Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Diseminarea unui nou proiect Comenius - ACTIVE

„Șhogunii” orădeni sunt, din nou, ambasadorii României în lume

Diseminarea unui nou proiect Comenius - ACTIVE

Joi, 17 octombrie 2013, directorul Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea, dl prof. ec. dr. Răzvan Vonea, și coordonatorul de proiect, dna prof. Curpaș Anca, au invitat presa și părinții la diseminarea unui nou proiect școlar multilateral Comenius – ACTIVE (Active Communication Training in Vocation Education).

Este vorba despre cel de-al treilea proiect din seria programelor sectoriale Comenius, un program de învățare pe tot parcursul vieții, câștigat de echipa „shogunilor” orădeni.
În deschiderea evenimentului, dl director Răzvan Vonea a salutat participanții și a mulțumit echipei de proiect pentru cel de-al treilea proiect internațional câștigat, în valoare totală de 24.000 de euro, „bani mulți care se obțin greu, cu un anumit efort. Valoarea totală de finanțare a acestui proiect de 24.000 de euro a fost obținută prin conștiinciozitatea, munca, străduința, harul și devotamentul unor colegi profesori ai acestei școli, proiect care vine în întâmpinarea unor necesități ale elevilor școlii noastre, racordării acestei școli la valorile europene”, a precizat dl director, după care a făcut cunoscută ordinea de zi.  
Coordonatorul de proiect, prof. metodist Curpaș Anca, a prezentat (în PPT) obiectivul proiectului, cele șapte țări partenere: România, Turcia, Bulgaria, Polonia, Croația, Italia și Franța, precum și planul de mobilități (După vizita în Reunion și Italia, în cursul lunii octombrie, urmează vizitele în Croația și Bulgaria - în aprilie 2014, în România și Turcia - în octombrie 2014, iar în mai 2015, vizita finală în Polonia). Am fost informați în legătură cu activitățile și rezultatele proiectate ale vizitelor de lucru, dar și cu produsele de diseminare, monitorizare și evaluare ale proiectului (Colțul Comenius, aviziere și puncte de informare, Website-ul școlii, Platforma de comunicare electronică, Formulare de evaluare inițială, mediană și finală, Interpretarea grafică și rapoarte asupra formularelor evaluative).
„Ochii sunt oglinda sufletului”
În continuare, prof. consilier școlar psiholog Camelia Koka a prezentat în PowerPoint formele și caracteristicile comunicării nonverbale: expresiile faciale, contactul vizual (se spune că „ochii sunt oglinda sufletului”), spațiul personal (zona intimă, zona personală, zona socială și zona publică), postura corpului, gesturile și aspectul exterior (Prima impresie contează; hainele și uniformele sunt simbol al puterii sociale, ele influențează stima de sine, dar și comportamentul celorlalți).
Prezenți la reuniune, părinții elevilor care fac parte din echipa de proiect au completat un chestionar prin care au luat act și în scris despre participarea fiului (sau fiicei) lor la acest proiect, urmând să-și dea acordul în scris pentru implicarea fiului (fiicei) în derularea proiectului, pentru participarea la vizitele de lucru în țările partenere.
La rândul lor, elevii și profesorii, membri ai  echipei de proiect, au completat documente și formulare cu privire la obiectivele proiectului, și de evaluare a cunoștințelor privitoare la comunicarea nonverbală din cadrul proiectului.
Felicităm conducerea colegiului, echipa de proiect, pe coordonatorul de proiect, prof. Curpaș Anca, pentru această nouă  oportunitate de a prezenta imaginea reală a României și învățământului românesc în lume!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Diseminarea unui nou proiect Comenius - ACTIVE.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:12 Ora de vară a Europei de Est