Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Interculturalitate în țara deschizătorilor de drumuri

Stagiu de perfecționare în Costa da Caparica, lângă Lisabona

Interculturalitate în țara deschizătorilor de drumuri

Ce mod mai bun de a începe un nou an școlar decât printr-o nouă experiență de formare profesională în Lisabona, Portugalia?

În calitate de profesoară de informatică și TIC la Colegiul Tehnic ”Traian Vuia” din Oradea am avut șansa de a participa la un stagiu de perfecționare în Costa da Caparica, lângă Lisabona, în perioada 23-28 septembrie 2013. Participarea mea la acest curs a fost posibilă datorită grantului obținut în cadrul Programului Sectorial Comenius, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Programul de Învățare pe Tot Parcursul Vieții – Mobilități individuale de formare continuă (www.anpcdefp.ro).
Cursul “ICT as a Tool for Intercultural and Media Education” (“TIC ca instrument în educația interculturală și media”) a fost organizat de CREF Sesimbra - Education Resources and Training Centre (Centrul de resurse educaționale și formare). Coordonatorul acestui centru - Vitor Pereira da Costa – a format o echipă cu adevărat interculturală, la acest program participând 23 de profesori din țări precum: Spania, Lituania, Croația, Ungaria, Turcia, România, Letonia, Germania, Polonia, Grecia, Estonia, Irlanda și Suedia.
Această activitate de perfecționare a venit în întâmpinarea necesităților mele de formare. Cursul s-a axat în principal pe prezentarea potențialului pe care instrumentele TIC le oferă în activitatea didactică, dar și în educația interculturală, prelegerile fiind ținute de către specialiști din Letonia, Lituania și Portugalia.
În cadrul diferitelor workshop-uri, noi, cursanții, ne-am familiarizat cu utilizarea diferitelor soft-uri de prelucrare a imaginilor, precum: Microsoft AutoCollage, Photo Story3, Windows Movie Maker și cu aplicațiile de creare de cuvinte încrucișate, toate acestea în vederea realizării unor lecții cât mai atractive. Cu ocazia vizitei la sediul CREF din Sesimbra, am folosit platforma educațională Moodle și am creat lecții interesante cu ajutorul tablei interactive. Toate aceste aplicații pot fi folosite cu succes pentru integrarea diversității culturale în contextul educațional.
În cadrul activității Calculatorul, instrument de predare și învățare, prof. Sandra Fradão de la Universitatea din Lisabona a prezentat beneficiile și avantajele utilizării tehnologiei “cloud”.
Folosind fotografia digitală am surprins frumusețea orașului vechi Sintra și a Palatului Pena ce face parte din patrimoniul UNESCO, fiind considerat și una din Cele 7 minuni ale Portugaliei. De asemenea, am imortalizat apele Atlanticului care lovesc furioase pereții stâncoși de la Boca da Inferno (Gura Iadului). Să nu uităm că de pe aceste meleaguri au plecat faimoasele expediții maritime și chiar și astăzi pe steagul Portugaliei figurează un astrolab – instrument de navigație care reamintește rolul jucat pe vremuri de această țară în descoperirea lumii.
Pentru a descoperi diversitatea culturală a zonei, organizatorii au planificat o vizită la biblioteca publică din Sesimbra, unde fiecare cursant a oferit o carte scrisă de un autor cunoscut din țara de proveniență. Am vizitat și școala Boa Agua, unde studiază elevi din mai toate părțile lumii.
Dar cel mai mult mi-a plăcut ”Descoperirea Lisabonei pe jos”, o activitate încărcată de istorie. Împărțiți pe echipe, am străbătut străzile Lisabonei, și am vizitat obiective turistice celebre începând cu Mănăstirea Jeronimo, Turnul din Belem, Monumentul Descoperitorilor - dedicat marilor exploratori portughezi, până la Castelul São George și Catedrala Se, punctul intermediar fiind celebra cofetărie Pasteis de Belem, totul încheindu-se spectaculos cu o cină în atmosfera muzicii tradiționale portugheze –“fado” - în celebrul cartier Alfama din Lisabona.
Pot afirma cu convingere că toate aceste locuri deosebite, cu obiceiuri și tradiții proprii, stau mărturie a interculturalității vieții de la capătul lumii…occidentale.
Această  comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.
Prof. Anna-Monika Muscaș
Colegiul Tehnic ”Traian Vuia”, Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:10 Ora de vară a Europei de Est