Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O zi specială, dedicată femeii din Sîntandrei

Duminică, la Sîntandrei,

O zi specială, dedicată femeii din Sîntandrei

Uniunea Femeilor Bihor, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Sîntandrei, Școala Gimnazială și Ansamblul Folcloric „Aușana”, a organizat duminică, 17 noiembrie 2013, la Căminul Cultural din Sîntandrei, activități speciale dedicate femeii din mediul rural.

Astfel, după vernisajul expoziției cuprinzând obiecte de artă și lucru de mână, aparținând femeilor din Sântandrei și din alte localități, l-am ascultat pe cel dintâi gospodar al comunei, dl primar Ioan Mărcuș.
„Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat!”
În cuvântul său, dl primar a salutat toate femeile prezente la eveniment, pe preotul Luncan, preotul ortodox din Sîntandrei, pe directorul școlii, doamna profesor Elena Duma și pe dna Adelina Coste, fost subprefect al județului Bihor, pe dl viceprimar și pe consilierii locali prezenți la manifestare.
Vorbind despre comuna pe care o conduce cu cinste și onoare de câteva mandate, dl primar Ioan Mărcuș a spus: „Este o comună cu peste 5.000 de locuitori, care a cunoscut o dezvoltare urbanistică fără precedent, în ultimii 6-7 ani, cu oameni deosebiți cu care noi ne mândrim peste tot, cu un potențial economic în plină creștere, cu peste 130 de unități economice, societăți comerciale, cu un buget promițător, lucru care sper eu că se și vede în comuna noastră, cu investiții majore în ultimii ani și în viitor, cu fonduri europene atrase de circa cinci milioane de euro în cursul anului 2012, cu finalizare în 2014, și așa cum spuneam, cu oameni deosebiți. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei acțiuni și aș vrea să felicit în primul rând cadrele didactice de la Școala din Sîntandrei, în frunte cu doamna directoare, să felicit doamnele educatoare și învățătoare pentru tot efortul pe care l-au depus în pregătirea evenimentului, dar și pe celelalte persoane din Sîntandrei care au venit să expună lucruri pe care le-au avut acasă și pe care le-au scotocit prin magazii, poduri și lăzile de zestre…”, a spus dl primar Ioan Mărcuș.
„Să v-ajute Dumnezeu și să faceți  și un muzeu!”
În continuare dna prof. Nicoleta Hodiș a prezentat o comunicare despre importanța femeii din mediul rural (vorbind despre calitățile femeii, și în special ale femeii din Sîntandrei); în același context și registru, doamna prof. Voichița Raț, secretar general al UFB și moderator al manifestării, a vorbit despre „Tradiția și femeia contemporană din mediul rural” („doamna satului românesc”, „mama tradițiilor populare românești”, unică, inegalabilă, care a fost și rămâne sufletul și cultura acestei țări). Ne-a surprins apoi dl profesor Constantin Butișcă; domnia sa i-a sugerat dlui primar că s-ar putea ocupa de monografia comunei, lăsându-i spre lecturare monografia comunei sale natale Cîmpani. „Să v-ajute Dumnezeu și să faceți  și un muzeu”, a conchis dl profesor Constantin Butișcă.
Prezentarea exponatelor, multe și foarte diversificate
 Microfonul a ajuns apoi să se plimbe prin sală pentru prezentarea celor care și-au amenajat standuri în cadrul expoziției, aducând obiecte tradiționale din gospodăria proprie sau din lada cu zestre, dar și produse alimentare tradiționale; Dna Corina și dl Dumitru Paina au amenajat un întreg stand cu obiecte tradiționale autentice și vechi, o impresionantă colecție de costume populare din zecile de costume pe care le poartă pe scenă fiica lor, cunoscuta și îndrăgita solistă de muzică populară din tânăra generație Alexandra Paina, picturi de-ale Alexandrei, precum și produse culinare tradiționale; la intrarea în sală, avea amenajat un stand cu lucrări din hârtie Andra Maria Pop, tehnician dentar. Printre lucrările sale (în origami și quilling), Andra deține o lebădă uriașă, alcătuită din 1.996 de piese. Dna ed. Eugenia Floruța (din Tărian) avea expuse costume populare, fețe de masă, ștergare…Dna Daniela Achim (din Șerghiș – Vârciorog) a adus la expoziție prosoape, ștergare, fețe de masă, dar și o laviță (un ringheu) de peste 100 de ani…
Doamna director Elena Duma a prezentat frumoasele lucrări ale școlarilor din Sîntandrei, iar educatoarele de la Grădinița din Sîntandrei și-au amenajat un stand aparte, cu multe lucrări. Dl profesor Petru Duma, soțul doamnei director, care a inițiat zeci de copii în tehnica origami, ne-a impresionat și de această dată cu peste 30 de lucrări…Dl Dan Galiș și dna Laura, de la SC Geonisim Com SRL au adus de la carmangeria proprie: tobă, cârnat uscat, salamuri de casă din carne sută la sută…
Au mai expus: Peștean Nicoleta; educatoarele: Maria Căvășdan, Mariana Ghitea, Ramona Ile și Alexandra Iștovan; dna Anca Hopidea, Mariana Ștef, Ana Stoie, Stela și Viorel Chiș (aranjamente florale), Mariana Mureșan (din Cauaceu), Tocai Viorica și Larisa din Sîntandrei, Chvatal Margit, Valeria Ciupa și Cadar Elena Otilia, toate din Oradea…     
Regalul artistic „Omagiu femeilor din Sîntandrei”
 Înainte să înceapă regalul artistic dedicat femeilor din Sîntandrei, doamna inginer Miorița Săteanu, președintele UF Bihor și inițiatorul manifestării, a invitat pe scenă actorii trupei de teatru „Ceata lui Pițigoi”, copii voluntari care participă la Tabăra specială organizată de doamna inginer Miorița Săteanu.
În deschiderea spectacolului, dna prof. Voichița Raț ne-a citit din poeziile dnei Ioana Precup („Doamne, binecuvântează!”). Am fost sensibilizați apoi de vocea de aur a dnei prof. Maria Matei, cu „A plecat moțu’ prin țară”. Gazdele au fost reprezentate cu cinste de două voci reprezentative, cunoscute și îndrăgite de un județ întreg, una este tânăra și frumoasa Alexandra Paina, elev al Liceului de Arte din Oradea, talentat interpret, dar și pictor inspirat, iar cealaltă este Luminița Tomuța (căsătorită Baba);
„Dacă ai avea credință/ Am scăpa de suferință”
Luminița ne-a pus la suflet cea dintâi colindă a Sfântului Post – „Acolo sus la Răsărit”, dar repede ne-a readus cu picioarele pe pământ: „De ce, Doamne, ai lăsat om bogat și om sărac”; „Dă nimic nu-mi bănuiesc numai’ de ce-mbătrânesc!” „Haidați, haidați, dragi români,/ Să fim oleacă mai buni…/ Oamenii să dușmănesc,/ Numai de rău se vorbesc…Omule, ascultă la mine/ Dacă faci rău, să n-aștepți bine!/ Dacă ai avea credință/ Am scăpa de suferință./ Că în lumea asta mare/ Îi loc pentru fiecare”.
Doamna Luminița, mult adevăr ați grăit prin cântecele pe care ni le-ați așezat drept la suflet!
În următorul moment artistic, aveam să-i admirăm pe copiii comunei, dansatori neîntrecuți pe care instructorul lor, Mircea Dărăban, îi vrea profesioniști. Dl profesor de muzică Mihai Jula avea să ne pregătească apoi pentru întâlnirea cu membrii Ansamblului Folcloric „Aușana”, coordonați de inimosul lor director artistic, Silviu Botiș; ne-au cântat și încântat  interpreții: Emilia Borza, Sânziana Toader, Ciprian Zopota, Gemenele din Bihor, Ioana Crișan, Paula Lezeu, Claudia Cacuci și Stana Milu din Timișoara.
Așadar, duminică, femeile din Sîntandrei au fost cele mai răsfățate, grație inițiativei doamnelor Miorița Săteanu și Voichița Raț, de la Uniunea Femeilor  Bihor și efortului depus de cadrele didactice, coordonate de doamna director Elena Duma, de femeile sufletiste ale comunei, în frunte cu dna Corina Paina, care au amenajat standurile expoziției, și nu în ultimul rând meritul cel mare pentru acest eveniment îl are destoinicul gospodar, îndrăgitul primar Ioan Mărcuș.
A consemnat și fotografiat Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O zi specială, dedicată femeii din Sîntandrei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:54:08 Ora de vară a Europei de Est