Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vom vorbi tot mai mult și tot mai des despre FE Premium!

Responsabilii firmelor de exercițiu din școlile județelor Cluj și Bihor s-au întâlnit la Oradea

Vom vorbi tot mai mult și tot mai des despre FE Premium!

Centrul de resurse de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea a găzduit, miercuri, 16 octombrie 2013, întâlnirea cu responsabilii firmelor de exercițiu din școlile județelor Cluj și Bihor, școli arondate acestui centrul de resurse din regiunea Nord-Vest.

Directorul colegiului, dl prof. dr. Ruben Filimon, a salutat participanții, urându-le o reuniune rodnică, în parcurgerea celor opt puncte cuprinse pe agenda întâlnirii,prezentată de dna prof. Mariana Bara, formator național, coordonatorul centrului de resurse:
Înregistrarea firmelor de exercițiu la ROCT; Calendarul activităților în firma de exercițiu; Marca de calitate; Organizarea lansărilor firmelor de exercițiu în școală; Organizarea târgurilor locale și regionale; Competiția Business Plan; Topul firmelor de exercițiu 2013/2014; Alte aspecte legate de activitatea firmelor de exercițiu (Implicarea factorilor economici locali în activitatea FE).
Analizând Anexa 3 privind Criteriile pentru Topul firmelor de exercițiu, s-a ajuns la concluzia că orice firmă de exercițiu poate obține, în condiții absolut normale și firești punctajul minim de 450 de puncte. Este contestată, însă, formularea nefericită: „punctaj maxim la toate categoriile”!!! „Firmele care obțin punctaj maxim la toate categoriile (cu excepția Business Plan), sunt firme Premium.
Profesorii coordonatori ai firmelor de exercițiu care obțin un punctaj minim de 450 puncte, vor obține o adeverință care să ateste rezultatele deosebite obținute de firma pe care o coordonează”.
„Eu vă îndemn pe fiecare să vă înscrieți (înregistrați) firmele până la 31 octombrie, dacă nu ați făcut-o până acum, și veți obține, din start, 100 de puncte. Iată ce se spune în Anexa 3: Dacă vă înregistrați firma până în 31 octombrie, obțineți 100 de puncte, dacă o faceți până la 15 noiembrie, obțineți doar 50 de puncte, iar dacă o amânați până la 30 noiembrie, vă alegeți doar cu 20 de puncte”, ține să precizeze dna profesor Mariana Bara.
„Fiecare avem de învățat de la fiecare!”
S-a insistat apoi pe realizarea tranzacțiilor, în lumina aceleiași Anexe 3: Pentru o (1) tranzacție pe lună încărcată pe platformă se primesc patru puncte; cu precizarea că tranzacțiile (plăți-cumpărături) se vor încărca o singură dată în luna în care s-au efectuat. Prin urmare, în cinci luni (noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și martie), veți obține: 5x4 egal 20 de puncte. Adevărul este că într-o lună se pot face liniștit cinci tranzacții, nu una, și atunci, în cele cinci luni, veți obține 5x20 egal 100 de puncte.  Atenție, însă: nu se vor completa facturi doar cu un singur produs (de exemplu 1 creion, în valoare de 0,5 lei); produsele mici se vor vinde în seturi. La verificarea facturilor de către ROCT, dacă se găsesc facturi cu sume sub 5 lei, aceste facturi nu vor fi punctate. Și încă o precizare importantă: Plata contribuțiilor lunare nu se consideră tranzacție. În schimb, se consideră obligatorii minimum cinci tranzacții pe lună”, a mai adăugat coordonatorul centrului, dna prof. Mariana Bara.
E de apreciat modul în care comunică doamna profesor cu colegii: deschis, sincer, cu amabilitate și dăruire, stimulând dialogul și schimbul de idei, considerând că „fiecare avem de învățat de la fiecare!”
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vom vorbi tot mai mult și tot mai des despre FE Premium! 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:59 Ora de vară a Europei de Est