Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Alexandrina Chelu a cântat sonete la Muzeul Literaturii Române

Joi, a fost lansat volumul de sonete „365 + 1 Iconosonete”, al poetului Theodor Răpan

Alexandrina Chelu a cântat sonete la Muzeul Literaturii Române

„Am avut deosebita onoare să fiu invitată la București, la Muzeul Literaturii Române, de către poetul teleormănean Theodor Răpan, care și-a lansat, joi, 24 octombrie 2013, volumul de sonete „365 + 1 Iconosonete”, ne spune Alexandrina Chelu.

„Legătura mea cu județul Teleorman o am prin bunicul meu, Chelu Gheorghe, care era născut în comuna Olteanca, în același județ cu Marin Preda și Constantin Noica. De asemenea, a doua legătură frumoasă este că, înainte chiar de-a mă naște, Constantin Noica m-a botezat, cerându-le părinților mei, Florian și Iuliana (pe care de altfel i-a cununat în 1981), să mă numească Alexandrina dacă voi fi fată, și chemată Dina, respectiv Constantin dacă voi fi băiat, și chemat Dinu. Legătura frumoasă cu poetul Răpan ne-a făcut-o dl. Cătălin Agapie, realizator de emisiuni în orașul Alexandria”, ne povestește Alexandrina.
Aflăm apoi că Regalul poetic a fost prezentat de scriitori și critici literari de seamă ai României, între care:  Radu Cârneci (maestrul sonetului românesc), Dan Mircea Cipariu, Vladimir Alexandrescu, Florea Burtan, Geo Călugăru, Vasile Ghinea, Carolina Ilica, Emil Lungeanu, Nicoleta Milea și Petru Solonaru.
Maestrul Eusebiu Ștefănescu (actor de mare renume) a fost invitat să recite din sonetele lui Theodor Răpan, acesta alegând câte un sonet pe lună, recitând astfel impecabil 12 sonete.
„Eu am cântat la chitară, singură, doar 5 sonete, prezentând pe scurt ceea ce s-a născut la Oradea prin tatăl meu, Florian Chelu: Sonetul Muzical. Pentru București acest lucru a fost inedit, ei neștiind până acum că putem vorbi și de „sonete muzicale”. Am cântat un sonet al poetei Veronica Franco (Italia renascentistă), un sonet al poetei Louise Labe (Franța renascentistă), un sonet al poetei Ana Blandiana (care apare în CD-ul „Sonet bihorean” – 2005), un sonet al poetului Constantin Moldovan (poet, epigramist dar și primar al comunei Mănăstirea Humorului din frumoasa Bucovină), iar în final un sonet al poetului Theodor Răpan.
Am reprezentat frumos Oradea și Sonetul Muzical, purtând speranța și încrederea că într-o bună zi Oradea va fi o capitală a Sonetului Muzical în lume, așezată la rang de cinste alături de celelalte orașe ale Sonetului Literar”, adaugă cu mândrie Alexandrina.
Dragă Alexandrina, noi, orădenii, dar nu numai, nu putem fi decât încântați de ceea ce aflăm. Iar tu, ca un ambasador de mare cinste și onoare al nostru, meriți toate felicitările și îmbrățișările orădenilor! Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Alexandrina Chelu a cântat sonete la Muzeul Literaturii Române.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:58 Ora de vară a Europei de Est