Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Orădenii s-au adunat cu miile în Piața Unirii

„Fiecare om are o patrie. Restul sunt țări…”, Octavian Paler

Orădenii s-au adunat cu miile în Piața Unirii

Duminică, 1 decembrie 2013, orădenii au ieșit cu miile în Piața Unirii, după unii să fi fost între cinci și opt mii, după alții chiar 10.000.

Cert este că de mult nu am mai văzut atâta popor în centrul municipiului de pe Crișul Repede. Unii pun acest aflux incredibil pe seama paradei militare, iar alții dau vina pe fasolea care urma să fie oferită la finalul manifestărilor. Spre bucuria generală, au excelat copiii și tinerii, cu cocarde la piept și stegulețe în mâini.
„Nimeni nu poate acționa împotriva voinței majorității!”
Chiar dacă am avut festivități, nimeni nu s-a dat în spectacol. Au dominat și  au domnit decența și excelența, ceea ce nu poate decât să ne bucure! E semn bun. Ceea ce ne dă speranță și încredere că încet-încet am putea intra în normalitate. Dl prefect Claudiu Pop a dat citire mesajului primului ministru Victor Ponta, iar distinsul nostru istoric Viorel Faur a vibrat din nou din întreaga sa ființă. Nu s-a aprins, ci a ars molcom, bihorenește, spunând lucrurilor pe nume ca întotdeauna, verde în față.
„Noi, astăzi, suntem cei care beneficiem de libertatea de atunci, proclamată la Oradea. Trebuie s-o spunem aici că libertatea națiunii române de dincoace de Carpați a fost proclamată aici la 12 octombrie 1918 în casa doctorului Aurel Lazăr. Este cel mai important moment istoric pentru noi”, a subliniat istoricul Viorel Faur.
În dangăt de clopote, prefectul județului a înmânat, în premieră, drapelul național și diplome de excelență unor cadre militare, dar nu numai, care s-au remarcat în mod deosebit îndeplinind cu abnegație și succes unele misiuni în interesul comunității.
A urmat momentul depunerii de coroane și jerbe de flori la picioarele lui Mihai Voievod Viteazul. Alături de reprezentanții instituțiilor de stat, ai partidelor politice și asociațiilor, au depus flori reprezentanți ai studenților și cadrelor didactice de la Universitatea Oradea și Universitatea Agora, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, liceeni și profesori (de la C.N. „Emanuil Gojdu” și „Cultul eroilor”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”), precum și reprezentanți ai Școlii Gimnaziale „Dacia”, în frunte cu dl director, prof. dr. Florian Hava.
Corul veteranilor „Traian Moșoiu” a susținut un recital patriotic, iar parada militară a pus copiii pe jar. Pentru unii copii o asemenea paradă de anvergură va rămâne vie în memorie, stârnind trăiri puternice care îi vor răscoli mereu.
În parcarea din Piața Independenței, în spatele statuii lui Mihai Eminescu s-au împărțit porții de fasole și ceai cald.
Una peste alta, orădenii au sărbătorit cu mare drag Ziua Națională, dar nu numai în Piața Unirii, ci și pe multe alte străzi, iar la balcoane unii au arborat drapelul național ca niște buni și adevărați români!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Orădenii s-au adunat cu miile în Piața Unirii.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:35:14 Ora standard a Europei de Est