Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Tinerețe fără delincvență!

Activități preventive

Tinerețe fără delincvență!

În perioada 18 – 21 martie 2008, polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Compartimentului Poliției de Proximitate și Serviciului Poliției Rutiere vor continua seria activităților preventive desfășurate în instituțiile de învățământ bihorene, în scopul prevenirii victimizării minorilor.

Vor fi abordate teme precum contravenția și infracțiunea – tineri împotriva delincvenței, răspunderea penală a minorilor, modalități de prevenire a comportamentelor violente, prevenirea victimizării prin accidente rutiere, consumul de alcool - factor favorizant în comiterea de infracțiuni și în victimizare.
Marți (18 martie), au fost planificate trei asemenea acțiuni: la Școala cu clasele I-VIII nr. 16, cu tema „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor” (activitate organizată de agent șef adjunct Alin Hexan), la Școala cu clasele I-VIII ”Decebal”, cu tema „Prevenirea accidentelor rutiere” (organizată de agent șef Dănuț Iancu) și la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, cu tema „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor. Prevenirea accidentelor rutiere” (organizată de sinsp. Flaviu Iova).
Pentru mâine, miercuri (19 martie), sunt programate patru acțiuni: la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir”, cu tema „Prevenirea accidentelor rutiere” (agent șef Petru Bohuș), la Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc”, cu tema „Prevenirea accidentelor rutiere” (agent șef Darius Deme), la Liceul Teoretic „Ady Endre”, cu tema „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor” (agent șef adjunct Florin Capriș) și la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”, cu tema „Prevenirea accidentelor rutiere” (agent șef adjunct Teodor Terec).
Joi (20 martie), se vor desfășura două manifestări: la Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” - „Prevenirea accidentelor rutiere” (agent șef adjunct Florian Mocanu) și la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 – „Conceptul poliției de proximitate” (agent șef Marius Vasi).
Vineri (21 martie), vor avea loc tot două acțiuni: ambele, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor” (sinsp. Flaviu Iova), programate de la ora 11.00 și de la 12.00. (Alina & Ovidiu)
***
Marți, "Caravana" Poliției a revenit la "M.Viteazul"
Tema propusă de sinsp. Flaviu Iova a fost „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor. Prevenirea accidentelor rutiere” .
De la această activitate, vă prezentăm pozele 1-8 (din Galeria foto: Tinerețe fără delincvență!)
Miercuri - la "Oltea Doamna"
Miercuri, agentul șef adjunct Teodor Terec și agentul șef Florin Secară s-au întâlnit cu elevii claselor a IV-a D (înv. Laura David) și a IV-a C (înv. Elena Pavel), de la Școala "Oltea Doamna".
Elevii au urmărit cu mare atenție filmul "Jurnal de pe patul de spital",  după care au pus întrebări, dar au și răspuns la întrebări, dovedind astfel că-i interesează subiectul "Prevenirea accidentelor rutire".
Probabil că pe unii i-a sensibilizat numărul de accidente rutiere din 2007, 53, la nivelul județului Bihor,  din care 24 în mediul urban.
De la această întâlnire, vă prezentăm secvențele foto nr. 9a - 27. 
Joi - la "Octavian Goga"
Joi, a venit rândul elevilor claselor a V-a  A, B, și C (de la Școala cu clasele I-VIII "Octavian Goga") să se bucure de prezența în școală  a  agentului șef adjunct Florian Mocanu , de la compartimentul Poliției de proximitate și  agentului șef adjunct Adrian Brad, de la Poliția rutieră.
După vizionarea filmului video "Jurnal pe patul de spital", Florian Mocanu le-a împărțit celor 60 de elevi pliante pe tema prevenirii accidentelor rutiere, conform programului educațional "Stop accidentelor rutiere. Viața are prioritate!" Au urmat discuțiile pe marginea filmului, prilej cu care elevii au aflat care sunt locurile destinate lor pentru mersul pe role sau pe bicicletă, până la împlinirea vârstei legale, spre a nu se expune accidentelor rutiere. La final, directorul adjunct, prof. Selley Elisabeta, le-a mulțumit invitaților pentru lecția educativă de circulație rutieră, lansând invitația la o nouă serie de clase. 
În biroul dnei directoare, Viorica Popa, aveam să aflăm despre preocuparea specială pe care o manifestă conducerea școlii pentru programul educațional derulat de poliție pentru prevenirea accidentelor rutiere. "Doamna directoare a ținut să copieze și să dezbată cu copiii toate materialele propuse, iar la întâlnirea cu noi, ei  să poată să se angajeze în discuții în cunoștință de cauză, punând chiar întrebări sugerate de părinții lor", a ținut să sublinieze Florian Mocanu. În replică, doamna directoare a remarcat priza pe care o are domnul Mocanu la copii -  "dumnealui dă dovadă de tact pedagogic și măiestrie, vorbindu-le elevilor ca un  dascăl, dar  și ca un  părinte!"
De la "Octavian Goga", vă prezentăm secvențele foto nr. 29a - 50. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tinerețe fără delincvență!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:19:06 Ora standard a Europei de Est