Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Avem un comunicat important pentru Þară!

Dragi români, de pretutindeni

Avem un comunicat important pentru Þară!

A apărut revista de cultură „Curtea de la Argeș” (nr. 12).

Dacă tot e weekend, dar și sărbătoare națională, cea mai mare sărbătoare națională a noastră, a românilor, domnul rector Ioan Dzițac ne îmbie să luăm și câte o gură de lectură binecuvântătoare!
Din start, redactorul-șef, distinsul academician și scriitor Gheorghe Păun, ne incită cu editorialul „Unde începe omul din om”(?) Chiar așa. Lecturați și aflați! În pagina a II-a, în lumea Domnului Eminescu, „Toate-s vechi și nouă toate!” Mai departe, Horia Bădescu ne propune să intrăm în …și să cunoaștem aventura sufletului uman. Dacă vreți să aveți o bună percepție și o traducere exactă a ceea ce înseamnă, cu adevărat, democrație, fără granițe și resentimente, citiți serialul lui Johan Galtung – „Democrație înseamnă participare”. Unii „filosofi” din zilele noastre și nu sunt puțini, te îndeamnă, fără rezerve, „să-ți trăiești clipa”. Pentru care motive? Citește „Pluralismul valorilor și motivelor”, de Dan Farcaș, dar nu pentru a afla dacă e bine să dai curs îndemnului; motivele sunt mult mai multe și mai serioase. Bine documentat, Gheorghe Vlad scrie despre „Sfârșitul Regelui Ferdinand”. „Cuvântul a fost la Dumnezeu și că Dumnezeu a fost cuvântul”. Nu ne strică puțină metafizică și astronomie! „Credința i-a salvat pe părinții mei de fiecare dată”, recunoaște Iuliana Costin, o româncă de 18 carate din Republica Moldova, intervievată (în cadrul Dialogurilor esențiale) de Raia Rogac, de la Podul de flori la Podul de carte. Dragoș Vaida scrie, foarte interesant, despre „Informatica la noi – primele dezvoltări”. Dacă vă interesează, în mod expres, limba română și nu neapărat ca specialist sau profesor de română, citiți articolul „Este limba română altfel? La rubrica „Seniori ai culturii”, îi avem pe Neagu Gjuvara și acad. Marius Sala. Veți afla despre „Deconstrucția istoriei sau gânduri despre adevărurile tăinuite”; și despre „Lingvistul, prin excelență”. Profesorilor de limba română, dar nu numai, le semnalăm articolul „Eficiența artistică a operei literare”. La „Cărți și autori”, puteți lectura despre „Tărâmurile iubirii aproapelui”, cu Geo Călugăru, despre scriitorul profesionist Ion C. Ștefan; sau despre „Micul Prinț care va fi fost odată”, PF Iustinian scrie despre „Apostolat social. Pilde și îndemnuri către cler”. La rubrica „La pas prin târg”, continuă serialul lui Ion Pătrașcu despre China, pe care a redescoperit-o după 44 de ani.
Una peste alta și acest număr ne surprinde plăcut cu subiecte care îți dau dimensiunea reală și bucuria actului de creație cu care ne-a obișnuit. În cele 24 de pagini semnează scriitori, academicieni, profesori, matematicieni, diplomați și lingviști din Cluj-Napoca, Norvegia, București, Roșiorii de Vede, Chișinău, Timișoara, SUA și Slovacia.
Ovidiu Dan  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:28:53 Ora standard a Europei de Est