Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Adrian Seica se încăpățânează să se realizeze acasă!

Într-o lume debusolată,/ unii scot bani și din piatră!

Adrian Seica se încăpățânează să se realizeze acasă!

De când scriu la gazete (din 1988), v-am furnizat aproape întotdeauna știri, întâmplări, evenimente pozitive, în majoritate din domeniul învățământului, unde m-am format și pentru care am simțit chemare.

Am îndrăgit această profesiune de credință, pe care, întotdeauna, am perceput-o ca pe un apostolat; dascălul trebuie să fie pentru copii un apostol, un model, un luminător, un „Dumnezeu” care să(-și) spună (sieși): „Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți!”
„Nicăieri nu-i ca acasă!”
Copil fiind, în clasele primare și gimnaziale, Adrian și-a dorit să se facă medic veterinar. Îndrăgind de mic animalele, ca orice copil, intuise că doar ca medic veterinar le va putea ajuta și răsplăti cu iubire. Dar vremurile l-au debusolat și s-a făcut luptător, la propriu, boxer, ca tata, dar și bodyguard, ajungând să muncească și prin Spania, cu soția, să adune bani pentru a se  realiza, totuși, acasă. Pentru că „nicăieri nu-i ca acasă! Asta o știu foarte bine toți cei care au ieșit afară să lucreze”, susține interlocutorul nostru.
Pe Adrian l-am văzut pentru prima oară într-o vară la Oșorhei, la „Zilele comunei”, era organizatorul concursului de atelaje. Avea și el un cal în concurs. Nu știam atunci mai nimic despre el. Vorbind zilele acestea cu cei mai vrednici gospodari ai Oșorheiului, cu Ionică Pop - destoinicul primar și Ioan Gligor - vicele cel vigilent, le-am propus să ne „livreze” modele de tineri întreprinzători care trudesc și se afirmă în vatra satului, chiar și în aceste vremuri grele de criză și sălbăticie (morală). Iar unul dintre cei nominalizați este eroul reportajului nostru – Adrian Seica.
Luat pe nepusă masă, marți, 15 octombrie 2013, Adrian nu s-a codit, deși avea motive: în sufragerie, îl așteptau doi tineri însurăței, proaspăt căsătoriți, pentru care avea să dea telefoane să le găsească cel mai romantic loc de pe pământ pentru o lună de miere! În anticameră, alături de bunicul, și el un om de mare vază, îl aștepta un bun amic. Cu toate acestea, ne-a primit, cinstindu-ne cu o cafea (noi ne-am arătat disponibilitatea însă pentru un ceai). De la o vreme, pe o ploaie mocănească, am ieșit în bătătură, unde ne-a prezentat pietrele sale cele prețioase, de unde scoate un ban cinstit tăiate, prelucrare și orânduite pe paleți. Ne-a arătat cum se taie manual placa de piatră, dar și automat, după care ne-a deschis ușa dinspre curte să-i admirăm orătăniile. La o aruncătură de băț distanță, ne-a surprins cu o placă uriașă de marmură, la fel de mare ca o „foaie” de sticlă pentru geamuri. Ieșind în ogradă spre a ajunge la oi, capre, cai și porci…, am fost primiți cu mult scandal de un lătrător de profesie, care nu-și făcea decât datoria lătrând neobosit. Aflați sub cerul liber, oile, caprele, dulăii, măgarul și poneiul primeau binecuvântarea cerului. Ca să admirăm cei trei cai de rasă, trebuia să trecem de gardul electric. Nu am făcut-o. I-am așteptat să vină ei spre noi. La întoarcere, am trecut și pe la cotețe, unde cei trei porci nu s-au lăsat scoși cu vorba bună dintr-ale lor. Așa încât a trebuit să fie convinși să se deranjeze, totuși. Pe pajiștea alăturată pășteau o vițică Holtstein și poneiul, animalele cele mai îndrăgite din gospodărie de către cei mai mici membri ai familiei, Adrian, care va împlini, pe 28 octombrie, 5 anișori – „feciorul lui tati”, care deja călărește poneiul ca un profesionist, și Andrea, de 6 anișori și jumătate.
„La hanul Sei”
Restaurantul care a existat până mai ieri, în curte, la poartă, a fost revoluționat (renovat) din temelii, extins și îmbogățit cu o bucătărie super utilată și două cuptoare speciale. Dacă totul va merge după vrerea lui Adrian, de sfintele sărbători ale Crăciunului, comesenii se vor putea (re)întoarce „La hanul Sei”, pentru o pizza pe vatră sau pentru mâncăruri tradiționale pregătite sub ochii lor, într-o bucătărie care nu are nimic de ascuns clienților, ca în Occident. „E bine ca onor clientul să vadă ce i se pregătește și în ce condiții. Așa se întâmplă în lumea bună!”
Investește pentru a obține calitate, performanță, eficiență și plusvaloare
Concluzionând, vom spune că am cunoscut marți, la Oșorhei, tânărul întreprinzător, cu multă minte, ambiție și idei realiste, căruia îi place lucrul bine făcut, plin de bune intenții, neobosit și cumpătat, care este destul de inteligent și echilibrat, spre a nu se arunca în vâltoarea unei pieți nesigure și sălbatice. Pune preț pe știință și valoare și investește pentru a obține calitate, performanță, eficiență și plusvaloare. Are oi din rasa mixtă Avasi, pentru carne și lapte, capre de carne din rasa Boer, doi cai din rasa Pinto, o iapă pur sânge englez și porci vietnamezi (de carne, fără colesterol), șareta (diligența) cea mai frumoasă din vestul țării, are depozit de piatră și marmură, iar în curând va avea și cel mai grozav restaurant, cu pizza pe vatră și mâncăruri tradiționale, pregătite la vedere, sub ochii clienților. Mai are în plan să amenajeze și să deschidă o pensiune și o echitație de cai la Munteni, după achiziționarea celor 20 de hectare de pădure și pășune, și ridicarea în roșu a unui local cu utilitate publică.
Nu ne îndoim că va reuși să-și materializeze visele, având alături o soție iubitoare, harnică, ambițioasă și devotată, care muncește ca un bărbat, pricepută și inteligentă!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru  mai multe poze, accesați Galeria foto: Adrian Seica se încăpățânează să se realizeze acasă!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:55:43 Ora de vară a Europei de Est