Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ceremonial militar religios de Ziua Armatei Române

Vineri, 25 octombrie

Ceremonial militar religios de Ziua Armatei Române

Vineri, 25 octombrie 2013, în și de Ziua Armatei Române, la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie, s-a desfășurat un ceremonial militar religios: Întâmpinarea oficialităților, salutarea drapelului de luptă, Intonarea Imnului Național al României; Te Deum oficiat de preoții din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea, urmate de alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului, rostite de: comandantul Garnizoanei Oradea – dl col. Grigore MORAR și președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Gen. Traian Moșoiu” Bihor – dl general de brigadă (r) dr. Vasile CREÞ.

„Celebrăm la 25 octombrie, Ziua Armatei României, o sărbătoare care în timp a devenit nu doar una militară, ci a întregii țări. Emanată din însăși esența poporului român, din ființa căruia și-a recrutat dintotdeauna ostașii, armata reprezintă, alături de biserică, una din temeliile pe care s-a clădit conștiința națională, instituție stindard în jurul căreia la momente de cumpănă s-au coagulat valorile ei și energiile care au făcut posibile izbânzile istorice ale românilor. Ea a luat ființă, s-a constituit și a evoluat având în permanență ca elemente de temelie devotamentul, curajul, puterea de muncă și sacrificiu a militarilor români”, a spus, printre altele dl col. Grigore MORAR, iar dl general de brigadă (r) dr. Vasile CREÞ a adăugat: „Sărbătorim cu toții, astăzi, Ziua Armatei. Armata și biserica sunt două instituții fundamentale ale statului român. Ele figurează în topul preferințelor românilor. Sunt două instituții pe care întotdeauna poporul și patria română s-au putut baza. Homer spunea: „Lucrul cel mai sfânt pe care îl are un om este patria”, iar Napoleon spunea că „Dragostea de patrie este cea mai înaltă virtute a civilizației” și tot Napoleon spunea că „O nație nu poate fi apărată numai de armată. Națiunea care este apărată de armată și popor este invincibilă”. Se știe foarte bine că armata română, întotdeauna, odată cu făurirea statului român modern, a fost alături de neamul românesc. A slujit neamul românesc”, a precizat dl general de brigadă (r). Tot domnia sa avea să ne surprindă cu unele dezvăluiri inaccesibile publicului larg, puțin cunoscute chiar și de istorici și de oamenii politici ai vremii. Acestea veneau să sublinieze o dată în plus sacrificiul imens pe care l-au făcut românii în cele două conflagrații mondiale și nedreptatea care i s-a făcut poporului român prin tratatele care s-au încheiat, profund nedrepte și jignitoare la adresa națiunii române.
După momentele evocate, reprezentanți ai unor instituții județene și locale, ai unor organizații neguvernamentale, elevi și preșcolari au depus coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie.
Manifestarea s-a încheiat cu un moment artistic, cu defilarea gărzii de onoare și onorul muzicii militare.
Ca de obicei privirile tuturor participanților, dar și obiectivul aparatului de fotografiat au fost atrase de cei mai mici „soldați”, elevi (de la școlile gimnaziale Nr. 16 și „Nicolae Bălcescu” (însoțiți de prof. Simona Bunta și Stela Tăut), de la colegiile naționale „Emanuil Gojdu” (prof. Ilie Crăciun) și „Iosif Vulcan” (prof. Maria Duma), de la Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, precum și preșcolari, de la Grădinița Nr. 30 (însoțiți de doamna director Ioana Ruge și educatoarele: Dorina Raita, Macrina Toia și Simona Dușa) și de la Grădinița Nr. 52 (însoțiți de ed. Ioana Pruncuț, Geta Duluș și T.M., mămici și bunici).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (84 de poze), accesați Galeria foto: Ceremonial militar religios de Ziua Armatei Române. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:03:12 Ora standard a Europei de Est