Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Studenți(i) orădeni au ieșit în stradă pentru 6% din PIB pentru educație!

Un nou semnal tras de studenți

Studenți(i) orădeni au ieșit în stradă pentru 6% din PIB pentru educație!

Miercuri, 13 noiembrie 2013, Olah Roland (președinte al Asociației „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie) a reușit să mobilizeze circa 100 de studenți orădeni la marșul de protest pe care l-a organizat pe traseul: Universitatea din Oradea (căminele C1 și C2) – Piața Unirii – Str. Republicii - Parcul Traian - Parcul 1 Decembrie – Piața Independenței (Piața Emanuil Gojdu) - Piața Unirii - Universitatea din Oradea.

Doar în curtea universității, li s-au alăturat președintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă și cancelarul general Vasile Aurel Căuș, doamna prorector Simona Trip și  dl prof. univ. dr. Marius Þepelea (membru al Senatului universitar), care i-a însoțit pe tot  traseul.
Protestatarii cer Guvernului României alocarea a 6% din PIB pentru educație, începând cu anul 2014.
„Nemulțumirile studenților pleacă de la faptul că universitățile, în contextul unei subfinanțări constante a educației din România, au fost nevoite să crească o serie de taxe, să comaseze grupe și facultăți sau să reducă și chiar să oprească în unele cazuri investițiile ce țin de îmbunătățirea calității sistemului educațional.
Studenții cer Guvernului României să respecte Legea Educației Naționale și să aloce 6% din PIB pentru educație, să crească finanțarea de bază a universităților până la valoarea ei din 2008, să crească subvenția cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse cu destinație clară către bursele sociale și să existe investiții reale în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie care să definească normele de funcționare a acestora”.
Cu mașina poliției în frunte și cu cea a jandarmeriei la încheierea coloanei, protestatarii au urmat traseul stabilit, flancați de câțiva jandarmi; de la Universitate la Prefectură și înapoi ei au scandat cele 21 de „lozinci” cuprinse pe agenda evenimentului:1.Educația salvează nația 2.Minciunile se plătesc, studenții fac iar protest 3.Noi vrem educație, nu vrem pe plantație 4.Educația o salvați numai dac-o finanțați 5.Veniți cu toții și strigați tare că educația nu e de vânzare 6.Educați nu manipulați 7.Vrem o școală pentru toți, nu guvern de mafioți 8.Educația e arma noastră, ne-am săturat de politica voastră 9.Nu ne mai trădați, educația finanțați/nu mai vrem să fim trădați, educația finanțați 10.Educația salvează România 11.Nu mai vrem promisiuni, vrem să treceți la acțiuni 12.Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne finanțați educația noastră 13.Banii dacă nu ni-i dați, noi vă cerem să plecați 14.Educația finanțați, tineretul îl salvați 15.Educația finanțați sau de la Guvern plecați 16.România-i țara mea și nu vreau să plec din ea 17.Voi dați afară tinerii din țară 18.Școala n-are rost, guvernul te vrea prost 19.Fără educație, moare orice națiune 20.Afară, afară cu politica din școală 21.Legea respectați, 6 alocați!”
Ajunși în fața Prefecturii, ei au zăbovit mai multe zeci de minute, dând glas celor 21 de „motive”, dar degeaba, nimeni nu a mișcat un deget, nimeni nu le-a ieșit în întâmpinare, cu toată agitația lor, pașnică…
„Plouați” și dezgustați, s-au întors în campus, mândri, totuși, și demni de protestul lor!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Studenți(i) orădeni au ieșit în stradă pentru 6% din PIB pentru educație!

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:01:56 Ora standard a Europei de Est