Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Aventura cavalerilor din Sîntandrei

Cu Eurovacanța prin cetăți și castele, la mănăstiri pentru binecuvântare!

Aventura cavalerilor din Sîntandrei

Vineri. 25 octombrie, ora 6.30, ne-am îmbarcat cu toții și am pornit în aventura cavalerilor.

De la început ne-am împărțit în  două tabere: Cavalerii Nopții și Cavalerii Albaștri, iar pe parcursul excursiei ne-am „duelat” în răspunsuri, întrebări, probe practice și jocuri tematice.  
Prima oprire a fost la: „Panteonul Moților” de la Þebea, loc de referință pentru eroii și martirii neamului, apoi Orăștie: Muzeul Dacilor, Parcul Central cu monumentele și statuile dedicate personalităților istorice ale zonei.
De-acolo am luat-o drept spre inima Daciei, cândva măreața capitală Sarmizegetusa Regia, centrul spiritual al protipendadei statului dac. Pe un drum sinuos am ajuns în inima munților unde ne-a întâmpinat administratorul situ-ului arheologic. Ne-a explicat și arătat cum trăiau și cine au fost strămoșii noștri dacii. La coborâre cele două tabere s-au luat la întrecere în sporturile tradiționale dacice: aruncarea suliței, aruncarea cu bolovanul și trasul frânghiei. Aceasta a fost una din cele 10 probe ale concursului nostru desfășurat pe durata celor două zile de excursie. Spre seară am ajuns la hotelul unde am fost cazați. Surpriza mare a fost întâlnirea cu Connect-R care avea un concert la Orăștie și stătea la același hotel cu noi; dl profesor Dorin Holczman a fost cel care ne-a facilitat întâlnirea cu artistul.
Cei mai răsfățați cavaleri - copiii din Sîntandrei
A doua zi după micul dejun, am repornit spre o altă aventură. Mănăstirea Prislop, loc de referință în Transilvania. Am aflat despre domnița Zamfira care a ctitorit această mănăstire și despre „Sfântul Ardealului”, părintele Arsenie Boca, la al cărui mormânt am ajuns și noi și am aprins câte o lumânare.
Sarmizegetusa Ulpia Traiana, metropola romană și Biserica Densuși au fost următoarele obiective, după care ne-am îndreptat spre Castelul Corvinilor. Ghidul ne-a încântat cu istorii despre domni și domnițe, prinți și prințese care au trăit de-a lungul timpului în acest castel. Fiecare tabără de cavaleri a făcut fotografii cu prințul și prințesa lor. Am ajuns la închisoare și în camera torturilor. Am luat o pauză la McDonald’s. Ziua s-a încheiat cu o nouă surpriză, pentru că mașina noastră a oprit lângă Complexul Școlii Sportive de la Deva, locul de formare a  Nadiei Comăneci. Am urcat cu telecabina până sus la Cetatea Devei, amplasată strategic pe vârful unui deal vulcanic, de unde am avut în față panorama depresiunii.
Cu Alinuța te distrezi și câștigi premii
Ultima oprire am avut-o la Mănăstirea Vaca - Crișan, unde sunt pictați, în pronaosul bisericii: Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu.
Castele, cetăți, prinți și prințese, daci și romani, istorie și religie, un cocktail de informații interesante și utile.
Cele două trupe de cavaleri au avut la dispoziție două săptămâni să scrie un eseu despre excursie. Întâlnirea pentru premiere a fost din nou cu surprize... pentru că toți cavalerii au învins, primind fiecare câte o cocardă și un steguleț imprimat cu simbolul steagului dacic, dar și câte o bombonică, din Israel, frumos ambalată. 
Această minunată excursie a fost organizată de dna Alina Giurgiu, de la Eurovacanța, împreună cu dna directoare Elena Duma, de la Școala Gimnazială din Sîntandrei, cărora le mulțumim mult și așteptăm cu nerăbdare următoarea „aventură”.
Au consemnat Cavalerii (mesei rotunde)
P.S. Pentru mai multe poze (61 de poze), accesați Galeria foto: Aventura cavalerilor din Sîntandrei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:52 Ora de vară a Europei de Est