Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Aventura cavalerilor din Sîntandrei

Cu Eurovacanța prin cetăți și castele, la mănăstiri pentru binecuvântare!

Aventura cavalerilor din Sîntandrei

Vineri. 25 octombrie, ora 6.30, ne-am îmbarcat cu toții și am pornit în aventura cavalerilor.

De la început ne-am împărțit în  două tabere: Cavalerii Nopții și Cavalerii Albaștri, iar pe parcursul excursiei ne-am „duelat” în răspunsuri, întrebări, probe practice și jocuri tematice.  
Prima oprire a fost la: „Panteonul Moților” de la Þebea, loc de referință pentru eroii și martirii neamului, apoi Orăștie: Muzeul Dacilor, Parcul Central cu monumentele și statuile dedicate personalităților istorice ale zonei.
De-acolo am luat-o drept spre inima Daciei, cândva măreața capitală Sarmizegetusa Regia, centrul spiritual al protipendadei statului dac. Pe un drum sinuos am ajuns în inima munților unde ne-a întâmpinat administratorul situ-ului arheologic. Ne-a explicat și arătat cum trăiau și cine au fost strămoșii noștri dacii. La coborâre cele două tabere s-au luat la întrecere în sporturile tradiționale dacice: aruncarea suliței, aruncarea cu bolovanul și trasul frânghiei. Aceasta a fost una din cele 10 probe ale concursului nostru desfășurat pe durata celor două zile de excursie. Spre seară am ajuns la hotelul unde am fost cazați. Surpriza mare a fost întâlnirea cu Connect-R care avea un concert la Orăștie și stătea la același hotel cu noi; dl profesor Dorin Holczman a fost cel care ne-a facilitat întâlnirea cu artistul.
Cei mai răsfățați cavaleri - copiii din Sîntandrei
A doua zi după micul dejun, am repornit spre o altă aventură. Mănăstirea Prislop, loc de referință în Transilvania. Am aflat despre domnița Zamfira care a ctitorit această mănăstire și despre „Sfântul Ardealului”, părintele Arsenie Boca, la al cărui mormânt am ajuns și noi și am aprins câte o lumânare.
Sarmizegetusa Ulpia Traiana, metropola romană și Biserica Densuși au fost următoarele obiective, după care ne-am îndreptat spre Castelul Corvinilor. Ghidul ne-a încântat cu istorii despre domni și domnițe, prinți și prințese care au trăit de-a lungul timpului în acest castel. Fiecare tabără de cavaleri a făcut fotografii cu prințul și prințesa lor. Am ajuns la închisoare și în camera torturilor. Am luat o pauză la McDonald’s. Ziua s-a încheiat cu o nouă surpriză, pentru că mașina noastră a oprit lângă Complexul Școlii Sportive de la Deva, locul de formare a  Nadiei Comăneci. Am urcat cu telecabina până sus la Cetatea Devei, amplasată strategic pe vârful unui deal vulcanic, de unde am avut în față panorama depresiunii.
Cu Alinuța te distrezi și câștigi premii
Ultima oprire am avut-o la Mănăstirea Vaca - Crișan, unde sunt pictați, în pronaosul bisericii: Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu.
Castele, cetăți, prinți și prințese, daci și romani, istorie și religie, un cocktail de informații interesante și utile.
Cele două trupe de cavaleri au avut la dispoziție două săptămâni să scrie un eseu despre excursie. Întâlnirea pentru premiere a fost din nou cu surprize... pentru că toți cavalerii au învins, primind fiecare câte o cocardă și un steguleț imprimat cu simbolul steagului dacic, dar și câte o bombonică, din Israel, frumos ambalată. 
Această minunată excursie a fost organizată de dna Alina Giurgiu, de la Eurovacanța, împreună cu dna directoare Elena Duma, de la Școala Gimnazială din Sîntandrei, cărora le mulțumim mult și așteptăm cu nerăbdare următoarea „aventură”.
Au consemnat Cavalerii (mesei rotunde)
P.S. Pentru mai multe poze (61 de poze), accesați Galeria foto: Aventura cavalerilor din Sîntandrei.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:28:46 Ora standard a Europei de Est