Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Avem un comunicat important pentru Þară!

Dragi români, de pretutindeni

Avem un comunicat important pentru Þară!

A apărut revista de cultură „Curtea de la Argeș” (nr. 12).

Dacă tot e weekend, dar și sărbătoare națională, cea mai mare sărbătoare națională a noastră, a românilor, domnul rector Ioan Dzițac ne îmbie să luăm și câte o gură de lectură binecuvântătoare!
Din start, redactorul-șef, distinsul academician și scriitor Gheorghe Păun, ne incită cu editorialul „Unde începe omul din om”(?) Chiar așa. Lecturați și aflați! În pagina a II-a, în lumea Domnului Eminescu, „Toate-s vechi și nouă toate!” Mai departe, Horia Bădescu ne propune să intrăm în …și să cunoaștem aventura sufletului uman. Dacă vreți să aveți o bună percepție și o traducere exactă a ceea ce înseamnă, cu adevărat, democrație, fără granițe și resentimente, citiți serialul lui Johan Galtung – „Democrație înseamnă participare”. Unii „filosofi” din zilele noastre și nu sunt puțini, te îndeamnă, fără rezerve, „să-ți trăiești clipa”. Pentru care motive? Citește „Pluralismul valorilor și motivelor”, de Dan Farcaș, dar nu pentru a afla dacă e bine să dai curs îndemnului; motivele sunt mult mai multe și mai serioase. Bine documentat, Gheorghe Vlad scrie despre „Sfârșitul Regelui Ferdinand”. „Cuvântul a fost la Dumnezeu și că Dumnezeu a fost cuvântul”. Nu ne strică puțină metafizică și astronomie! „Credința i-a salvat pe părinții mei de fiecare dată”, recunoaște Iuliana Costin, o româncă de 18 carate din Republica Moldova, intervievată (în cadrul Dialogurilor esențiale) de Raia Rogac, de la Podul de flori la Podul de carte. Dragoș Vaida scrie, foarte interesant, despre „Informatica la noi – primele dezvoltări”. Dacă vă interesează, în mod expres, limba română și nu neapărat ca specialist sau profesor de română, citiți articolul „Este limba română altfel? La rubrica „Seniori ai culturii”, îi avem pe Neagu Gjuvara și acad. Marius Sala. Veți afla despre „Deconstrucția istoriei sau gânduri despre adevărurile tăinuite”; și despre „Lingvistul, prin excelență”. Profesorilor de limba română, dar nu numai, le semnalăm articolul „Eficiența artistică a operei literare”. La „Cărți și autori”, puteți lectura despre „Tărâmurile iubirii aproapelui”, cu Geo Călugăru, despre scriitorul profesionist Ion C. Ștefan; sau despre „Micul Prinț care va fi fost odată”, PF Iustinian scrie despre „Apostolat social. Pilde și îndemnuri către cler”. La rubrica „La pas prin târg”, continuă serialul lui Ion Pătrașcu despre China, pe care a redescoperit-o după 44 de ani.
Una peste alta și acest număr ne surprinde plăcut cu subiecte care îți dau dimensiunea reală și bucuria actului de creație cu care ne-a obișnuit. În cele 24 de pagini semnează scriitori, academicieni, profesori, matematicieni, diplomați și lingviști din Cluj-Napoca, Norvegia, București, Roșiorii de Vede, Chișinău, Timișoara, SUA și Slovacia.
Ovidiu Dan  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:03 Ora de vară a Europei de Est