Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Halloweenul s-a sărbătorit românește (II)

Joi și vineri, la „Oltea Doamna”

Halloweenul s-a sărbătorit românește (II)

Joi și vineri (31 octombrie - 1 noiembrie 2013), la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, Halloweenul s-a sărbătorit românește; joi, s-au costumat și au petrecut elevii din patru clase, iar vineri, elevii din clasa a II-a D (clasa dnei prof. Ienei David Laura) și prichindeii din clasa pregătitoare a prof. Alexandra Ciuciu.

De când cu intrarea României în Uniunea Europeană și apropierea țării tot mai mult de Statele Unite ale Americii, dar mai cu seamă de când tot mai mulți dascăli derulează proiecte internaționale, imaginea României este alta; pentru că elevii și dascălii noștri prezintă adevărata imagine a României, atât în cadrul reuniunilor de proiect, cât și al relațiilor dezvoltate între școli fie și numai prin corespondența ce se realizează cu mult succes pe internet. Treptat-treptat în școlile noastre au început să fie cunoscute obiceiuri și tradiții ale partenerilor, așa după cum și ei, partenerii străini, au aflat despre obiceiurile și tradițiile noastre. Profesorii de engleză au promovat în masă, la clasele la care predau și sărbătoarea de Halloween, un prilej de a comunica și a petrece în limba engleză. Se cunoaște bucuria copiilor de a se costuma și de a intra în pielea unor personaje din povești sau de a juca teatru, interpretând roluri din cele mai diferite. Până la urmă nu mai contează ceea ce interpretează, important este să se mascheze. S-a ajuns astfel ca bucuria să fie generală, trăirile intense, dar nu pentru că ar fi prins dragoste pentru sărbătorile altora, ci din simpla plăcere de a se masca și a deveni cineva. Neștiind exact ce se întâmplă, crezând că ne uităm propriile tradiții și obiceiuri, unii au sărit în sus, ca și arși, dorind să interzică aceste bucurii ale copiilor. Dacă învață, se joacă și își petrec în engleză, nu înseamnă că uită să vorbească românește, dar e posibil să știe vorbi mai frumos în engleză decât în limba lor. Oare de ce?
Regalul clasei a II-a D
Vineri, la cele două clase, elevii au vorbit numai românește, apelând la imaginația lor bogată și la un volum cât mai mare de cuvinte și expresii pentru a-și prezenta costumul, masca și personajul. Nu vă puteți imagina cât de drăguți au fost, încercând să fie originali și creativi, spre a ajunge pe podium și pe coperta revistei. Fără a fi memorat de-acasă o prezentare anume, ei au improvizat și-au bătut capul, dar au și aplaudat, iar la final, i-au nominalizat și i-au votat pe cei mai buni. Denis a fost scheletul cel bun, Iulia – pisicuța neagră, Teodora – pisicuța roz, Alexandru – moartea veselă, Anais – moartea în vacanță, Alexia a fost vrăjitoarea cea bună, Casian – drăcușorul cel vesel, Mara – vrăjitoarea cea rea, Carla – zâna nopții, Denisa – vrăjitoarea cea misterioasă, Horațiu – un vampir original, Marcu – regele scheleților cel bun de gură, Noris – monstrul dovleac, George -  fantoma lui Zeus, Andrei (Iaz)– vrăjitorul Merlin, Andrei (Timofte) – spiritul războinic, Șerban – vrăjitorul nopții, Antonia – vrăjitoarea cea isteață, Raul – spiritul unui viteaz, Alyssia – vrăjitoarea din Oz, Timea – prințesa vrăjitoarelor, iar Mihai – spintecătorul.
Prezentările lor, impulsionate, din când în când, de doamna profesor Laura David Ienei, au fost un adevărat „deliciu”, în care fiecare s-a străduit, din răsputeri, să impresioneze pentru a le „fura” colegilor cât mai multe voturi. Cel mai mult i-au impresionat cum s-au prezentat (deci nu costumația a contat cel mai mult): Marcu Băcilă (locul I), Horațiu Mureșan (locul II), Alexia Laza (III), Casian Sime și Noris Boța (mențiuni). Și ne-a mai încântat ceva. În pauză, doamna profesor a primit de la foștii săi elevi (din clasa a VI-a B, diriginte, prof. Mirela Tanc) Piramida alimentelor (Cum să mâncăm sănătos), o lucrare care să-i amintească de foștii săi elevi (autorii lucrării): Andreea Bârda, Alexandra Măduța, Ștefania Blaga, Tudor Agoșton și Antonie Rad.
Dovlecelul clasei pregătitoare
Elevii clasei pregătitoare (coordonați de prof. Alexandra Ciuciu) s-au întrecut în desene și decupaje, pe tema „Dovlecelul cel înfiorător”, iar Lola i-a pictat pe față pe cei doritori și le-a pregătit săbii și cățeluși din baloane. Și fiindcă au participat, totuși, la o sărbătoare de Halloween, cei mai mulți s-au și costumat: Darina s-a costumat în prințesa Belle, Mara, în fluturașul roz, Carla a vrut să fie un iepuraș, Andreea – zâna roz, Anastasia – prințesa roz, Maria – frumoasa adormită, Ana (Cozac) – vrăjitoarea veselă, Ariana – vrăjitoarea cea bună, Ana (Boța) – prințesa vrăjitoare, Alexandra – vrăjitoarea liliac, Daria – zâna albastră, Patricia – prințesa dovleac, Damaris – dovleacul fioros, Deea – Minnie Mouse, Mara (Berce) – vrăjitoarea nopții, Alissa – vrăjitoarea mov, Mara (Bodea) – pirățica, Alexandra (Nistor) – mămăruța, Andreea (Abrudan) – piratesa roz. Dincolo de baloanele bune pentru „duelat”, o mare bucurie le-a produs unora pictura pe față, tot ca o grozăvie copilărească. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze), accesați Galeria foto: Halloweenul s-a sărbătorit românește (II).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:59 Ora de vară a Europei de Est