Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Joi, sala festivă a Lic. T. „Onisifor Ghibu” a fost „invadată” de pionieri!

La „Școala părinților mei”

Joi, sala festivă a Lic. T. „Onisifor Ghibu” a fost „invadată” de pionieri!

Joi, 14 noiembrie 2013, în sala festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea au răsunat cântecele pionierilor de altădată, s-a ridicat drapelul pe catarg și s-a dat onorul, pionierii s-au adunat și au dat raportul…în prezența a doi profesori universitari de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (Marius Bucur și Valentin Orga), precum și foști profesori ai liceului, actualmente pensionari: Pavel Sărac, Ana Goidaci, Maria Dan, Alexandru Sanislav…, dar și actuali profesori (și directori).

Proiectul de istorie orală „Școala părinților mei”
Nu vă grăbiți să judecați și să încriminați ori să suspectați pe cineva de nostalgii. E vorba doar de istoria trăită de părinții unor elevi din clasele a IX-a și a X-a, istorie răscolită și „actualizată” de doamna profesor de istorie Livia Ivan.  
De unde până unde, doamnă profesor, această activitate festivă a „pionierilor”?
„Noi, astăzi, vom prezenta un proiect de istorie orală, numit „Școala părinților mei”. Și are în vedere perioada în care aici nu era liceul „Ghibu”, ci Școala Generală Nr.3. Elevi din a IX-a B și a X-a B au făcut cercetări. S-au dus la foști elevi și foști profesori, le-au luat interviuri, pe care apoi le-au transcris. Acum urmează diseminarea proiectului. Asta însemnă că tot ce veți vedea pe scenă este autentic. N-am inventat nimic, nu este nicio ficțiune. Totul s-a întâmplat la Școala Generală Nr.3.
Poate vă întrebați ce motiv aș avut să scriu despre Școala Nr. 3?
Motivația personală: Îmi place școala în care sunt. Pentru mine, Liceul „Onisifor Ghibu” este a doua familie. Profesorii sunt pentru mine frații mei mai mari care mă învață, de la care învăț, și pentru mine, voi, elevii, sunteți copiii mei. Încerc în fiecare zi să mă raportez la voi, ca și când ați fi copiii mei, așa că pe copiii mei câteodată îi mai și pedepsesc. Și mai am o motivație, educațională, cu două aspecte: unul este cel al regulilor, iar celălalt ține de școala de astăzi, care, datorită multor reforme, a ajuns la un nivel mult mai jos, comparativ cu școala în perioada comunistă, atât la nivelul disciplinei, cât și al rezultatelor și interesului elevilor pentru școală. Și mi-am dorit ca prin acest proiect, o „vizită” în trecut, să vedeți care erau valorile pe care le aveau elevii de altădată (părinții voștri, de fapt), care au fost acele aspecte care au dus la formarea lor ca oameni.
Prin tot acest demers, am încercat să desființăm acele granițe între generații, să-l apropiem pe elev de profesor, așa încât elevul să-l vadă pe profesor uman, cu emoțiile lui. Prin acest exercițiu, elevii au „pipăit” trecutul. Transcrierea a dat de furcă elevilor din grupul țintă…”
Concluzionând vom spune că doamna profesor Livia Ivan a participat la un curs POSDRU (Istoria recentă), care s-a desfășurat la Universitatea „B-B” din Cluj-Napoca, la Institutul de Istorie Orală; iar acel curs constă în cercetarea metodelor de investigare a trecutului recent, metode bazate pe interviu. Cei 14 elevi de la clasa de jurnalism (din a IX-a și a X-a B) au intervievat foști profesori și elevi, încercând să descopere trecutul recent. Joi, în sala festivă a liceului a avut loc diseminarea acelui proiect și punerea lui în scenă. Să mai spunem că proiectul va continua cu perioada de început a vieții școlare din zonă și apoi partea finală, după 1995, când s-a înființat liceul „Onisifor Ghibu”. Și uite-așa se naște monografia liceului. De reținut că tot acest travaliu face parte din lucrarea de disertație a dnei profesor Livia Ivan, intitulată „Școala părinților mei”.
Interesantă lucrare, bine realizată și admirabil diseminată cu artiști jurnaliști! Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (65 de poze), accesați Galeria foto: Joi, sala festivă a Lic. T. „Onisifor Ghibu” a fost „invadată” de pionieri!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:12 Ora de vară a Europei de Est