Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Elevi și profesori ai Școlii „Oltea Doamna” s-au întâlnit cu academicianul Nicolae Dabija

O întâlnire de suflet

Elevi și profesori ai Școlii „Oltea Doamna” s-au întâlnit cu academicianul Nicolae Dabija

La invitația conducerii școlii și a catedrei de Limba și literatura română, distinsul academician Nicolae Dabija s-a întâlnit luni (18 noiembrie 2013), la Școala Gimnazială,,Oltea Doamna”, cu profesori și elevi ai școlii noastre.

Au fost prezenți la întâlnire: dl director Mircea Mitran, directorul adjunct, dna prof. dr. Liliana Bocoi, profesori ai catedrei de Limba și literatura română: Ioana Revnic, Mirela Tanc, Scumpa Crăciun și Florentina Socolan (prof. de religie), profesori din ciclul primar: Laura Ienei-David, Elena Pavel, Viorica Mitran și Ilinca Tămășan, dna bibliotecar Dana Teședan, precum și elevi.
„Dor ne-a fost de Dvs ca zidului de o fereastră”
La întâlnire, dl academician Nicolae Dabija nu a venit singur, ci însoțit de reprezentanți ai Societății Culturale „Vatra Românească”, dl prim-vicepreședinte Ioan Chivari și dl vicepreședinte lector univ. Teodor David. Trebuie să precizăm faptul că distinsul academician Nicolae Dabija se află pentru a doua oară la Oradea, la invitația conducerii „Vetrei Românești”.
Întâlnirea de suflet de la „Oltea Doamna” a purtat genericul „Dor ne-a fost de Dvs ca zidului de o fereastră”.  
Încă de la intrarea în școală, înaltul oaspete a fost plăcut impresionat de mulțimea diplomelor obținute de elevii școlii noastre la cele mai prestigioase concursuri și olimpiade școlare.
În prezentarea distinsului invitat, dl lector univ. Teodor David s-a referit la scriitorul, poetul și criticul literar Nicolae Dabija, dar și la liderul unioniștilor din Basarabia. Dl academician a scris peste 70 de cărți, manuale școlare și cărți de povești.
În intervenția sa, dl academician le-a povestit elevilor despre activitatea sa la revista pe care o conduce, intitulată „Literatura și arta”, unde are ocazia de a-și exprima dorința arzătoare a basarabenilor de a reveni „acasă”. Copiii au fost impresionați atât de atmosferă, cât și de relatarea captivantă a povestitorului. Cunoscătoare a operei scriitorului Nicolae Dabija, prof. dr.  Ioana Revnic a prezentat recenzia romanului „Temă pentru acasă”, scris de Nicolae Dabija. Domnișoara profesor s-a referit apoi la rolul academicianului și al altor intelectuali basarabeni în lupta pentru revenirea la grafia latină și pentru adoptarea limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova. Scriitorul a simțit apoi nevoia să intre în dialog cu cei mai mici dintre elevii prezenți în sală, ei dovedindu-se a fi și foarte activi, interesați și curioși. Mai mult, elevii dnei profesor Laura Ienei-David, Onica-Chipea Iulia, Mureșan Horațiu, Andrei Timofte și Sime Casian (din a II-a D) au recitat din versurile scriitorului, iar elevul George Rus a reușit să „monopolizeze” dialogul cu scriitorul, astfel încât acesta a rămas profund impresionat de maturitatea, inteligența și înflăcărarea micilor interlocutori.
Din partea direcțiunii au luat cuvântul dl director Mircea Mitran și dna director adjunct Liliana Bocoi, care au mulțumit dlui academician pentru vizită și pentru aprecierile făcute la adresa dascălilor școlii și nu în ultimul rând, mulțumindu-i pentru activitatea depusă și susținută ca scriitor în apărarea identității noastre naționale.
La rândul său, dna prof. de religie Florentina Socolan a mulțumit cadrelor didactice prezente, precum și reprezentanților „Vetrei Românești” pentru că au făcut posibilă desfășurarea întâlnirii de suflet cu scriitorul și patriotul Nicolae Dabija. „Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus în încheiere doamna prof. Florentina Socolan.
Să mai adăugăm că la final, s-au înmânat diplome de excelență distinșilor invitați, dar nu numai.
Prof. Laura Ienei-David
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevi și profesori ai Școlii „Oltea Doamna” s-au întâlnit cu academicianul Nicolae Dabija. 

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:09:11 Ora standard a Europei de Est