Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Acțiuni educative la Astroclub “Meridian 0” Oradea

Cu ocazia Echinocțiului de primăvară și a Zilei mondiale Soare – Pământ

Acțiuni educative la Astroclub “Meridian 0” Oradea

Vineri, 21 martie 2008, cu ocazia Echinocțiului de primăvară și a Zilei mondiale Soare – Pământ, Asociația Astroclub “Meridian ” Oradea a organizat la sediul său din Cetatea Oradea o activitate în cadrul căreia s-au prezentat diferite materiale interesante, pe teme de astronomie.

Manifestarea a fost coordonatǎ de prof. Nicoleta Pazmany, președintele Astroclubului “Meridian 0”.
Școala “Dimitrie Cantemir” din Oradea a participat la aceastǎ activitate cu un material realizat de prof. Dorina Szatmari, intitulat “Studiul astronomiei în gimnaziu – demersuri pentru un învǎțǎmânt global, util și entuziast”.
Prezentarea a cuprins aspecte din activitǎțile desfǎșurate de profesoarele Dorina Szatmari și Viorica Galiș (profesoare de matematicǎ, și, respectiv, de fizicǎ), împreunǎ cu elevii clasei a VI-a A, de la Școala “Dimitrie Cantemir”, în cadrul proiectului “GeneXis”, lansat în decembrie 2007.
Proiectul are drept scop educația elevilor pentru știința viitorului, în special pentru studiul astronomiei. În acest sens, cele douǎ profesoare au realizat lecții de matematicǎ și fizicǎ, cu trimitere spre astronomie, au aniversat împreună cu elevii trei zile mondiale: Ziua numǎrului “PI” – în 14 martie, Echinocțiul de primǎvarǎ –în  21 martie, Ziua mondialǎ a apei – în 22 martie, prin aplicații practice și experimente interesante.
Elevii clasei a VI-a A, prezenți în sala din Cetatea Oradea, au avut o surprizǎ plǎcutǎ,  recunoscându-se în prezentarea fǎcutǎ de profesoara lor, nu numai în fotografii, ci și prin pasaje desprinse din portofoliile realizate de ei în cadrul proiectului. “Interesul arătat de copii și sensibilitatea gândurilor lor, dovedesc cǎ studiul astronomiei poate fi o cale spre un învǎțǎmânt util și entuziast”, spunea dna prof. Szatmari.
Cu portofoliile pe “masă”!
Vă spicuim câteva secvențe din portofoliile copiilor: * Eu aș dori ca pe Stația Spațialǎ Internaționalǎ sǎ se facǎ experimente care sǎ ajute la gǎsirea unor medicamente pentru copiii bolnavi care deocamdatǎ nu se pot vindeca – Szabaslai Tamas *Dacǎ aș avea posibilitatea sǎ ajung pe Stația Spațialǎ Internaționalǎ, eu aș dori sǎ gǎsesc un mod de a face ca oamenii sǎ trǎiascǎ mai mult pe Terra - Denisa Hǎlmǎgean *Raul Rad: Eu aș vrea sǎ conduc o navetǎ spațialǎ. Aș dori sǎ încerc experiența de a merge cu o vitezǎ uriașǎ; aș dori sǎ descarc proviziile de pe naveta spațiala pe stația spațialǎ.
Asistența a fost generoasǎ cu aplauzele pentru prezentǎrile fǎcute. D-na prof. Pazmany i-a rǎsplǎtit pe micii “geneXiști” dǎruindu-le fiecǎruia câte un poster cu Sistemul Solar.
La final au fost premiați elevii bihoreni care au obținut premii și mențiuni la olimpiada de astronomie din acest an. Activitatea s-a încheiat într-o atmosferǎ de entuziasm general, cu baloane care pluteau prin sala luminatǎ de râsete de copii.  (Manuela BARA)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Acțiuni educative la Astroclub “Meridian 0” Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:31 Ora de vară a Europei de Est