Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansarea proiectului Comenius „Învață să citești și citește să înveți”

Luni, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a avut loc

Lansarea proiectului Comenius „Învață să citești și citește să înveți”

Luni (25 noiembrie 2013), membri ai echipei de proiect de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea și-au propus lansarea proiectului și a colțului Comenius amenajat în școală, precum și diseminarea primei întâlniri de proiect, care s-a desfășurat în Bulgaria, țara coordonatoare.

Lansarea a avut loc chiar în spațiul Comenius amenajat pentru diseminarea proiectului.
„Proiectul multilateral Comenius „Learn to Read and Read to Learn”, aprobat prin programul „Învățare pe tot parcursul vieții”, este primul proiect de acest tip derulat în școala noastră, în parteneriat cu două școli din Ungaria și câte o școală din Bulgaria, Turcia, Grecia și Italia.
Proiectul nostru își propune să investigheze obiceiurile de lectură ale copiilor, ale părinților și în felul acesta, printr-o serie de activități comune să stimulăm interesul pentru lectură și, în egală măsură, o comunicare intergenerațională, plecând de la acest obiectiv comun, cartea”, a spus în deschiderea evenimentului dna prof. dr. Livia Muntean, director adjunct al colegiului. Despre obiectivele și activitățile propuse, inclusiv produsele finale, a vorbit coordonatorul de proiect, dna prof. dr. Maria Hulber.
„În calitate de coordonator, am în vedere o serie de activități care să ducă la realizarea acestor obiective pe care ni le-am propus pentru următorii doi ani, pentru că proiectul nostru a început în august 2013 și se încheie în iunie 2015, când va avea loc ultima mobilitate pentru raportul final. Obiectivele pe care ni le-am propus sunt: explorarea obiceiurilor de lectură ale elevilor din fiecare țară parteneră; desfășurarea unui set de activități pentru îmbunătățirea competențelor de citire și de interes pentru lectură; sprijinirea elevilor pentru o mai bună înțelegere a lecturii și pentru creșterea nivelului lor de alfabetizare funcțională; schimbul de bune practici și de experiență între cadrele didactice din țările partenere; implicarea părinților în activitățile școlare; promovarea în comunitatea locală a obiectivelor proiectului, activităților și rezultatelor obținute”, a precizat coordonatorul de proiect, dna prof. dr. Maria Hulber.
Diseminarea mobilității din Bulgaria 
Prima reuniune de proiect a avut loc în perioada 22-26 octombrie 2013, la școala din Ruse (Bulgaria). România a fost reprezentată de o delegație formată din coordonatorul de proiect, prof. dr. Maria Hulber, director adjunct, prof. dr. Livia Muntean, prof. Magda Botezat și prof. Viorica Porumb. Pe agenda reuniunii au figurat cinci obiective: cunoașterea partenerilor de proiect, alegerea logoului, discutarea planului de lucru și distribuirea responsabilităților, dezbatere pe marginea itemilor cuprinși în chestionarele pentru elevi, părinți și bibliotecari, precum și propuneri pentru îmbunătățirea planului de lucru. Ca și Logo al proiectului a fost acceptată varianta propusă de școala din Budapesta (Ungaria); școlii din Grecia i-a revenit responsabilitatea de a crea website-ul proiectului, cu câte o pagină pentru fiecare țară parteneră, în limba țării respective, chiar dacă limba oficială a proiectului este limba engleză. În formularea întrebărilor pentru cele trei chestionare privind interesul pentru lectură al micilor cititori, au fost agreate, în majoritate, cele formulate de delegația României. Și să mai spunem că tot noi suntem singurii din cei șapte parteneri de proiect (din cele șase țări) care derulăm proiectul la nivelul a trei cicluri de învățământ (primar, gimnazial și liceal), ca un dialog între generații, implicând 120 de elevi și 20 de cadre didactice, toți ceilalți incluzând în proiect doar elevi din primele două cicluri. Până luni (inclusiv), chestionarele trebuiau completate și expediate pe adresa coordonatorului din Ruse (Bulgaria).Tot în cursul lunii noiembrie, fiecare partener avea responsabilitatea să amenajeze în școală propriul colț Comenius. La diseminarea de luni au participat profesorii: Maria Hulber, Livia Muntean, Adriana Luca, Luminița Oros, Ramona Tătar, Alina Trif, Lavinia Corodeanu, Hochhauser Eniko, Ioan Cadar și Monica Dumitraș.
Următoarea reuniune de proiect va avea loc în martie 2014 în Ungaria, cea de-a III-a în Italia, în iunie 2014, a IV-a în octombrie 2014 în Grecia, a V-a în România, în martie 2015, iar reuniunea finală se va desfășura în iunie 2015, în Turcia.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansarea proiectului Comenius „Învață să citești și citește să înveți”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:16 Ora de vară a Europei de Est