Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Lectura e cool”

Lectură cu aromă de cafea

„Lectura e cool”

Dezinteresul față de lectură a tinerilor societății actuale ne-a determinat să apelăm la tot soiul de modalități pentru a le arăta elevilor ce pierd lăsând la o parte magia din spatele unor coperte.

Pe principiul dacă nu merge Mohamed la munte, vine muntele le Mohamed, Catedra de Limba și literatura română din cadrul școlii noastre organizează fel de fel de activități educative nonformale, interactive și fără constrângeri, pentru a-i sensibiliza pe elevii noștri și a-i aduce mai aproape de universul cărților: cercuri de lectură, întâlniri tematice, cafenele literare.
Cafeneaua literară este un loc ce promovează educația  „dincolo de zidurile școlii”, o metodă educativă interactivă ce reunește plăcerea lecturii cu discuțiile libere și fantezia creatoare a fiecăruia dintre noi; o întâlnire dedicată cafelei, prietenilor, culturii și…educației.
Cafeneaua literară este un proiect derulat între Colegiul Tehnic „Traian Vuia” și Cafeneaua Bookafé din Oradea ce urmărește apropierea  elevilor de textul literar, într-un spațiu neconvențional, utilizând metode instructiv-educative noi, implicarea în dialog a tuturor participanților, cultivarea plăcerii de a citi și de a-și exprima opinia personală referitoare la un aspect pus în discuție, stimularea gândirii libere și creatoare, îmbogățirea limbajului, dezvoltarea gândirii critice.
În cadrul primei întâlniri din acest an, coordonată de prof. Bochiș Nadia și prof. Cheregi Mihaela, s-a adus în discuție lirica poeților interbelici Tudor Arghezi și Lucian Blaga. Elevii și-au exprimat liber opiniile referitoare la temele abordate de marii poeți români, au prezentat cărțile preferate, îndemnându-și colegii să le citească, făcând un schimb de volume. Invitații speciali ai evenimentului au fost Mark Lukacs și Oana Meșter, președintele și vicepreședintele Consiliului Județean al elevilor, Bihor, care au ținut o pledoarie în favoarea lecturii „Lectura e cool”, apoi le-au oferit cărți elevilor liceului nostru.
Aceste întâlniri „cu aromă de cafea” nu se opresc aici, ele continuă pe tot parcursul anului cu tematici diversificate și invitați de marcă ai culturii orădene deoarece o carte bună se savurează alături de prieteni, de ce nu, la o cafea…
Prof. Mihaela Cheregi
P.S. Pentru mai multe poze, accesează Galeria foto: „Lectura e cool”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:15 Ora de vară a Europei de Est