Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Orădenii s-au adunat cu miile în Piața Unirii

„Fiecare om are o patrie. Restul sunt țări…”, Octavian Paler

Orădenii s-au adunat cu miile în Piața Unirii

Duminică, 1 decembrie 2013, orădenii au ieșit cu miile în Piața Unirii, după unii să fi fost între cinci și opt mii, după alții chiar 10.000.

Cert este că de mult nu am mai văzut atâta popor în centrul municipiului de pe Crișul Repede. Unii pun acest aflux incredibil pe seama paradei militare, iar alții dau vina pe fasolea care urma să fie oferită la finalul manifestărilor. Spre bucuria generală, au excelat copiii și tinerii, cu cocarde la piept și stegulețe în mâini.
„Nimeni nu poate acționa împotriva voinței majorității!”
Chiar dacă am avut festivități, nimeni nu s-a dat în spectacol. Au dominat și  au domnit decența și excelența, ceea ce nu poate decât să ne bucure! E semn bun. Ceea ce ne dă speranță și încredere că încet-încet am putea intra în normalitate. Dl prefect Claudiu Pop a dat citire mesajului primului ministru Victor Ponta, iar distinsul nostru istoric Viorel Faur a vibrat din nou din întreaga sa ființă. Nu s-a aprins, ci a ars molcom, bihorenește, spunând lucrurilor pe nume ca întotdeauna, verde în față.
„Noi, astăzi, suntem cei care beneficiem de libertatea de atunci, proclamată la Oradea. Trebuie s-o spunem aici că libertatea națiunii române de dincoace de Carpați a fost proclamată aici la 12 octombrie 1918 în casa doctorului Aurel Lazăr. Este cel mai important moment istoric pentru noi”, a subliniat istoricul Viorel Faur.
În dangăt de clopote, prefectul județului a înmânat, în premieră, drapelul național și diplome de excelență unor cadre militare, dar nu numai, care s-au remarcat în mod deosebit îndeplinind cu abnegație și succes unele misiuni în interesul comunității.
A urmat momentul depunerii de coroane și jerbe de flori la picioarele lui Mihai Voievod Viteazul. Alături de reprezentanții instituțiilor de stat, ai partidelor politice și asociațiilor, au depus flori reprezentanți ai studenților și cadrelor didactice de la Universitatea Oradea și Universitatea Agora, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, liceeni și profesori (de la C.N. „Emanuil Gojdu” și „Cultul eroilor”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”), precum și reprezentanți ai Școlii Gimnaziale „Dacia”, în frunte cu dl director, prof. dr. Florian Hava.
Corul veteranilor „Traian Moșoiu” a susținut un recital patriotic, iar parada militară a pus copiii pe jar. Pentru unii copii o asemenea paradă de anvergură va rămâne vie în memorie, stârnind trăiri puternice care îi vor răscoli mereu.
În parcarea din Piața Independenței, în spatele statuii lui Mihai Eminescu s-au împărțit porții de fasole și ceai cald.
Una peste alta, orădenii au sărbătorit cu mare drag Ziua Națională, dar nu numai în Piața Unirii, ci și pe multe alte străzi, iar la balcoane unii au arborat drapelul național ca niște buni și adevărați români!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Orădenii s-au adunat cu miile în Piața Unirii.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 13:52:56 Ora de vară a Europei de Est