dar și a omenirii, prin descoperirile lor, modele demne de urmat în toate domeniile de activitate. Dumnezeu să binecuvânteze România și pe români, oriunde s-ar afla!”, a spus doamna deputat Florica Cherecheș.
Fulvia Dumitreanu, consilier parlamentar
Foto: Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:51 Ora de vară a Europei de Est