Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sub semnul Excelenței, omagiu patronului spiritual academician Alexandru Roman

În perioada 25-29 noiembrie – „Zilele școlii” la Aușeu

Sub semnul Excelenței, omagiu patronului spiritual academician Alexandru Roman

Sub genericul „30 de ani de vise împlinite”, elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Alexandru Roman” din Aușeu au organizat o suită de manifestări, prinse în buchetul „Zilelor școlii” pentru sărbătorirea patronului spiritual academician Alexandru Roman și pentru marcarea a 30 de ani de existență a actualului local al școlii.

Dacă pe agenda zilei de luni au fost cuprinse două momente, o expoziție cu lucrări și concursul „Școala noastră, mai curată, mai frumoasă”, marți, 26 noiembrie 2013, în și de ziua de naștere a patronului spiritual Alexandru Roman (născut în 26 noiembrie 1826, la Aușeu), manifestările s-au constituit într-un cald omagiu și înaltă recunoștință patronului spiritual. Pentru început, în curtea Primăriei Aușeu, în fața bustului lui Alexandru Roman, a avut loc un moment festiv, onorat de conducerea Primăriei Aușeu (primar, inginer Lazăr Mitică Florentin, viceprimar, profesor Șchiop Ancuța), de generalul Ghitaș Gavril Ioan, fiu al satului și de conducerile celor două școli „Alexandru Roman” – Școala Gimnazială „Alexandru Roman” Aușeu (director, prof. Botici Matei Adrian) și Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd (director adjunct, prof. Melania Joldea).  
Un sobor de preoți, alcătuit din slujitorii bisericilor din Aușeu (părintele Florian Vese), Groși (părintele Călin Ioniță) și Tinăud (părintele Florin Ardelean) a oficiat o slujbă de pomenire, parastas In memoriam Alexandru Roman, iar cele două școli partenere din Aușeu și Aleșd au prezentat câte un moment artistic întru cinstirea memoriei patronului spiritual. Festivitatea s-a încheiat cu depuneri de coroane.
În cuvântul său, dl primar ing. Lazăr Mitică Florentin a ținut să sublinieze tripla semnificație a evenimentului și ciclului de manifestări organizate de Școala din Aușeu: cinstirea Zilei Naționale, „Zilele școlii” și „comemorarea celui care a fost personalitatea numărul 1 a comunei, academician Alexandru Roman”, a spus dl primar.
Consilierul educativ, dna prof. Claudia Caba, a prezentat agenda zilei și a săptămânii, după care a dat cuvântul artiștilor să se exprime prin cântec și vers: elevii din Aușeu, sub coordonarea dnei prof. de religie Amalia Copil, iar apoi grupul vocal al liceenilor din Aleșd, sub îndrumarea dnei prof. Corina Lele, în acompaniament de chitară.
La finalul festivității, dl director Botici Matei Adrian a mulțumit conducerii Primăriei, dlui general și celorlalți invitați prezenți la manifestare, foste cadre didactice, partenerilor de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, invitându-i pe toți să participe la manifestările care se vor desfășura în incinta școlii.
Arc peste timp – întâlnire între generații     
Organizatorii suitei de manifestări din cadrul „Zilelor școlii” (consilier educativ, prof. Claudia Caba, prof. Ioana Boto și fosta educatoare Eva Farc) ne-au surprins plăcut cu un buchet de acțiuni la care au participat oficialitățile locale, invitați, foste cadre didactice, elevi și profesori. Dna prof. Ioana Boto a prezentat în PowerPoint un scurt istoric al școlii, cu imagini din trecut, dar și din prezent, un filmuleț cu promoția de absolvenți 2012-2013, precum și un impresionant palmares, cuprinzând cele mai importante premii cucerite de elevii școlii: mențiune pe țară și locurile I și III, mențiune pe județ la olimpiada de religie; locurile I și III pe țară la Evaluare în educație la limba română; locurile I, II și III, mențiune pe țară la concursul Comper, la matematică și limba română; locul II pe țară și locul I pe județ la tetratlon; locul I pe țară la concursul de creație în limba engleză „Primăvara-n sărbătoare”.
Aflați față-n față cu distinșii invitați și foști profesori ai școlii, elevii le-au adresat întrebări, dorind să afle amintiri și impresii de la foștii elevi și profesori: actualul primar, ing. Lazăr Mitică Florentin, dl general Ghitaș Gavril Ioan, dna prof. Simionaș Doina Maria, fost director timp de 23 de ani și prof. de română, care a luptat pentru redobândirea numelui școlii (în 2004).
„A propovăduit de la catedră 30 de ani Evanghelia limbii noastre naționale”
 „La 26 noiembrie 1926 (la 100 de ani de la nașterea lui Alexandru Roman), a fost organizată o amplă manifestare publică  și Academia Română a eternizat casa în care s-a născut (Alexandru Roman, la 26 noiembrie 1826) cu placă de marmură. Tot atunci școala a primit denumirea de „Școala primară de stat „Alexandru Roman”; ca un părinte neobosit a propovăduit de la catedră 30 de ani Evanghelia limbii noastre naționale, cel mai scump talisman al unui popor, singurul care-i menține existența”, ne-a spus doamna profesor Doina Maria Simionaș.  
La același dialog între generații a mai participat dl prof. Nicolae Răcuciu, fost director și profesor de istorie, dna Victoria Ciobanu, fost primar în perioada construcției actualului local al școlii, dl Mircea Ardelean, fost învățător (actualmente în Aleșd), dl Bartho Alpar (fost prof. de sport), dna Silvia Brândaș (fostă învățătoare), ed. Ancuța Tunduc (actualmente la Grădinița Holcim din Aleșd), dna Dana Buciu (fost prof. de fizică-chimie), dna Florica Ile (fost contabil al primăriei în perioada construcției actualului local al școlii); alături de domniile lor au participat la dialog actuale cadre didactice: Bodiuț Viorica, Botici Matei Adrian (director), Boto Ioana, Bradea Adina, Caba Claudia, Cioara Valentina, Copil Amalia, Cuc Florentina, Ghitaș Anda, Gîrz Adriana, Matei Petrica, Nojea Ancuța, Secan Viorica, Șipoș Irina, Teușdea Cornelia, Vance Gavrilă, Marușca Mariana (actualul contabil al școlii). Au fost alături cu umărul și cu sufletul de dascălii școlii și de această dată părinți ai elevilor: dna prof. Gabriela Popa, Florica Madar, Cătălina Madar și Mihaela Farc. Nu au fost uitați nici cei plecați la Domnul: înv. Felicia Costea, prof. Maria Moga și prof. Traian Moș, care au fost pomeniți de părinții preoți prezenți la eveniment. Am asistat la un dialog palpitant, viu, colorat și aplaudat.
A urmat un scurt, dar emoționant moment artistic, la care și-au dat concursul: grupul vocal al școlii (îndrumat de prof. Amalia Copil), trei perechi de dansatori de dansuri populare de la Școala Luncșoara (instr. Botici Nicolae), precum și micii dansatori ai clasei a II-a, îndrumați de dna înv. Lia Caba și dna ed. Eva Farc.
„Amintirea este întotdeauna un loc de întâlnire!”
Și dacă „Amintirea este întotdeauna un loc de întâlnire!”, organizatorii au ținut să ofere participanților diplome de excelență, care să le aducă aminte de întâlnirea de suflet din 26 noiembrie 2013, o întâmplare memorabilă care marchează până la urmă și cei 30 de ani de existență a actualului local al școlii din Aușeu.
Vom condimenta aceste însemnări cu zeci de poze, care, vă vor da măsura și dimensiunea reală a întâmplărilor de marți de la Aușeu; felicitări organizatorilor și participanților, care au scris o nouă filă de istorie; felicitări, dle primar Lazăr Mitică Florentin, felicitări, dle director Botici Matei Adrian, artizanii din fruntea truditorilor, cei dintâi „vinovați” pentru admirabilele manifestări care s-au întâmplat marți la Aușeu!
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (129 de poze), accesați Galeria foto: Sub semnul Excelenței, omagiu patronului spiritual academician Alexandru Roman.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:53 Ora de vară a Europei de Est