Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” (nr. 11)

Semnal tras (din nou) de dl rector Ioan Dzițac

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” (nr. 11)

„Sigur, există o boală în lume, multe nu merg bine, de la absurdul politic (…) la dificultățile economice mondiale (…), la multele conflicte, unele locale, altele de mai mare întindere, unele mocnite, altele active, la presupusele schimbări climatice și câte altele – dar când au mers treburile bine pe planeta noastră?” întreabă (și se întreabă) dl redactor-șef Gheorghe Păun.

Realist, drept și echilibrat, neobosit într-ale spiritului și sufletului, cel dintâi redactor al Curții opinează despre cele lumești, care merg din rău înspre și mai rău, după cum lesne putem constata cu toții, dar tot domnia sa ne compătimește și ne „sfătuiește” să nu ne văicărim, că tot nu ajută la nimic! Domnul Eminescu să ne judece! Vine apoi Horia Bădescu și ne pune la suflet „Boul și vițelul”, fabula lui nenea Iancu (nu varianta, fabula, lui Grigore Alexandrescu); prietenii știu de ce (Pentru că maestrul Caragiale ține să facă diferența: …„ajunge boul un bou învățat!”). Dan Farcaș ne creionează cele trei morale; înainte însă, maestrul filosof face o trimitere la îngeri, dar ne lasă să ne batem capul, or fi fiind îngerii buni (ori cei răi, vorba părintelui Vasile Bota), că extrapolând, am putea înțelege că toți îngerii sunt doar buni, asemeni acelora invocați de copilași, în rugăciunile lor. Apoi ÎPS Calinic ne transbordează în Þara bucuriei, împreună cu Ioanichie Bălan; Marin Nencescu se ia de adevărurile spuse pe jumătate despre „Poporul enigmatic” sau istoria secretă a romilor. Poate așteptați să vă provoc și mai și la lecturarea revistei. Atunci, faceți bine și aflați unde se dă această concluzie și morală: „De vreți cu toți(i), în timpul nopții, un somn în tihnă să gustați(/) Nu faceți schimb de ilustrate cu cel primar din Cârligați”. Despre Iulia Hașdeu ar trebui să citească elevii în manuale, ca tot mai mulți să se ambiționeze spre lectură și să cadă pe gânduri, cu admirație, la auzul celor scrise de Sully Prudhomme: „Domnișoara Hașdeu a făcut în țara noastră (Franța – n.n.), cea mai mare onoare țării sale”. Olandezul Wim Lamfers ni-l redă pe omul, medicul, poetul și prozatorul Vasile Voiculescu. La „Seniori ai culturii” cetim despre academicienii Alexandru Balaban și Solomon Marcus. Apropo, dacă tot vreți să oferiți modele elevilor, stimați domni profesori, le găsiți, prezentate, cu noblețe, dăruire și profesionalism, în paginile revistei, pe care, cu drag o lecturăm lună de lună, admirând-o ca pe un giuvaer de cultură! La „Dialoguri esențiale”, continuăm să ne îmbogățim din limbajul matematic (în dialog cu arta) al lui Anatol Vieru. În „Biserica Ortodoxă și Uniunea Europeană” (o discuție cu academicianul Răzvan Teodorescu) ni se oferă unele coordonate esențiale, spre liniștea noastră. În atenția informaticienilor, dar nu numai, dl Dragoș Vaida scrie despre „Primii noștri ani de informatică”. Rămânând în același domeniu, al informaticii, vom putea afla informații (în premieră) despre savantul Victor Toma – „părintele calculatoarelor românești”. Dar câte și mai câte nu puteți citi în numărul pe noiembrie al revistei de cultură „Curtea de la Argeș”, care se încăpățânează să țină ștacheta sus și să ne hrănească și în vreme de adâncă și sălbatică criză morală cu nestemate de-ale lui Grigore Moisil, Solomon Marcus, Alexandru Balaban… Răzvan Theodorescu, modele de modele!
Articolele sunt semnate de scriitori, profesori universitari, publiciști, psiho-sociologi și diplomați, din Cluj-Napoca, Norvegia, București, Olanda, SUA, Spania și Chișinău, de ÎPS Calinic – arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Merită să vă permiteți luxul de a o lectura pe adresa www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:53 Ora de vară a Europei de Est