Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tinerețe fără delincvență!

Activități preventive

Tinerețe fără delincvență!

În perioada 18 – 21 martie 2008, polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Compartimentului Poliției de Proximitate și Serviciului Poliției Rutiere vor continua seria activităților preventive desfășurate în instituțiile de învățământ bihorene, în scopul prevenirii victimizării minorilor.

Vor fi abordate teme precum contravenția și infracțiunea – tineri împotriva delincvenței, răspunderea penală a minorilor, modalități de prevenire a comportamentelor violente, prevenirea victimizării prin accidente rutiere, consumul de alcool - factor favorizant în comiterea de infracțiuni și în victimizare.
Marți (18 martie), au fost planificate trei asemenea acțiuni: la Școala cu clasele I-VIII nr. 16, cu tema „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor” (activitate organizată de agent șef adjunct Alin Hexan), la Școala cu clasele I-VIII ”Decebal”, cu tema „Prevenirea accidentelor rutiere” (organizată de agent șef Dănuț Iancu) și la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, cu tema „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor. Prevenirea accidentelor rutiere” (organizată de sinsp. Flaviu Iova).
Pentru mâine, miercuri (19 martie), sunt programate patru acțiuni: la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir”, cu tema „Prevenirea accidentelor rutiere” (agent șef Petru Bohuș), la Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc”, cu tema „Prevenirea accidentelor rutiere” (agent șef Darius Deme), la Liceul Teoretic „Ady Endre”, cu tema „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor” (agent șef adjunct Florin Capriș) și la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”, cu tema „Prevenirea accidentelor rutiere” (agent șef adjunct Teodor Terec).
Joi (20 martie), se vor desfășura două manifestări: la Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” - „Prevenirea accidentelor rutiere” (agent șef adjunct Florian Mocanu) și la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 – „Conceptul poliției de proximitate” (agent șef Marius Vasi).
Vineri (21 martie), vor avea loc tot două acțiuni: ambele, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor” (sinsp. Flaviu Iova), programate de la ora 11.00 și de la 12.00. (Alina & Ovidiu)
***
Marți, "Caravana" Poliției a revenit la "M.Viteazul"
Tema propusă de sinsp. Flaviu Iova a fost „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor. Prevenirea accidentelor rutiere” .
De la această activitate, vă prezentăm pozele 1-8 (din Galeria foto: Tinerețe fără delincvență!)
Miercuri - la "Oltea Doamna"
Miercuri, agentul șef adjunct Teodor Terec și agentul șef Florin Secară s-au întâlnit cu elevii claselor a IV-a D (înv. Laura David) și a IV-a C (înv. Elena Pavel), de la Școala "Oltea Doamna".
Elevii au urmărit cu mare atenție filmul "Jurnal de pe patul de spital",  după care au pus întrebări, dar au și răspuns la întrebări, dovedind astfel că-i interesează subiectul "Prevenirea accidentelor rutire".
Probabil că pe unii i-a sensibilizat numărul de accidente rutiere din 2007, 53, la nivelul județului Bihor,  din care 24 în mediul urban.
De la această întâlnire, vă prezentăm secvențele foto nr. 9a - 27. 
Joi - la "Octavian Goga"
Joi, a venit rândul elevilor claselor a V-a  A, B, și C (de la Școala cu clasele I-VIII "Octavian Goga") să se bucure de prezența în școală  a  agentului șef adjunct Florian Mocanu , de la compartimentul Poliției de proximitate și  agentului șef adjunct Adrian Brad, de la Poliția rutieră.
După vizionarea filmului video "Jurnal pe patul de spital", Florian Mocanu le-a împărțit celor 60 de elevi pliante pe tema prevenirii accidentelor rutiere, conform programului educațional "Stop accidentelor rutiere. Viața are prioritate!" Au urmat discuțiile pe marginea filmului, prilej cu care elevii au aflat care sunt locurile destinate lor pentru mersul pe role sau pe bicicletă, până la împlinirea vârstei legale, spre a nu se expune accidentelor rutiere. La final, directorul adjunct, prof. Selley Elisabeta, le-a mulțumit invitaților pentru lecția educativă de circulație rutieră, lansând invitația la o nouă serie de clase. 
În biroul dnei directoare, Viorica Popa, aveam să aflăm despre preocuparea specială pe care o manifestă conducerea școlii pentru programul educațional derulat de poliție pentru prevenirea accidentelor rutiere. "Doamna directoare a ținut să copieze și să dezbată cu copiii toate materialele propuse, iar la întâlnirea cu noi, ei  să poată să se angajeze în discuții în cunoștință de cauză, punând chiar întrebări sugerate de părinții lor", a ținut să sublinieze Florian Mocanu. În replică, doamna directoare a remarcat priza pe care o are domnul Mocanu la copii -  "dumnealui dă dovadă de tact pedagogic și măiestrie, vorbindu-le elevilor ca un  dascăl, dar  și ca un  părinte!"
De la "Octavian Goga", vă prezentăm secvențele foto nr. 29a - 50. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tinerețe fără delincvență!

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 05:30:16 Ora de vară a Europei de Est