Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„O lecție de viață, voință și iubire”

La Școala „Dacia” s-a sărbătorit, iar și iară, Ziua Națională

„O lecție de viață, voință și iubire”

Cei mai mici școlari, elevii clasei pregătitoare B, îndrumați de dna prof. Diana Zlibuț, au sărbătorit Ziua Națională joi dimineața (28 noiembrie 2013), în sala de clasă; cei mai mulți și cei mai mari elevi au făcut-o după-amiază în sala de sport.

Potrivit obiceiului, în deschiderea evenimentului, dl profesor de istorie Petru Pasula a prezentat semnificația zilei de 1 Decembrie 1918, iar dl profesor Doru Conta a coordonat, de la microfon,  programul dedicat Zilei Naționale a României, pus în undă de consilierul educativ, dna profesor de limba română Diana Simina.
„Salutăm inițiativa elevilor și cadrelor didactice de a susține acest program artistic în cinstea Zilei Naționale. Aruncând o privire asupra desfășurătorului, am rămas plăcut surprins de numărul mare de grupuri și formații artistice, duete și soliști, recitatori și dansatori înscriși la cele 36 -37 de puncte, o importantă desfășurare de forțe artistice, mulți dintre ei laureați ai unor concursuri și festivaluri naționale și internaționale ori campioni europeni la dans și gimnastică”, a apreciat dl director, prof. dr. Florian Hava.
Patricia Ciobotaru – o voce de aur
Corul școlii, dirijat de dna prof. Irinel Băjenaru a dat tonul (interpretând un buchet de cântece patriotice și colinde). Soliști de muzică populară și ușoară, recitatori și dansatori, îndrumați de prof. Aurora Feier, Ana Cuc, Paula Vidican, Dana Avram, Teodora Sâncelean, Emilia Iacob, Andrada Bulz și Florica Hava, au susținut prima parte a programului artistic, încheiată în forță de Patricia Ciobotaru, o voce de aur a grupului Vivere, condus de dna Valeria Dinu Mișcuția.
Nicole Barna – campioană europeană la gimnastică
Majoretele dnei Andrada, cu steaguri tricolore au făcut adevărat spectacol de lumină și culoare; perechile de dans de societate, dansatorii sportivi ai dnei profesor Florica Hava, instruiți de Florin Culda, majoreta din a IV-a C, gimnaștii campioni, soliștii vocali (Maria Șumălan) și instrumentiști (Ioana Baciu – la vioară), gimnastica ritmică, baletul și dansul Crăciunițelor (coordonate de prof. Aurelia Popovici) au fost numerele de atracție și interes ale celei de-a doua părți a programului artistic, numere coordonate de prof. Andrada Bulz, Ana Cuc, Nicolina Mihuț, Florica Hava, Paula Vidican, Lucia Leț, Florin Culda, Diana Simina, Teodora Sâncelean și Aurelia Popovici.
A fost „o lecție de viață, voință și iubire”, cum s-a exprimat consilierul educativ, prof. Diana Simina. „Lucian Blaga spunea că „veșnicia s-a născut la sat”, pentru că satul românesc este acela ce poartă, peste ani, tradițiile, portul, cântecul și dansul popular. Cât timp le cunoaștem și le transmitem din generație în generație, vom rămâne veșnic români. Călăuziți de aceste fapte, putem spune că rescriem azi o pagină d istorie prin acest program artistic și credem în puterea  lui de a uni și călăuzi spirite”, a mai spus dna prof. Diana Simina.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „O lecție de viață, voință și iubire”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:10 Ora de vară a Europei de Est