Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sigur.info a înființat un centru de voluntariat și la Oradea

Sâmbătă, la Universitatea Agora

Sigur.info a înființat un centru de voluntariat și la Oradea

Georgiana Roșculeț, coordonator național al voluntarilor sigur.info din cadrul organizației „Salvați copiii”, a înființat, sâmbătă (26 octombrie 2013), la Oradea, cel de-al 14-lea centru național de voluntari sigur.info (Oradea urmează astfel după: București, Iași, Timișoara, Suceava, Constanța, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgu Neamț, Brașov, Arad, Galați, Ploiești și Fetești).

Activitățile de sâmbătă și duminică s-au desfășurat la Universitatea Agora.
În deschiderea evenimentului, rectorul Universității, distinsul profesor Ioan Dzițac, gazda evenimentului, a prezentat în PowerPoint Universitatea Agora, oferindu-le tinerilor (cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani) și alte informații utile privind navigarea în siguranță pe internet, care este, de fapt, tema principală a reuniunii voluntarilor orădeni. Au fost apoi amintite cele 27 de episoade pe care domnul rector le-a prezentat pe ovidan.ro și în revista OviDan, timp de 27 de săptămâni, sub genericul „Educație prin și pentru internet. Educație netățenească”. Un serial, de succes, prin care distinsul profesor universitar ne-a oferit date și informații utile, cele mai multe în premieră și în exclusivitate, domnia sa fiind specialist în informatică și un „netățean” fidel și neobosit.
„Copiii au drepturi; e important ca ei să și le cunoască!”
După prezentarea agendei reuniunii, Georgiana le-a furnizat voluntarilor câteva date și informații de sinteză privind organizația „Salvați copiii”, scop, obiective și activități, după care a abordat direct subiectul zilei – „Siguranța pe internet a copiilor”.
„Internetul a început să fie parte din viața noastră de zi cu zi și este important să știm cum să ne comportăm acolo, așa cum trebuie să știm să ne comportăm când ieșim din casă. Iar rolul vostru în calitate de viitori voluntari este ca ceea ce învățați astăzi cu mine și din experiența voastră să transmiteți mai departe către colegii voștri, de vârsta voastră sau chiar mai mititei. Pentru că lumea se schimbă destul de repede și prichindeii au început să fie pe net de la vârste foarte fragede, focusul nostru următor va fi să mergem în grădinițe. Și prin activități drăgălașe, să încercăm să punem chiar de la început bazele unei activități sigure pe internet.
Aici, vom organiza de o asemenea manieră activitățile încât eu să vorbesc cât mai puțin, iar voi să învățați din experiență”.
Apoi, în formație de cerc, au pornit activitățile cu un joc de cunoaștere. De la o oră la alta, partenerul de discuție era altul, la fiecare oră schimbându-se și subiectul de discuție (Să vorbim despre comportamentul vostru pe internet. Ce faceți voi pe internet? Ce vă place să faceți cel mai mult?).
Revenind la siguranța pe internet, Georgiana a ținut să puncteze câteva idei esențiale:
„Ne gândim în primul rând la reputația online; adică, atunci când pui ceva pe internet trebuie să te gândești că va fi acolo și peste cinci ani și peste 10 ani. Și trebuie să fii atent la felul în care te prezinți. Pentru că e ușor să fii accesat. E vorba de datele personale pe care le pui acolo, pentru că mulți dintre copii au tendința de a se expune foarte mult, neavând viziunea de ansamblu. Ei nu știu că se pot găsi persoane care le pot crea unele necazuri. Îi sfătuim să testeze și să retesteze persoana de dincolo de monitor; să nu se întâlnească cu persoane necunoscute sau cunoscute doar prin intermediul internetului. Când nu se simt convenabil într-o conversație, să renunțe la acea conversație și să spună unui adult sau unui prieten mai mare. Noi avem și un serviciu de consiliere, care este accesibil prin telefon, e-mail... Indiferent ce ai făcut, să spui pentru a găsi soluții de rezolvare. Pentru mesaje diferite, noi avem filmulețe educaționale. Sperăm ca tinerii cu care intrăm în contact să învețe din experiențele celorlalți și atunci când sunt pe net să fie foarte critici, cu informația pe care o găsesc pe internet, cu persoanele pe care le găsesc pe internet, cu relațiile pe care le leagă acolo. Vor fi puși în situația să facă filmulețe și scurte piese de teatru. Un alt lucru despre care vom vorbi este hărțuirea pe internet. Vorbim despre drepturile copilului și atunci când suntem pe net. Unii copii acceptă să fie înjurați, jigniți sau scoși din anumite comunități fără să riposteze. Vorbim apoi despre dependență. Una este a folosi în mod inteligent internetul, și apoi a trece de partea cealaltă, a dependenței, când practic, internetul preia tot controlul și nu mai știm că e zi, că e noapte și rămânem conectați tot timpul acolo.
Duminică – despre voluntarul sigur.info
Tema de a doua zi s-a referit la voluntariat: Ce înseamnă voluntariatul? „Dacă vor să intre în echipa de voluntari sigur.info, trebuie să știe că voluntarul este în primul rând imaginea noastră și dacă noi nu suntem în stare să ne asumăm o imagine în regulă pe internet, nu putem să fim voluntari sigur.info. Pentru că noi, la rândul nostru, devenim modele pentru ceilalți”, a precizat Georgiana, o persoană agreabilă, sociabilă, care comunică cu ușurință și autoritate, câștigată prin respect, demnitate și fermitate, prin trăsături pozitive de voință și caracter.
După cum s-au mișcat sâmbătă voluntarii orădeni, tragem nădejde să vă mai povestim despre ei, mai cu seamă că pe unii îi cunoaștem de mai multă vreme. Voluntarii orădeni sunt elevi la șapte școli orădene, după cum aveam să aflăm de la Szekely Ronaldo Raul - coordonator al centrului orădean - la colegiile naționale "Mihai Eminescu", Emanuil Gojdu" și "Iosif Vulcan", Liceul de Arte, Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller",Școala Gimnazială "Oltea Doamna" și Școala Gimnazială Nr.11.   Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sigur.info a înființat un centru de voluntariat și la Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:19 Ora de vară a Europei de Est