Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre întâlnirea cu criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu, veți putea citi în revista „OviDan”

„Avertisment”!

Despre întâlnirea cu criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu, veți putea citi în revista „OviDan”

Săptămâna aceasta, am fost „bombardați” cu telefoane și e-mail-uri, fiind întrebați, atât de elevi, cât și de profesori, când apar însemnările de la întâlnirea tinerilor cu criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu.

Despre întâlnirea respectivă, ați putut citi în presă. Deci v-ați putut informa despre ce s-a vorbit. Noi, însă, dorim să zăbovim mai mult asupra acestei întâlniri și să vă oferim plăcerea de a gusta frumusețea exprimării criticului literar pe care l-am reprodus în proporție de 99 la sută, în articolele pe care le veți putea citi în revista „OviDan”, subliniind ideile pe care le-am considerat esențiale și învățămintele pe care am simțit noi că domnia sa dorește să le transmită tinerilor.
*Deviza mea în critica literară este: Hai să ne bucurăm împreună de frumusețea literaturii!
*Îmi place foarte mult să mă joc. M-aș juca la nesfârșit
*Cărțile au fost viața mea
*Literatura a fost inventată numai ca o plăcere
*Literatura ar trebui să fie o răsplată
*Sunt hotărât să dau în judecată Ministerul Educației pentru că-i condamnă pe tineri la frigiditate estetică
*Oamenii care nu citesc se urâțesc
*Oamenii care citesc chiar și fizic sunt mai frumoși…, capătă un fel de noblețe, un fel de luminiscență
*Frumos este ca viața să fie ritualizată pentru că în felul acesta viața seamănă cu o sărbătoare
*Literatura nu dispare
*Literatura dacă ar dispărea s-ar reinventa
*Există foarte multă impostură în lumea literară
*Nu toți cei care pretind că sunt scriitori sunt scriitori
*Din acei 4.000 de scriitori, numai 100 cred că sunt scriitori
*Ce înseamnă să fii critic literar?
*Asupra unui critic se fac foarte mari presiuni
*Scopul unui critic literar este să le arate cititorilor cât de frumoasă este literatura
*Să nu crezi, dar să trăiești ca și cum ai crede
*Viața ne propune un joc; hai să-l jucăm frumos
*Scriitorul trebuie să-l cucerească pe un cititor, nu să-l oblige să citească
*Oamenii politici au uitat sau nu au înțeles niciodată ce importanță are cultura
*Un punct important într-o reformă a învățământului ar fi redescoperirea bucuriei de a citi
*Sintagma acestei întâlniri: Bucuria de a citi.
Superbă întâlnire! cu multe învățăminte pentru cine are deschiderea și voința de a soarbe învățătura din vorbele criticului și istoricului literar Alex Ștefănescu.
Moise-Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (105 poze), accesați Galeria foto: Despre întâlnirea cu criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu, veți putea citi în revista „OviDan”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:55 Ora de vară a Europei de Est