Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a fost vineri la Universitatea din Oradea

Vineri,

Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a fost vineri la Universitatea din Oradea

Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a participat vineri (15 noiembrie 2013), la evenimentele desfășurate la Universitatea din Oradea, în cadrul Simpozionului slovacilor din universitățile din România.

Pentru început, de la ora 10, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității, a avut loc conferința susținută de Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, conferință la care au participat: prefectul județului, dl Claudiu Pop și deputatul  Adrian-Miroslav Merka, prorectorul Sorin Șipoș și cancelarul general al Senatului universitar dl Vasile-Aurel Căuș.
„Domnilor deputați și senatori, stimați invitați, astăzi avem o zi specială pentru Universitatea din Oradea, îl avem invitat pe Excelența Sa ambasadorul Republicii Slovace în România Jan Gabor, ambasador extraordinar și plenipotențiar. Domnia Sa este prezent astăzi la Universitatea din Oradea fiindcă Universitatea din Oradea organizează în parteneriat cu Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România o manifestare dedicată și despre Zilele culturale ale slovacilor din România”, a spus dl prorector Sorin Șipoș în deschiderea conferinței, iar cancelarul general al Senatului universitar, dl Vasile Aurel Căuș a adăugat: „Ne simțim onorați în prezența unor invitați de asemenea valoare. Vreau să subliniez că sunt unul dintre cei care, în timp, am avut ocazia să gust cultura slovacă, prima dată asta s-a întâmplat acum 30 de ani”.
„Minoritatea slovacă - o minoritate cuminte și înțeleaptă”
„Ne simțim onorați să vă avem pentru a treia oară ca și oaspete în județul Bihor. Bihorul, comunitatea slovacă din județul Bihor, reprezintă un punct de referință pentru Domnia Sa ca ambasador al Republicii Slovace în România, și de aceea Domnia Sa este un prieten al județului Bihor. Sunt absolut convins că această expoziție, aceste lucrări, reprezintă o părticică din multitudinea de proiecte pe care dumneavoastră ne veți prezenta astăzi”, a spus dl prefect Claudiu Pop.
Înainte să-l invite la microfon pe dl deputat Adrian Merka, dl prorector Sorin Șipoș a ținut să creioneze astfel portretul minorității slovace: „Minoritatea slovacă aș defini-o ca o minoritate cuminte și înțeleaptă, care a știut cu perseverență, cu discreție, cu forță, atunci când a fost nevoie, să-și conserve identitatea etnică, confesională, culturală; oameni foarte harnici, oameni care s-au integrat foarte bine în ceea ce înseamnă România de astăzi, dar care nu au uitat niciodată unde le sunt rădăcinile. Cu un ochi privesc înspre Slovacia, cu un ochi privesc înspre țara adoptivă”.
În cuvântul său, dl deputat Adrian-Miroslav Merka, fost student al Universității din Oradea, a subliniat importanța simpozionului: „Suntem la a doua ediție a unei manifestări pe care am încercat să o dăm ca și tentă a valorii noastre, a slovacilor din România. Am încercat, într-adevăr să scoatem în evidență ceea ce mulți știam, dar nu am reușit să o spunem ori pe hârtie ori în viul grai și unde, la universitate. Fiecare etnie, fiecare zonă, fiecare sat, poate la un moment dat să aibă vârfurile lor, aceste vârfuri pot să fie deja printre studenții noștri. Și am încercat astfel cu Universitatea din Oradea, să dăm posibilitatea ca studenții, nu neapărat de etnie slovacă, să se poată exprima, să-și exprime, prin viul grai sau prin materialele pe care le-au pregătit, toate cunoștințele lor”.
În conferința susținută, Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a vorbit despre Slovacia și raporturile slovaco române în prezent. Pentru început ni s-a adresat în limba română, salutând participanții la conferință și mulțumind pentru primirea călduroasă de care s-a bucurat la Universitatea din Oradea.     
După conferință, Excelența sa a participat la vernisarea expozițiilor dedicate „Aniversării a 20 de ani de la proclamarea Republicii Slovace independente și aniversării a 1.150 de ani de la venirea sfinților frați din Solun, Chiril și Metodie, pe teritoriul Republicii Slovace”; cu acest prilej, dl prorector Sorin Șipoș i-a înmânat Excelenței Sale, o plachetă și două cărți din partea conducerii Universității din Oradea, cu prilejul aniversării a 50 de ani de învățământ superior continuu la Universitatea din Oradea. La finalul manifestării, Excelența sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a semnat în cartea de onoare a universității.  
De la ora12, în sala de conferințe, s-a desfășurat Simpozionul studenților slovaci din universitățile din România, cu tema „Dialogul româno-slovac: cultura slovacilor din România, parte a culturii române”, simpozion cultural al studenților de etnie slovacă, organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Departamentul pentru slovacii din Diasporă din cadrul Guvernului Slovaciei. Pe agenda simpozionului au fost înscrise 14 comunicări. În deschidere, Simona Voicu a prezentat referatul „Despre slovacii din România”, iar la final, ultimul cuvânt l-a avut dl deputat Adrian-Miroslav Merka, președintele UDSCR.
Sâmbătă - Zilelor Culturale Slovace
A doua zi, sâmbătă, în Parcul 1 Decembrie din Municipiul Oradea au avut loc manifestări în cadrul Zilelor Culturale Slovace: un concurs de gastronomie specifică slovacilor, parada portului popular tradițional slovac, precum și cântece și dansuri populare slovace în cadrul unui program cultural artistic de ținută, bine primit de publicul orădean.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a fost vineri la Universitatea din Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:45 Ora standard a Europei de Est