Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Manifestare specială de Ziua Națională: „Conștiința de a fi român”

În cadrul proiectului educațional „Deschidem porțile culturii prin porțile muzeelor”

Manifestare specială de Ziua Națională: „Conștiința de a fi român”

De câțiva ani, elevii Liceului cu Program Sportiv „Bihorul” sărbătoresc cinstind Ziua Națională în parteneriat cu Muzeul Militar din Oradea și Muzeul Þării Crișurilor, în cadrul proiectului educațional „Deschidem porțile culturii prin porțile muzeelor”.

Și la această ediție, desfășurată miercuri (27 noiembrie 2013), au făcut-o dumnezeiește, cu înaltă simțire și convingere, sub îndrumarea doamnelor prof. Rodica Ardelean, Cristina Ignat, Violeta Siladi, Aurelia Bora și Dorina Dumitrescu, în prezența și cu concursul distinșilor invitați parteneri, dl Mircea Dulcă, director al Muzeului Militar și dna Iudita Călușer din partea Muzeului Þării Crișurilor. La activitate au mai fost prezenți dl director adjunct Ronald Bocoi și domnii prof. Gheorghe Vlase și Dorina Dulău. Pentru început directorul Muzeului Militar a prezentat evenimentele istorice care au favorizat Unirea Basarabiei și Bucovinei cu România, iar doamna Iudita Călușer a „desăvârșit” opera, evocând principalele etapele care au pregătit înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România.
„Bat clopote cântând reîntregirea”
Apoi, sub bagheta celor doi prezentatori, Ștefania Boța și Sergiu Varga, grupul vocal, condus de dna prof. Aurelia Bora și grupul de recitatori ne-au confirmat prin cântec și vers, prin vocile și trăirile lor, ceea ce s-a înfăptuit în acele vremuri.
O dată în plus, prin „referatele” lor, Giana Cormoș, Borbala Lungu și Hadi Kinga au subliniat cele trei momente ale unirii celor trei provincii românești cu Þara, dansatorii coordonați de dna prof. Preotesa Edith (Bianca Jurca și Andresa Covaci) ne-au emoționat, desfășurând în pași de dans drapelul tricolor. Poetul Adrian Păunescu și cenaclul „Flacăra”, omniprezenți la manifestările de suflet ale sportivilor orădeni, au creat atmosfera specifică unor asemenea momente înălțătoare de neam și țară, în dangăt de clopot, cântând reîntregirea și strălucirea României Mari, radiografiind „un an pe care-n veci îl vom dori: o mie nouă sute optsprezece” și spunând răspicat, în cuvinte potrivite, „ Esențialul” și adevărul până la capăt, în „Fișa personală”: „Multe războaie-am făcut și aș face/ Ca să mă apăr de orice dușmani,/ Dar m-aș înscrie urgent la o pace/ Mi-e dor de o pace de o mie de ani”. Membrii cenaclului au fost, în egală măsură, toți recitatorii, grupul vocal și mesagerii geniali ai clasei IV-a, care au venit direct de la Alba (Iulia), acompaniați la chitară de doamna lor învățătoare, Dorina Dumitrescu. Ei sunt din neamul lui Făt-Frumos, și-au străbătut veșnicia pe jos. În întâmpinarea lor au ieșit elevii dnei prof. Rodica Ardelean cu familia lexicală a cuvântului „Român”, precum și liceenii Andreea Dumea și Denisa Buciu.
„Veniți la Alba Iulia-n Ardeal!”
Trăirile lor sincere au mișcat „Carpații  înviați de cascade” și „Marea mea Neagră”, dar și Dunărea, ce - mi „poartă setea secretă”. „Una din lacrimi Olt mi se cheamă,/Cealaltă-i Mureș și alta e Jiu,/Prutul și Crișul sunt de o seamă,/ Limba română o apăr și-o știu”.
Mulțumim, dragi artiști și stimați profesori, pentru lecția de istorie și simțire românească, oferite cu generozitate, iar și iară, în cetatea voastră de feți-frumoși și bravi români!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Manifestare specială de Ziua Națională: „Conștiința de a fi român”.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:22:13 Ora standard a Europei de Est