Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

120 de ani de mărturie creștină în Tulca

„Până aici Domnul ne-a ajutat!”

120 de ani de mărturie creștină în Tulca

„Eben-Ezer” („Până aici Domnul ne-a ajutat!”) a fost strigătul de mulțumire pornit din inima comunității creștine a Bisericii Baptiste Providența din Tulca, la aniversarea a 120 de ani de la primul Botez nou-testamentar.

Duminică, 20 octombrie 2013, peste 300 de suflete s-au adunat în părtășie la Serviciul divin al Sărbătorii Recunoștinței închinat lucrării biruitoare și eliberatoare a Jertfei Domnului Isus Hristos pornită de Dumnezeu în localitatea bihoreană Tulca, în anul 1893.
Marea familie a creștinilor Bisericii „Providența” din Tulca a continuat și în acest an șirul de aniversări dedicate mărturiei baptiste din această zonă a Bihorului după ce, în anul 2011, au sărbătorit Centenarul Fanfarei înființate în 1911 iar, anul trecut, au marcat 110 ani de la înființarea Corului mixt al bisericii sub bagheta fratelui Gheorghe Crișan. Începută încă din anul 1891 ca lucrare misionară creștină, din sânul familiei Mihai Mateaș, slujirea în ogorul evangheliei s-a dovedit o Binecuvântare revărsată de Dumnezeu peste localitatea Tulca prin mângâierea Sfântului Duh. Sărbătoarea Recunoștinței din acest an, adusă de bihoreni ca jertfă duhovnicească pe altarul dragostei pentru Dumnezeu, a vibrat prin amintirea celor 120 de ani îngăduiți de Domnul de la primul Botez nou-testamentar, când 28 de suflete L-au mărturisit pe Domnul Isus Hristos ca Mântuitor, formându-se astfel Biserica Creștină Baptistă Tulca. Printre cei botezați în apa canalului dintre Tulca și Batăr, în vara anului 1893, de către misionarul salontan Kornya Mihaly, s-au numărat Gheorghe Marișcaș, Alexandru Popa, familia Iovan (a lui Bergău), Dumitru Indrie (a Barcului), Evă Nuț, Floare Popa, Moise Mateaș (a Pilii), familia Olar, Saveta Dubere, Crăciun Vidican și alții. Trei ani mai târziu, în 1896, s-au mai botezat 42 de suflete din Tulca, Biserica ajungând în scurt timp la 100 de membri și aparținători.
Comunitatea Baptistă din Tulca a fost, de-a lungul anilor, o adevărată școală duhovnicească întărită în dragostea pentru lucrarea de predicare a Evangheliei Domnului Isus Hristos. Pastori și predicatori, diaconi și prezbiteri asemeni fraților în credință: Popa Alexandru (zis Șandor), Crăciun Vidican (zis Huci), Kiss Ferent, Teodor Bora (1936-1949), Ioan Bora (1927-1941), Ioan Bora jr. (1954-1958), Dumitru Panea, Pavel Hălmăgean, Nicolae Bejenaru, Gavril Colțea, Ioan Leric, Ioan Lăzău, Aurel Tanc, Petru Costea, Teodor Mihuț, Petru Dragu, Pavel Badea (1972-1991), Aurel Burtic, Mircea Oșvat, Ioan Cotrău, Cornel Iova, Gheorghiță Radu, Doru Hnatiuc, Emil Bartoș, Iulian Necea, Gheorghe Chișe și mulți alții au slujit cu responsabilitate și devotament Biserica Domnului, la Tulca, fiind mărturii de statornicie, hărnicie și perseverență pentru tinerii lucrători creștini.
Serviciul Divin de duminică a fost o Sărbătoare a Recunoștinței pentru îndelunga răbdare și neasemuita binecuvântare pe care Dumnezeu le revarsă necontenit peste Biserica Sa din Tulca. Gazda evenimentului creștin, pastorul Gheorghe Chișe (intrat în cel de-al XV-lea an de slujire), i-a avut alături în laudă și închinare pe pastorii Ioan Marișcaș, Valer Iovan, Gheorghe Cioară, Ionică Cotrău, Teo Cotrău, Aurel Burtic, Daniel Burtic, Cristian Vidican, Dani Oșvat, susținuți în Cuvântul predicat de întreaga Adunare, prin cântări interpretate de fanfară, corul și grupul de misiune al tinerilor din Biserica Baptistă Tulca. Mesajul pastorului Petrică Vidu, președintele Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Oradea a întărit în inima Bisericii din Tulca învățătura Domnului Isus Hristos: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău.  Aceasta este cea dintâi și cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”. În aceste două porunci se cuprinde toată Legea și Prorocii”. (Matei 22: 37-40)
Sorin PETRACHE
Foto: Ioan Fabian
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 120 de ani de mărturie creștină în Tulca. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:11:54 Ora standard a Europei de Est