Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Simpozion „Ziua Românilor de Pretutindeni”

Vineri, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Simpozion „Ziua Românilor de Pretutindeni”

Sâmbătă, 30 noiembrie, s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni. Organizația Femeilor Liberale din Oradea a marcat această zi deosebită, în care conștiința națională renaște, în cadrul Simpozionului „Ziua Românilor de Pretutindeni”, organizat vineri, 29 noiembrie 2013, cu ocazia „Zilei Porților Deschise” la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor.

Simpozionul a început cu intonarea Imnului României și a abordat problematica românilor de pretutindeni din mai multe unghiuri.
Doamna deputat Florica Cherecheș a făcut o scurtă prezentare a fenomenului de emigrare a românilor în ultimii 150 de ani și a prezentat câteva aspecte personale cu privire la fenomen, cunoscând cât de greu le este românilor plecați peste hotare, care simt un gol constant în suflet, întotdeauna lipsindu-le ceva și acel ceva este România.
Domnul prof.univ.dr. Sorin Șipoș a prezentat situația românilor din afara frontierelor politice și rolul pe care l-a avut Nicolae Iorga în dezvoltarea conștiinței naționale, acesta realizând o unitate națională în conștiință înaintea celei politice.
Domnul lector univ.dr. Marius Cioară și doamna lector univ. dr. Rosana Stan, psihologi, au prezentat consecințele migrației părinților asupra dezvoltării psiho-sociale a copiilor, studiul efectuat de domniile lor subliniind faptul că la copiii cu părinții plecați în străinătate apar mai des probleme de autocontrol, stimă de sine și de dezvoltare a relațiilor cu ceilalți.
Domnul Ioan F. Pop, scriitor și eseist, a scos în evidență importanța limbii în identitatea unui popor. „Limba română este patria mea”, iar „armonia unei societăți pornește de la limba vorbită corect”, a spus scriitorul.
Părintele Ioan Ghitea a subliniat importanța pe care o are Biserica în mijlocirea întâlnirii dintre cei de acasă și cei plecați, păstrarea identității naționale, biserica fiind locul unde românii stabiliți în străinătate pot să vorbească limba română, își alină dorul de țară și se adună și discută despre probleme din viața de zi cu zi.
Domnul Tiberiu Moraru, președintele Asociației Morărița, a prezentat o problemă a diasporei românești, și anume faptul că românii din Ucraina întâmpină dificultăți la obținerea cetățeniei române, spre deosebire de cei din Moldova, deși și aceștia simt și vorbesc românește.
Domnul Morcov Roman, reprezentantul Asociației Studenților și Elevilor Basarabeni din Oradea a avut o intervenție emoționantă subliniind faptul că limba română este limba vorbită de-o parte și de alta a Prutului și că România este casa lui.
Evenimentul s-a bucurat și de prezența a patru elevi de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, care au interpretat melodii populare românești.
Doamna deputat Florica Cherecheș, inițiatoarea evenimentului, a încheiat acest simpozion spunând: „Fie că trăiesc în România, fie în afara granițelor ei,  românii să nu uite că au o țară frumoasă și bogată, că au o cultură cu care se pot mândri și o bogăție de tradiții. Avem înaintași destoinici care au contribuit nu doar la dezvoltarea țării, dar și a omenirii, prin descoperirile lor, modele demne de urmat în toate domeniile de activitate. Dumnezeu să binecuvânteze România și pe români, oriunde s-ar afla!”, a spus doamna deputat Florica Cherecheș.
Fulvia Dumitreanu, consilier parlamentar
Foto: Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:31:14 Ora standard a Europei de Est