Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Siguranței pe Internet 2014

În atenția unităților de învățământ

Ziua Siguranței pe Internet 2014

Ziua Siguranței pe Internet (în engleză: Safer Internet Day) este un eveniment organizat la nivel european, desfășurându-se în fiecare an în luna februarie, sub patronajul rețelei „INSAFE” - European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.

Ziua Siguranței pe Internet a ajuns la cea de a XI-a ediție și va fi sărbătorită pe data de 11 februarie 2014 în aproximativ 65 de țări de pe Glob. Tema ediției actuale este: „Let’s create a better Internet together!” („Împreună facem Internetul mai bun!”) și vizează necesitatea de a stabili o etichetă  acceptată universal privind navigarea în mediul online. În România, evenimentul  este organizat și promovat de Consorțiul Sigur.info format din Organizația Salvați Copiii România, Positive Media și Focus – Centrul Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual. Anual, această acțiune este urmată de o competiție națională de proiecte adresată copiilor sub titlul „Împreună facem Internetul mai bun!”
Concursul de proiecte are ca scop principal implicarea tinerilor, părinților și cadrelor didactice în conturarea unor idei prin care internauții pot construi împreună un Internet mai bun.
Copiii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani sunt invitați să se înscrie în concurs cu proiecte multimedia în care vor ilustra părerea lor despre cum ar trebui modelat Internetul astfel încât navigarea în mediul online să fie o experiență mai plăcută, precum și ce putem face astfel încât să promovăm în rândul copiilor și adulților modalitățile prin care fiecare utilizator poate contribui la un Internet mai bun. Competiția este deschisă atât grădinițelor, școlilor, liceelor, cluburilor de tineret, cât și copiilor. Concurenții vor lucra individual sau în echipe de maximum trei persoane și vor fi coordonați de către un adult (părinte, educator, învățător sau profesor). Copiii și adolescenții vor putea participa potrivit categoriei de vârstă în care se încadrează:
categoria 6-12 ani,
categoria 13-18 ani
Proiectele vor putea fi trimise în unul din formatele de mai jos: desene și creații proprii scanate, afișe, prezentări PowerPoint, filmulețe video (realizate cu aparat foto, video, telefon mobil etc.), prezentări Flash, pagini web create special pentru concurs.
De asemenea, există câteva categorii speciale la care vor fi premiate cele mai implicate persoane și instituții în promovarea și asigurarea unei activități online responsabile pe tot parcursul anului 2013.
Categoriile de concurs
*Profesorul anului – cel mai implicat profesor în activitățile de promovare și conștientizare a siguranței online în rândul elevilor și al comunității. E luată în considerare și utilizarea Internetului, a resurselor online și a platformelor web în cadrul orelor de la clasă și dezvoltarea și menținerea unei comunități online educative.
*Școala anului – școala cu cele mai multe activități de promovare și conștientizare a siguranței online în rândul elevilor, care să fi încheiat parteneriate cu alte instituții și să fi participat la programe de anvergură internațională care vizează activitatea în mediul online. Se punctează și gradul de acces al elevilor la calculatoare securizate, precum și gradul de utilizare a Internetului în scopuri educative în timpul orelor de curs de către profesori sau elevi
*Grădinița anului - va fi premiată grădinița care prezintă cât mai clar și creativ într-un proiect de echipă tema concursului național „Împreună facem Internetul mai bun!”
*Voluntarul Sigur.info al anului – cel mai activ voluntar Sigur.info care a promovat siguranța pe Internet în rândul grupurilor-țintă și a inițiat activități proprii în vederea asigurării unui comportament responsabil de utilizare a Internetului.
Calendarul desfășurării concursului
*28 octombrie 2013 – 10 ianuarie 2014 – Realizarea, trimiterea proiectelor și a  formularelor de înscriere;
*11 ianuarie 2014 – 5 februarie 2014 - Desemnarea câștigătorilor de către un juriu special
*11 februarie 2014 - Anunțarea câștigătorilor în cadrul Galei Siguranței pe Internet
Mai multe detalii despre modalitatea de înscriere în concurs, criteriile de jurizare, și sponsorii acestei competiții, găsiți accesând www.sigur.info/ziua-sigurantei-pe-internet-2014/safer-internet-day-2014.html
Székely Ronaldo-Raul,
coordonatorul local Oradea al programului Sigur.info.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 18:51:34 Ora standard a Europei de Est