Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vizită la Universitatea Southeastern din Lakeland, Florida, SUA

Fondatorii Universității Agora (în)

Vizită la Universitatea Southeastern din Lakeland, Florida, SUA

Am fost bucuroși să putem răspunde invitației conducerii Universității Southeastern din Lakeland, Florida, SUA de a ține un șir de conferințe, în cursul lunii octombrie 2013, pentru studenți și masteranzi.

Bineînțeles că a fost o provocare foarte interesantă, care a început cu studierea nivelului de pregătire a studenților americani, ce discipline se predau la specializarea Management și la altele apropiate, ce școli, autori agreează pe lângă cei americani etc.
Expunerile noastre au avut succes și au fost apreciate atât de studenți cât și de către colegii profesori, dar ceea ce ne-a impresionat cel mai mult a fost felul „unic”, specific american, în care studenții comunică cu profesorii lor și cu musafirii.
Studenții știu că este bine să își spună părerea și nu ezită să o facă atunci când sunt interesați. Noi am reușit să le atragem atenția cu subiecte legate de „bussines behavior” în Uniunea Europeană și România, ori „how to do bussines with EU”, „market economy vs centralized economy” etc.
Una dintre cele mai plăcute surprize era dorința unora de a ne mulțumi la sfârșitul conferinței. Erau întotdeauna câțiva care veneau, se prezentau și doreau să continuăm discuția pe unul dintre subiectele abordate anterior. Într-una din aceste discuții am cunoscut chiar și o româncă. Am auzit-o spunând „bună seara” cu accent american și, pentru o secundă, nu am știut cum să răspund, am fost foarte surprinsă. Era chiar din Oradea, plecase împreună cu familia pe la începutul anilor ’90. Mi-a mărturisit că nu îi este foarte ușor să ajungă la cursurile pentru masterat, face aproape două ore de acasă până la universitate, dar spunea că este important pentru slujba ei… Am regăsit această determinare și voința de a depăși orice obstacol pentru a învăța și la alți studenți, chiar mai tineri. Mulți erau interesați să vină în Europa și aveau cunoștințe despre anumite facilități pentru investitori oferite de unele țări europene.
Universitatea noastră era cunoscută într-o oarecare măsură în rândul studenților și profesorilor datorită colaborării de aproape patru ani și în principal datorită MBA-ului american pe care îl găzduim în Agora. Sunt interesați, de asemenea, de schimburi de profesori și studenți, pentru că, dincolo de școală, există în România numeroase atracții turistice care îi ademenesc.
La rândul nostru „văzusem” și noi campusul universității pe site, însă în realitate este mult mai frumos. Foarte mare, cu clădiri destinate activității didactice, dar și pentru petrecerea timpului liber, cu case – nu cămine – care găzduiesc studenții, frățiile etc. Florida cu lacurile, canalele, flora și fauna sunt atât de spectaculoase, cel puțin pentru noi care veneam de pe malul Crișului, de la poalele Apusenilor, încât o plimbare prin campusul aflat între două lacuri (suntem în Lakeland, nu uitați) era un adevărat bombardament de informații, de detalii despre procesul de învățământ, împletite cu poveștile despre aligatorii care traversează, uneori, campusul… 
Întâlnirea cu președintele consiliului de administrație al universității a fost una deosebit de călduroasă, întreruptă din când în când de flash-urile aparatelor de fotografiat. A urmat întâlnirea cu rectorul și echipa de conducere, prilej cu care au fost reiterate dorința de colaborare pe multiple planuri, precum și intenția de a dezvolta programe de masterat comune, pe care să le putem oferi studenților noștri. 
Colaborarea dintre Universitatea Agora și Southeastern University s-a manifestat, până în prezent, doar în România, prin inițierea unui MBA, în plus, instituția noastră conferind în cursul anului trecut titlul de Doctor Honoris Causa decanului facultății de business din cadrul instituției americane. Prin această vizită am deschis o nouă etapă a colaborării care sperăm să se concretizeze anul viitor cu schimburi de studenți și cadre didactice. Beneficiari ai societății informaționale, care ne face să percepem într-un mod diferit timpul și spațiul, vom profita din plin de mijloacele pe care ni le oferă tehnologia, în dorința de transformare a întregii lumi într-un mic orășel...
Prof.univ.dr. Adriana Manolescu, președintele Senatului Universității Agora
Prof.univ.dr.ing. Mișu-Jan Manolescu, președintele Consiliului de Administrație al Universității Agora
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vizită la Universitatea Southeastern din Lakeland, Florida, SUA.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 10:52:35 Ora de vară a Europei de Est