Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

120 de ani de mărturie creștină în Tulca

„Până aici Domnul ne-a ajutat!”

120 de ani de mărturie creștină în Tulca

„Eben-Ezer” („Până aici Domnul ne-a ajutat!”) a fost strigătul de mulțumire pornit din inima comunității creștine a Bisericii Baptiste Providența din Tulca, la aniversarea a 120 de ani de la primul Botez nou-testamentar.

Duminică, 20 octombrie 2013, peste 300 de suflete s-au adunat în părtășie la Serviciul divin al Sărbătorii Recunoștinței închinat lucrării biruitoare și eliberatoare a Jertfei Domnului Isus Hristos pornită de Dumnezeu în localitatea bihoreană Tulca, în anul 1893.
Marea familie a creștinilor Bisericii „Providența” din Tulca a continuat și în acest an șirul de aniversări dedicate mărturiei baptiste din această zonă a Bihorului după ce, în anul 2011, au sărbătorit Centenarul Fanfarei înființate în 1911 iar, anul trecut, au marcat 110 ani de la înființarea Corului mixt al bisericii sub bagheta fratelui Gheorghe Crișan. Începută încă din anul 1891 ca lucrare misionară creștină, din sânul familiei Mihai Mateaș, slujirea în ogorul evangheliei s-a dovedit o Binecuvântare revărsată de Dumnezeu peste localitatea Tulca prin mângâierea Sfântului Duh. Sărbătoarea Recunoștinței din acest an, adusă de bihoreni ca jertfă duhovnicească pe altarul dragostei pentru Dumnezeu, a vibrat prin amintirea celor 120 de ani îngăduiți de Domnul de la primul Botez nou-testamentar, când 28 de suflete L-au mărturisit pe Domnul Isus Hristos ca Mântuitor, formându-se astfel Biserica Creștină Baptistă Tulca. Printre cei botezați în apa canalului dintre Tulca și Batăr, în vara anului 1893, de către misionarul salontan Kornya Mihaly, s-au numărat Gheorghe Marișcaș, Alexandru Popa, familia Iovan (a lui Bergău), Dumitru Indrie (a Barcului), Evă Nuț, Floare Popa, Moise Mateaș (a Pilii), familia Olar, Saveta Dubere, Crăciun Vidican și alții. Trei ani mai târziu, în 1896, s-au mai botezat 42 de suflete din Tulca, Biserica ajungând în scurt timp la 100 de membri și aparținători.
Comunitatea Baptistă din Tulca a fost, de-a lungul anilor, o adevărată școală duhovnicească întărită în dragostea pentru lucrarea de predicare a Evangheliei Domnului Isus Hristos. Pastori și predicatori, diaconi și prezbiteri asemeni fraților în credință: Popa Alexandru (zis Șandor), Crăciun Vidican (zis Huci), Kiss Ferent, Teodor Bora (1936-1949), Ioan Bora (1927-1941), Ioan Bora jr. (1954-1958), Dumitru Panea, Pavel Hălmăgean, Nicolae Bejenaru, Gavril Colțea, Ioan Leric, Ioan Lăzău, Aurel Tanc, Petru Costea, Teodor Mihuț, Petru Dragu, Pavel Badea (1972-1991), Aurel Burtic, Mircea Oșvat, Ioan Cotrău, Cornel Iova, Gheorghiță Radu, Doru Hnatiuc, Emil Bartoș, Iulian Necea, Gheorghe Chișe și mulți alții au slujit cu responsabilitate și devotament Biserica Domnului, la Tulca, fiind mărturii de statornicie, hărnicie și perseverență pentru tinerii lucrători creștini.
Serviciul Divin de duminică a fost o Sărbătoare a Recunoștinței pentru îndelunga răbdare și neasemuita binecuvântare pe care Dumnezeu le revarsă necontenit peste Biserica Sa din Tulca. Gazda evenimentului creștin, pastorul Gheorghe Chișe (intrat în cel de-al XV-lea an de slujire), i-a avut alături în laudă și închinare pe pastorii Ioan Marișcaș, Valer Iovan, Gheorghe Cioară, Ionică Cotrău, Teo Cotrău, Aurel Burtic, Daniel Burtic, Cristian Vidican, Dani Oșvat, susținuți în Cuvântul predicat de întreaga Adunare, prin cântări interpretate de fanfară, corul și grupul de misiune al tinerilor din Biserica Baptistă Tulca. Mesajul pastorului Petrică Vidu, președintele Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Oradea a întărit în inima Bisericii din Tulca învățătura Domnului Isus Hristos: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău.  Aceasta este cea dintâi și cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”. În aceste două porunci se cuprinde toată Legea și Prorocii”. (Matei 22: 37-40)
Sorin PETRACHE
Foto: Ioan Fabian
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 120 de ani de mărturie creștină în Tulca. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:51:02 Ora de vară a Europei de Est