Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O experiență cât o mie!

Prin intermediul unui proiect Comenius

O experiență cât o mie!

În perioada 14-19 octombrie 2013, orașul Dampierre din Franța a găzduit cea de-a șasea reuniune din cadrul proiectului multilateral Comenius „Unity through diversity”, pe care Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea îl derulează în parteneriat cu nouă țări europene: Franța (coordonator), Croația, Finlanda, Italia, Irlanda de Nord, Portugalia, Polonia, Spania și Turcia, pe durata a doi ani, 2012-2014.

„Poate că unii dintre voi au auzit de proiectul Comenius, poate că alții nu. Ei bine, eu, alături de bunii mei prieteni Raluca, Patrick și Elena și îndrumați de o profesoară care merită tot respectul nostru, domnișoara Violeta Roman, am avut șansa extraordinară de a pătrunde în interiorul acestui proiect de prestigiu internațional. Am avut parte de o experiență cât o mie! Ne-am întors acasă cu un bagaj de amintiri superbe, gata să reluăm oricând această poveste atât de frumoasă”. (Lupu Andreea, cls. a VIII-a A)
Echipa Școlii Gimnaziale Nr. 16 prezentă la întâlnirea din Dampierre a fost alcătuită din coordonatorul Comenius, prof. Violeta Roman și elevii: Păcurar Raluca, Lupu Andreea, Boldor Elena și Filip Patrick.
„Eu m-am implicat de la început în acest proiect. Mi s-a părut foarte interesant. Mă bucur că fac parte din echipă. Am învățat foarte multe lucruri în Franța: mi-am făcut prieteni noi, am descoperit o părticică din cultura franceză și am comunicat cu alți copii și profesori în limba engleză și franceză. A fost extraordinar!” (Filip Patrick, cls. a VII-a B)
Tema reuniunii de proiect din Franța a fost „Lucrări după picturi celebre”.
La Școala „Louis Pasteur” din Dampierre, am organizat o expoziție cu reproduceri după picturi celebre realizate de către elevii din cele 10 țări partenere. Aceste picturi au putut fi admirate într-o sală special amenajată de către întreaga comunitate pe toată durata reuniunii. În cadrul ședințelor de lucru, coordonatorii din fiecare țară au prezentat filmări și poze cu procesul de realizare al temei.
Programul întâlnirii a inclus vizitarea Școlii „Louis Pasteur” din Dampierre, participarea la ore și diverse ateliere de lucru, vizionarea unui spectacol  pregătit de elevii școlii în cinstea noastră, întâlnire cu primarul din Besançon și alți oficiali din regiunea Franche-Comte, reuniune cu comunitatea din Dampierre, vizitarea Fabricii de brânză „Le Suchaux” și a „Cittadelei” din oraș.
„Cu această ocazie am învățat și o mulțime de expresii și cuvinte noi în limba franceză și ne-am familiarizat cu accentul lor. De asemenea, am socializat extrem de mult și ne-am făcut prieteni noi, atât copii, cât și profesori din alte țări. Este foarte important faptul ca am reușit să le cunoaștem o parte din tradiții și obiceiuri, să facem schimb de experiență și să ne îmbogățim bagajul de cunoștințe. Am trăit o săptămână în stil franțuzesc!” (Păcurar Raluca, cls. a VIII-a A)
În fiecare zi am participat la ședințe de lucru în care am discutat despre evoluția proiectului, am evaluat rezultatele obținute până în prezent și am stabilit detaliile următoarelor întâlniri din Irlanda de Nord și Italia.
„Niciodată nu voi putea uita experiența care am avut-o în Școala din Dampierre. M-am simțit mândră că am reprezentat România și mai ales pentru că toți profesorii din alte țări ne-au asigurat că vom avea un viitor strălucit. Îi mulțumesc domnișoarei profesor Violeta Roman și echipei de proiect pentru această experiență deosebită!” (Elena Boldor – a VII-a B)
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții. Toate informațiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.
Prof. Violeta Roman

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:48 Ora de vară a Europei de Est