Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința cu participare internațională „Școala alternativă – școala calității”

Timp de trei zile, la Școala Nr. 11 s–a desfășurat

Conferința cu participare internațională „Școala alternativă – școala calității”

Școala Gimnazială Nr. 11 din Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, Universitatea din Oradea, Școala Gimnazială „Avram Iancu” și Liceul cu Program Sportiv „Bihorul, a organizat, în perioada 25-27 octombrie 2013, Conferința cu participare internațională, intitulată „Școala alternativă – școala calității”.

Deschiderea manifestărilor a avut loc vineri, 25 octombrie 2013, în Sala de Consiliu a Prefecturii Județului Bihor, în prezența reprezentantului Ministerului Educației Naționale, dl prof. univ. dr. Gheorghe Felea, consilier principal MEN și a distinșilor invitați speciali din Franța și Timișoara. În prezidiul conferinței, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 11, doamna prof. dr. Adelina Iacob, a avut alături pe dl consilier principal MEN, prof. univ. dr. Gheorghe Felea, invitații speciali din Franța, dl Joel Blanchard și dna Veronique Deker, reprezentanți ai ICEM, însoțiți de dna prof. Mariana Bândea, președinte al Asociației Române pentru o Școală Modernă C. Freinet din Timișoara, precum și reprezentanții ISJ și CCD Bihor, dnele prof. Mădălina Lupău și Curpaș Anca. Salutând distinșii invitați și participanții la conferință, doamna director, prof. dr. Adelina Iacob, a invitat să ia cuvântul dl prof. univ. dr. Gheorghe Felea, consilierul principal MEN.
20 de ani de alternativă Freinet în România
„Este un eveniment major în viața pluralismului educațional din România faptul că Pedagogia Freinet celebrează două decenii de existență. Evident că începuturile au fost făcute de juna și generoasa noastră colegă, dna Mariana Bândea, care, la Timișoara, a pus baze Pedagogiei Freinet, împreună cu doamna Claudia Șerban-Cociuba și celelalte doamne din staff-ul freneticilor de la Timișoara, care, înțeleg că sunt aici și pe care îi salut și cărora, din partea ministerului, le adresăm cuvinte de recunoștință pentru ceea ce au făcut acolo, în ideea ca educarea copiilor să cunoască metode, instrumente, procedee diferite, însă totul fiind gândit pentru performanță și pentru o educație corespunzătoare”.
Regretând faptul că nu a putut să fie prezent, joi, la Timișoara, la sărbătoarea de 20 de ani a freneticilor, dl consilier principal Gheorghe Felea i-a felicitat și le-a mulțumit atât din partea ministerului de resort, cât și în nume  personal. Domnia sa a felicitat apoi freneticii orădeni ai Școlii Gimnaziale Nr. 11, care au reușit performanța de a avea frenetici, în premieră națională, și la ciclul gimnazial. În continuare, consilierul principal MEN a abordat Învățământul alternativ de stat prin prisma dimensiunii unui demers paideutic calitativ, oaspeții din Franța și președintele Asociației Române pentru o Școală Modernă din Timișoara, dna prof. Mariana Bândea, au prezentat povestea de succes a Pedagogiei Freinet, iar reprezentanții ISJ și CCD (prof. Mădălina Lupău și Curpaș Anca)   s-au referit la noile orizonturi ale învățământului bihorean deschise de Pedagogia Freinet, respectiv la parteneriatul de succes al CCD cu o școală de calitate – Școala Gimnazială Nr. 11.
După festivitatea de deschidere și comunicările în plen, freneticii orădeni, partenerii și prietenii lor din Franța și Timișoara s-au întors în școală, unde au continuat activitățile metodice cuprinse pe agenda zilei de vineri, Jurnal seminar, susținut în sala de sport a școlii, de invitații formatori din Franța și Timișoara: Joel Blanchard și dna Veronique Deker, Mariana Bândea, Eunika Kislaki, Claudia Șerban-Cociuba, Codruța Brancu, Mihaela Dobândă și Sînziana Suciu.
Trebuie să precizăm că sala de sport a fost amenajată ca o uriașă sală de expoziție, cuprinzând zeci de materiale didactice reprezentative ale cadrelor didactice care lucrează la alternativa Freinet.
Sâmbătă și duminică, activitățile metodice coordonate de profesorii formatori francezi și cei din Timișoara s-au desfășurat pe ateliere specifice, constituindu-se în fructuoase schimburi de experiență în alternativa Freinet, călăuziți de principiul că „Fiecare are ce învăța de la fiecare”, acționând cu toții sub deviza conferinței „Creativitate, responsabilitate și implicare pentru performanță”.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (70 de poze), accesați Galeria foto: Conferința cu participare internațională „Școala alternativă – școala calității”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:04 Ora de vară a Europei de Est