Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

După China și SUA, pregătiri pentru vizita în India

Internaționalizarea Universității Agora

După China și SUA, pregătiri pentru vizita în India

După ce în 2013 am vizitat China (peste un miliard trei sute cincizeci de milioane de locuitori în 2012), în ianuarie 2014 ținta vizitei este India, a doua țară ca număr de populație din lume (peste un miliard și două sute de milioane de locuitori în 2011, în timp ce populația întregului glob era de aproximativ 7 miliarde de locuitori). India are și ea o cultură străveche și fascinantă.

În perioada 5-13 octombrie, o delegație de la Universitatea Kalasalingam din India, formată din dl cancelar  K.Sridharan și profesorul Vinod Madan, a vizitat Universitatea Agora. Cu acest prilej am semnat un acord de colaborare, care prevede schimb de experiență managerială, didactică și științifică.
În ianuarie 2014, vom efectua o vizită de răspuns în India, la nivel managerial, rectorul împreună cu președintele Universității Agora, prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu (care în timpul vizitei delegației indiene la Universitatea Agora, împreună cu dna prof. univ. dr. Adriana Manolescu, președintele Senatului Universității Agora, au efectuat o vizită în SUA, susținând o serie de conferințe la Southeastern University din Florida).
În pregătirea acestei vizite, am început o documentare preliminară despre India, o țară pe care n-am văzut-o niciodată, dar care m-a fascinat întotdeauna prin intermediul lecturilor mele. De exemplu, romanul realist „Maitreyi” al româno-americanului, care se declara indian, Mircea Eliade (care s-a îndrăgostit de poeta și romanciera indiană-bengaleză Maitreyi Devi [1]), pe care l-am citit în studenție și l-am recitit duminica trecută online [2], a fost primul care m-a familiarizat un pic cu India și obiceiurile sale. Din istoria matematicii, am aflat că cifrele de la 0 la 9 pe care le folosim azi în scrierea pozițională a numerelor au fost preluate de europeni de la arabi, care le-au preluat, la rîndul lor, de la indieni (hinduși). Ulterior, am aflat despre uimitoarea indiancă Shakuntala Devi [4], care calcula cu o viteză incredibilă.
Maitreyi Devi (1914-1989). Maitreyi Devi, fiica profesorului și filosofului Surendranath Dasgupta, a fost o poetă și romancieră din India/Bengal/Calcutta, care l-a avut ca guru pe celebrul poet și filosof Rabindranath Tagore, laureat Nobel pentru literatură.
În 1929, românul Mircea Eliade (1907-1986) a primit o bursă de la un mecena indian pentru a studia limba sanscrită și Yoga cu Surendranath Dasgupta, care l-a invitat să locuiască în casa sa. Aici se înfiripează o poveste de dragoste între Mircea (23 ani) și Maitreyi (16 ani), dragoste descoperită și curmată brutal de tatăl tinerei bengaleze. Publicat în 1933 și tradus în mai multe limbi, romanul „Maitreyi” al lui Mircea Eliade ajunge la cunoștința poetei, care s-a măritat între timp cu Devi, prin intermediul reputatului sanscritolog român Sergiu Al. George de abia în 1972. Maitreyi vine în România, la invitația Uniunii Scriitorilor, vizitând  pe mama și sora lui Eliade. Îl vizitează pe Eliade la Chicago, unde trăia orb, exprimându-și  repulsia față de cartea scrisă de el și scrie romanul intitulat „Dragostea nu moare” (care se poate citi online la adresa [3]). „Ceea ce m-a surprins de la bun început a fost faptul că romanul a fost scris în 1972, la aproape 40 de ani de la apariția romanului Maitreyi. Dacă mulți cititori au privit Dragostea nu moare drept un răspuns la cartea lui Eliade - ei bine, nu pot să nu trec dincolo de această opinie și să văd de fapt o mărturie a unei vieți, a unei femei din India care a avut curajul să scrie despre ceea ce a fost și este”, spune Cristina Teodorescu în [4].
Shakuntala Devi (1929 - 2013). Indianca Shakuntala Devi [5], femeia mai rapidă decât un calculator, a fost omagiată de Google printr-un Doodle în 4 noiembrie 2013. Supranumită și „computerul uman”, S. Devi ar fi împlinit 84 de ani la 4 noiembrie 2013, dar a murit la 21 aprilie 2013 în urma unui stop cardiac.
În 1988 a călătorit în SUA, pentru ca să participe la un studiu realizat  de către profesorul Arthur Jensen de Psihologie de la Universitatea California, Berkeley [6].
În [6] A. Jensen consemnează că în 1982 Shakuntala Devi a intrat în Cartea Recordurilor, reușind înmulțirea a două numere de 13 cifre: 7.686.369.774.870 × 2.465,099.745.779, produs ales la întâmplare de către Departamentul de Calculatoare, de la Imperial College, din Londra la 18 iunie 1980, doar în 28 secunde, iar apoi descrie experimentele la care a supus-o la Universitatea California, Berkeley, SUA.
Ioan Dzițac
Bibliografie
 [1] http://ro.wikipedia.org/wiki/Maitreyi_Devi
[2] http://www.robloguri.info/maitreyi-de-mircea-eliade
[3]
http://bookspot.ro/file.axd?file=2010%2F10%2FMaitreyi+Devi+-+Dragostea+nu+moare.pdf
[4] http://www.bookblog.ro/biografii-si-memorii/dragostea-nu-moare/
[5] http://en.wikipedia.org/wiki/Shakuntala_Devi
[6] http://stepanov.lk.net/mnemo/jensen.html
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: După China și SUA, pregătiri pentru vizita în India.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:07 Ora de vară a Europei de Est