Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

„Binecuvintează, suflete al meu pe Domnul!”

„Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, la hramul Bisericii Ortodoxe Sf. Apostol Andrei din Oradea, s-a adunat mult popor și mulți părinți slujitori, alături de părinții parohi Vasile Bota și dr. Ion Alexandru Mizgan.

Iar sfânta Liturghie săvârșită de un impresionant sobor de preoți a fost transmisă în direct la TVR3.
Au slujit la sfânta Liturghie, alături de părinții parohiei noastre: preacuviosul părinte ierodiacon Iustinian Stoica, economul Schitului românesc Prodromul din Muntele Athos – Grecia, arhimandritul Pantelimon Ilieș, starețul Mănăstirii Rohia, din Maramureș, părintele Lazăr Merce, de la Petrileni, părintele Bura Nicolae de la Băița, părintele Krenek Alex de la Parohia Cihei, părintele Ioniță Călin de la Groși, părintele Bota Vasile de la Pișcari (județul Satu Mare – tatăl părintelui Vasile Bota), părintele Bota Marius de la Gelu (județul Satu Mare – frate al părintelui Vasile Bota), părintele (pensionar) Ioan Gudea și diaconul Mihai Gheduțiu (de la Târgu Lăpuș - Maramureș). Alături de credincioșii parohiei au luat parte la sfânta Liturghie: președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, deputatul Ioan Cupșa și viceprimarul Mircea Mălan, dar și consilierul Stelian Gomboș din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.
 „Pre Tine Te lăudăm, pe Tine, bine Te cuvântăm, Þie îți mulțumim”
Dragi cititori, dorim să vă punem la suflet cuvântul duhovnicesc, mesajul, îndemnurile preacuviosului părinte ierodiacon Iustinian Stoica.
„Preacucernici părinți, iubiților frați credincioși, mă copleșesc simțămintele și gândurile care aș dori să vi le împărtășesc acum. Cum aș putea începe oare altfel decât așa după cum proorocul și împăratul David în toată viața sa nu s-a putut stăpâni decât rostind către Dumnezeu: Binecuvintează, suflete al meu pe Domnul și toate cele dinlăuntrul meu, numele cel sfânt al Lui. Acest lucru vă îndemn și pe Dvs să-l faceți.
Înainte cu opt ani am slujit Sf. Liturghie la demisolul acestei biserici. Slavă Þie, Dumnezeule, Slavă Þie, că ți-ai umplut sânurile casei tale de biserici vii. Simțământul acesta l-am trăit coborând în biserica de jos”. Vorbind despre viața și activitatea Apostolului Andrei, a ajuns și la propovăduirea Evangheliei în Sciția Mică (Dobrogea de astăzi), arătând că Peștera Sf. Apostol Andrei din Dobrogea a fost prima biserică creștină de pe teritoriul României. Apoi, părinte ne-a citit dintr-o carte de rugăciuni despre începuturile de apostolat ale Sfântului Ap. Andrei citându-l pe părintele profesor David Popescu.
Vineri seara, părintele Iustinian  a fost impresionat de râvna părintelui Vasile Bota de a alcătui un paraclis în cinstea Sf. Apostol Andrei și citându-l pe un distins părinte a ținut să ne atenționeze de faptul că „Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”
 Vreau să vă leg de suflet și de minte că acesta este lucrul cel mai frumos și cel mai esențial pe care trebuie să-l aibă un creștin în sufletul și în viața sa. Simțământul de mulțumire, de recunoștință de laudă și de slăvire pe care trebuie să-l aducem în tot momentul preabunului Dumnezeu”.
Părintele Iustinian a mai dorit să ne atenționeze în legătură cu diferența dintre sfânta cruce pe care s-a răstignit Hristos, „formând cu trupul său patru unghiuri drepte, unind cerul cu pământul, înălțimile cu adâncimile și toate punctele cardinale” și crucea sub formă de X pe care a cerut Sf. Ap. Andrei să fie răstignit, cu capul în jos, ca să poată privi spre cer. „De pe crucea sa, Mântuitorul privea spre pământ, spre toată creația sa, spre toată suflarea omenească.
Vreau să spun un lucru pe care să-l spuneți din gură în gură la toți: Faceți crucea curată și dreaptă ca să deveniți mărturisitori ai crucii lui Hristos, dacă o faceți altfel sunteți batjocoritori ai crucii lui Hristos”.
Sfătuindu-ne să stăruim în credință, stând aproape de biserică, și ascultând de preoți, părintele Iustinian a mai dorit să ne pună la suflet o rugăciune la fel de cuprinzătoare și de frumoasă ca și rugăciunea domnească Tatăl nostru.
„Pre Tine Te lăudăm, pe Tine, bine Te cuvântăm, Þie îți mulțumim, Doamne, și ne rugăm Þie, Dumnezeului nostru, să ne miluiești și să ne mântuiești pe noi ca un bun și de oameni iubitor”.
Ultimul îndemn pe care ni l-a adresat părintele Iustinian a fost „să-l lăudăm și să-l slăvim pe Dumnezeu în orice loc am fi și în orice moment, nu numai cu mințile și cu inimile noastre, dar și cu viața noastră, care să fie viață model de creștin”.
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 17:53:41 Ora standard a Europei de Est