Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a II-a ediție a proiectului „Cartea și biblioteca, prietenii copiilor”

Joi, la CCD Bihor a fost lansată

Cea de-a II-a ediție a proiectului „Cartea și biblioteca, prietenii copiilor”

Joi (31 octombrie 2013), la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, a fost lansată cea de-a II-a ediție a proiectului educativ regional „Cartea și biblioteca, prietenii copiilor”.

Echipa de proiect este formată din dna prof. drd. Carmen Bodiu - director al CCD Bihor, în calitate de responsabil de proiect, prof. bibliotecar Mariana Trofin - coordonator de proiect și prof. metodist Szabo Florina - coordonator asistent.
Importanța curriculumului integrat în educație
În cuvântul său, doamna director Carmen Bodiu a vorbit despre importanța curriculumului integrat în educație.
„Proiectul „Cartea și biblioteca, prietenii copiilor” își propune să stimuleze și să promoveze creativitatea elevilor în școală. Curriculumul integrat și materialele didactice asociate încorporează principiile și exigențele strategiilor la nivel național și european, care încurajează crearea în sistemul de educație a unei culturi care să promoveze dezvoltarea competențelor, să racordeze oferta educațională la cerințele mediului socio-economic. Modalitatea de aplicare a curriculumului integrat prin proiecte didactice vine în întâmpinarea dezideratului menționat în strategia Educație și cercetare pentru societatea cunoașterii care susține centrarea curriculumului pe competențe și nu pe informații”, a ținut să sublinieze doamna director Carmen Bodiu, în deschiderea evenimentului.
Coordonatorul de proiect, dna prof. bibliotecar Mariana Trofin a amintit obiectivele proiectului și etapele de derulare.
„Prin secțiunile sale, proiectul urmărește stimularea creativității, atât a elevilor, cât și a dascălilor, de data aceasta. Proiectul își propune familiarizarea și atragerea copiilor la bibliotecă, făcându-i conștienți de importanța lecturii pentru dezvoltarea propriei personalități și a creativității. De data acesta, proiectul va avea trei secțiuni: concurs de creații literare (pentru copii), creații plastice (pentru copii) și creații literare ale cadrelor didactice (care, bine înțeles vor fi selectate; pentru că nu vom publica orice). Grupul țintă îl reprezintă elevii, începând cu cei din clasele pregătitoare și mergem până în clasa a XII-a. Până în momentul actual, avem încheiate parteneriate cu 16 unități școlare din județul Bihor, dar pe zi ce trece numărul lor crește. Avem însă și numeroase școli partenere și din alte județe: Bistrița – Năsăud, Călărași, Dâmbovița, Ialomița (cu câte două școli), Iași (cel mai tare, cu patru școli), Vâlcea” (1), a precizat coordonatorul de proiect.
Cele șapte activități
În continuare, a fost prezentat calendarul cu cele șapte activități:
1.Cartea și biblioteca – lansarea proiectului      
2.Lumea imaginară a cărților – concurs de creație plastică
3.Cartea și biblioteca, prietenii mei – concurs de creație literară
4.Cei mai talentați artiști plastici – jurizarea lucrărilor de creație plastică
5.Maeștrii condeiului – jurizarea creațiilor literare ale copiilor
6. Cartea și biblioteca, prietenii copiilor – lansarea celor trei publicații cu ISBN; primul volum va cuprinde creațiile literare ale copiilor; volumul II – desenele copiilor; volumul III va aduna creațiile literare ale  cadrelor didactice.
7.Imagini din lumea cărților – expoziția va fi organizată la Cluj-Napoca, la Conferința Națională a Bibliotecarilor din România, găzduită, probabil, de Biblioteca Județeană.
Să mai spunem că se dorește ca anul viitor, proiectul educativ regional „Cartea și biblioteca, prietenii copiilor” să devină proiect național.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea de-a II-a ediție a proiectului „Cartea și biblioteca, prietenii copiilor”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:49 Ora de vară a Europei de Est