Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Studenți(i) orădeni au ieșit în stradă pentru 6% din PIB pentru educație!

Un nou semnal tras de studenți

Studenți(i) orădeni au ieșit în stradă pentru 6% din PIB pentru educație!

Miercuri, 13 noiembrie 2013, Olah Roland (președinte al Asociației „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie) a reușit să mobilizeze circa 100 de studenți orădeni la marșul de protest pe care l-a organizat pe traseul: Universitatea din Oradea (căminele C1 și C2) – Piața Unirii – Str. Republicii - Parcul Traian - Parcul 1 Decembrie – Piața Independenței (Piața Emanuil Gojdu) - Piața Unirii - Universitatea din Oradea.

Doar în curtea universității, li s-au alăturat președintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă și cancelarul general Vasile Aurel Căuș, doamna prorector Simona Trip și  dl prof. univ. dr. Marius Þepelea (membru al Senatului universitar), care i-a însoțit pe tot  traseul.
Protestatarii cer Guvernului României alocarea a 6% din PIB pentru educație, începând cu anul 2014.
„Nemulțumirile studenților pleacă de la faptul că universitățile, în contextul unei subfinanțări constante a educației din România, au fost nevoite să crească o serie de taxe, să comaseze grupe și facultăți sau să reducă și chiar să oprească în unele cazuri investițiile ce țin de îmbunătățirea calității sistemului educațional.
Studenții cer Guvernului României să respecte Legea Educației Naționale și să aloce 6% din PIB pentru educație, să crească finanțarea de bază a universităților până la valoarea ei din 2008, să crească subvenția cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse cu destinație clară către bursele sociale și să existe investiții reale în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie care să definească normele de funcționare a acestora”.
Cu mașina poliției în frunte și cu cea a jandarmeriei la încheierea coloanei, protestatarii au urmat traseul stabilit, flancați de câțiva jandarmi; de la Universitate la Prefectură și înapoi ei au scandat cele 21 de „lozinci” cuprinse pe agenda evenimentului:1.Educația salvează nația 2.Minciunile se plătesc, studenții fac iar protest 3.Noi vrem educație, nu vrem pe plantație 4.Educația o salvați numai dac-o finanțați 5.Veniți cu toții și strigați tare că educația nu e de vânzare 6.Educați nu manipulați 7.Vrem o școală pentru toți, nu guvern de mafioți 8.Educația e arma noastră, ne-am săturat de politica voastră 9.Nu ne mai trădați, educația finanțați/nu mai vrem să fim trădați, educația finanțați 10.Educația salvează România 11.Nu mai vrem promisiuni, vrem să treceți la acțiuni 12.Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne finanțați educația noastră 13.Banii dacă nu ni-i dați, noi vă cerem să plecați 14.Educația finanțați, tineretul îl salvați 15.Educația finanțați sau de la Guvern plecați 16.România-i țara mea și nu vreau să plec din ea 17.Voi dați afară tinerii din țară 18.Școala n-are rost, guvernul te vrea prost 19.Fără educație, moare orice națiune 20.Afară, afară cu politica din școală 21.Legea respectați, 6 alocați!”
Ajunși în fața Prefecturii, ei au zăbovit mai multe zeci de minute, dând glas celor 21 de „motive”, dar degeaba, nimeni nu a mișcat un deget, nimeni nu le-a ieșit în întâmpinare, cu toată agitația lor, pașnică…
„Plouați” și dezgustați, s-au întors în campus, mândri, totuși, și demni de protestul lor!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Studenți(i) orădeni au ieșit în stradă pentru 6% din PIB pentru educație!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:58 Ora de vară a Europei de Est