Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Gestionarea spațiului de lectură”

Cercul pedagogic al profesorilor documentariști la CCD Bihor

„Gestionarea spațiului de lectură”

Joi, 10 octombrie 2013, Casa Corpului Didactic a Județului Bihor a găzduit cercul pedagogic al profesorilor documentariști, cu tema „Gestionarea spațiului de lectură”.

Activitatea a fost mediată de doamna director a Casei Corpului Didactic a Județului Bihor, prof. drd. Bodiu Carmen, care a și rostit un cuvânt introductiv despre importanța CDI-urilor (Centre de Documentare și Informare) în viața comunității. Dânsa a subliniat rolul și misiunea lor în formarea și dezvoltarea unei culturi informaționale care asigură egalitatea de șanse în ceea ce privește accesul la informație și documentație al elevilor proveniți din medii culturale, economice și sociale diferite.
Tema cercului a fost detaliată într-o prezentare realizată de dna prof. Tancu Anca, documentarist la CDI Școala Gimnazială „Nicolae Bogdan” Vașcău, căreia i-a dat citire dna prof. dr. Rodica Popa, metodist CCD Bihor. Aspectele metodologice legate de  legislație și proiectare au fost prezentate de dna prof. Belteghi Lioara de la CDI Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea.
CDI-urile au fost înființate printr-un program bilateral româno-francez, intitulat „Educația pentru informație în medii rurale defavorizate”, cofinanțat de Guvernul României și de Banca Mondială și sunt subordonate CCD. Unele au fost, de asemenea, finanțate de comunitățile locale interesate de înființarea unor astfel de centre în beneficiul cetățenilor lor.
În județul Bihor există în prezent 27 astfel de centre, și anume la:
·         Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd
·         Școala Gimnazială Nr. 1 Borod
·         Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului
·         Școala Gimnazială Nr. 1 Tileagd
·         Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș
·         Școala Gimnazială „Jakó Zsigmond” Roșiori
·         Liceul Teoretic „Petõfi Sándor” Săcuieni
·         Școala Gimnazială „Kazinczy Ferenc” Șimian
·         Școala Gimnazială „Zelk Zoltán” Valea lui Mihai
·         Școala Gimnazială Nr. 1 Brusturi
·         Școala Gimnazială Nr. 1 Tărian/ Girișu de Criș
·         Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca
·         Grădinița cu Program Prelungit nr. 52 Oradea
·         Școala Gimnazială Nr. 1 Buntești
·         Școala Gimnazială Nr. 1 Nucet
·         Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei
·         Școala Gimnazială „Nicolae Bogdan” Vașcău
·         Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești
·         Școala Gimnazială Nr. 1 Mihai Bravu
·         Liceul Tehnologic „Szatmari János” Sălard
·         Școala Gimnazială Nr. 1 Balc
·         Școala Gimnazială Nr. 1 Sânmartin/ Haieu
·         Școala Gimnazială Nr. 1 Sântandrei
·         Liceul Tehnologic Nr. 1 Suplacu de Barcău
·         Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca
·         Școala Gimnazială „Iosif Vulcan” Holod
·         Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea
De activitatea lor răspund profesorii documentariști din cadrul instituțiilor respective (unii dintre ei sunt voluntari), profesorii metodiști ai CCD Bihor (prof. Antonescu Liliana, prof. Konrád Katalin, prof. Erdeli Elena, prof. dr. Popa Rodica, prof. Curpaș Anca, prof. Szabo Florina, prof. Ile Elisabeta) și bibliotecarul CCD Bihor (prof. Mariana Trofin) referitor la fondul de carte.
Prof. Szabo Florina, metodist CCD Bihor
Foto: Stanciu Simona
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Gestionarea spațiului de lectură”.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 12:08:23 Ora de vară a Europei de Est