Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” (nr. 11)

Semnal tras (din nou) de dl rector Ioan Dzițac

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” (nr. 11)

„Sigur, există o boală în lume, multe nu merg bine, de la absurdul politic (…) la dificultățile economice mondiale (…), la multele conflicte, unele locale, altele de mai mare întindere, unele mocnite, altele active, la presupusele schimbări climatice și câte altele – dar când au mers treburile bine pe planeta noastră?” întreabă (și se întreabă) dl redactor-șef Gheorghe Păun.

Realist, drept și echilibrat, neobosit într-ale spiritului și sufletului, cel dintâi redactor al Curții opinează despre cele lumești, care merg din rău înspre și mai rău, după cum lesne putem constata cu toții, dar tot domnia sa ne compătimește și ne „sfătuiește” să nu ne văicărim, că tot nu ajută la nimic! Domnul Eminescu să ne judece! Vine apoi Horia Bădescu și ne pune la suflet „Boul și vițelul”, fabula lui nenea Iancu (nu varianta, fabula, lui Grigore Alexandrescu); prietenii știu de ce (Pentru că maestrul Caragiale ține să facă diferența: …„ajunge boul un bou învățat!”). Dan Farcaș ne creionează cele trei morale; înainte însă, maestrul filosof face o trimitere la îngeri, dar ne lasă să ne batem capul, or fi fiind îngerii buni (ori cei răi, vorba părintelui Vasile Bota), că extrapolând, am putea înțelege că toți îngerii sunt doar buni, asemeni acelora invocați de copilași, în rugăciunile lor. Apoi ÎPS Calinic ne transbordează în Þara bucuriei, împreună cu Ioanichie Bălan; Marin Nencescu se ia de adevărurile spuse pe jumătate despre „Poporul enigmatic” sau istoria secretă a romilor. Poate așteptați să vă provoc și mai și la lecturarea revistei. Atunci, faceți bine și aflați unde se dă această concluzie și morală: „De vreți cu toți(i), în timpul nopții, un somn în tihnă să gustați(/) Nu faceți schimb de ilustrate cu cel primar din Cârligați”. Despre Iulia Hașdeu ar trebui să citească elevii în manuale, ca tot mai mulți să se ambiționeze spre lectură și să cadă pe gânduri, cu admirație, la auzul celor scrise de Sully Prudhomme: „Domnișoara Hașdeu a făcut în țara noastră (Franța – n.n.), cea mai mare onoare țării sale”. Olandezul Wim Lamfers ni-l redă pe omul, medicul, poetul și prozatorul Vasile Voiculescu. La „Seniori ai culturii” cetim despre academicienii Alexandru Balaban și Solomon Marcus. Apropo, dacă tot vreți să oferiți modele elevilor, stimați domni profesori, le găsiți, prezentate, cu noblețe, dăruire și profesionalism, în paginile revistei, pe care, cu drag o lecturăm lună de lună, admirând-o ca pe un giuvaer de cultură! La „Dialoguri esențiale”, continuăm să ne îmbogățim din limbajul matematic (în dialog cu arta) al lui Anatol Vieru. În „Biserica Ortodoxă și Uniunea Europeană” (o discuție cu academicianul Răzvan Teodorescu) ni se oferă unele coordonate esențiale, spre liniștea noastră. În atenția informaticienilor, dar nu numai, dl Dragoș Vaida scrie despre „Primii noștri ani de informatică”. Rămânând în același domeniu, al informaticii, vom putea afla informații (în premieră) despre savantul Victor Toma – „părintele calculatoarelor românești”. Dar câte și mai câte nu puteți citi în numărul pe noiembrie al revistei de cultură „Curtea de la Argeș”, care se încăpățânează să țină ștacheta sus și să ne hrănească și în vreme de adâncă și sălbatică criză morală cu nestemate de-ale lui Grigore Moisil, Solomon Marcus, Alexandru Balaban… Răzvan Theodorescu, modele de modele!
Articolele sunt semnate de scriitori, profesori universitari, publiciști, psiho-sociologi și diplomați, din Cluj-Napoca, Norvegia, București, Olanda, SUA, Spania și Chișinău, de ÎPS Calinic – arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Merită să vă permiteți luxul de a o lectura pe adresa www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:58:51 Ora standard a Europei de Est