Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ceremonial militar religios de Ziua Armatei Române

Vineri, 25 octombrie

Ceremonial militar religios de Ziua Armatei Române

Vineri, 25 octombrie 2013, în și de Ziua Armatei Române, la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie, s-a desfășurat un ceremonial militar religios: Întâmpinarea oficialităților, salutarea drapelului de luptă, Intonarea Imnului Național al României; Te Deum oficiat de preoții din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea, urmate de alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului, rostite de: comandantul Garnizoanei Oradea – dl col. Grigore MORAR și președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Gen. Traian Moșoiu” Bihor – dl general de brigadă (r) dr. Vasile CREÞ.

„Celebrăm la 25 octombrie, Ziua Armatei României, o sărbătoare care în timp a devenit nu doar una militară, ci a întregii țări. Emanată din însăși esența poporului român, din ființa căruia și-a recrutat dintotdeauna ostașii, armata reprezintă, alături de biserică, una din temeliile pe care s-a clădit conștiința națională, instituție stindard în jurul căreia la momente de cumpănă s-au coagulat valorile ei și energiile care au făcut posibile izbânzile istorice ale românilor. Ea a luat ființă, s-a constituit și a evoluat având în permanență ca elemente de temelie devotamentul, curajul, puterea de muncă și sacrificiu a militarilor români”, a spus, printre altele dl col. Grigore MORAR, iar dl general de brigadă (r) dr. Vasile CREÞ a adăugat: „Sărbătorim cu toții, astăzi, Ziua Armatei. Armata și biserica sunt două instituții fundamentale ale statului român. Ele figurează în topul preferințelor românilor. Sunt două instituții pe care întotdeauna poporul și patria română s-au putut baza. Homer spunea: „Lucrul cel mai sfânt pe care îl are un om este patria”, iar Napoleon spunea că „Dragostea de patrie este cea mai înaltă virtute a civilizației” și tot Napoleon spunea că „O nație nu poate fi apărată numai de armată. Națiunea care este apărată de armată și popor este invincibilă”. Se știe foarte bine că armata română, întotdeauna, odată cu făurirea statului român modern, a fost alături de neamul românesc. A slujit neamul românesc”, a precizat dl general de brigadă (r). Tot domnia sa avea să ne surprindă cu unele dezvăluiri inaccesibile publicului larg, puțin cunoscute chiar și de istorici și de oamenii politici ai vremii. Acestea veneau să sublinieze o dată în plus sacrificiul imens pe care l-au făcut românii în cele două conflagrații mondiale și nedreptatea care i s-a făcut poporului român prin tratatele care s-au încheiat, profund nedrepte și jignitoare la adresa națiunii române.
După momentele evocate, reprezentanți ai unor instituții județene și locale, ai unor organizații neguvernamentale, elevi și preșcolari au depus coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie.
Manifestarea s-a încheiat cu un moment artistic, cu defilarea gărzii de onoare și onorul muzicii militare.
Ca de obicei privirile tuturor participanților, dar și obiectivul aparatului de fotografiat au fost atrase de cei mai mici „soldați”, elevi (de la școlile gimnaziale Nr. 16 și „Nicolae Bălcescu” (însoțiți de prof. Simona Bunta și Stela Tăut), de la colegiile naționale „Emanuil Gojdu” (prof. Ilie Crăciun) și „Iosif Vulcan” (prof. Maria Duma), de la Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, precum și preșcolari, de la Grădinița Nr. 30 (însoțiți de doamna director Ioana Ruge și educatoarele: Dorina Raita, Macrina Toia și Simona Dușa) și de la Grădinița Nr. 52 (însoțiți de ed. Ioana Pruncuț, Geta Duluș și T.M., mămici și bunici).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (84 de poze), accesați Galeria foto: Ceremonial militar religios de Ziua Armatei Române. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:34 Ora de vară a Europei de Est