Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii de la „Șaguna” au plantat pentru pace

Sperăm să creștem împreună cu copacii în viitor și pentru viitor

Elevii de la „Șaguna” au plantat pentru pace

Elevii clasei a XI-a A de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea, sub îndrumarea domnului director, prof. dr. Răzvan Vonea, a doamnei director adjunct, prof. Ildiko Biro și a profesorilor care s-au implicat în acest proiect: prof. Cristinco Olar și prof. Simona Lăcătușu, s-au alăturat altor școli din întreaga lume pentru a marca Ziua Internațională a ONU pentru pace, printr-o acțiune de plantare de copaci în curtea școlii.

Evenimentul face parte dintr-o  campanie anuală pentru mediu și pentru pace. Plant a tree for Peace 2013 este o campanie organizată de Learning about Forests – LEAF și ENO-Environment Online, o școală globală virtuală pentru creșterea responsabilității față de mediu și dezvoltarea sustenabilă. „Plant a tree for Peace” promovează educația pentru pace și crește gradul de conștientizare a elevilor cu privire la importanța arborilor și a pădurilor la o scară globală.
 Acțiunea de plantare pune accent pe atenția ce trebuie acordată pădurilor ca sursă primară de oxigen și cel mai important mecanism global de reducere a CO2.
Evenimentul a fost dedicat zilei de 21 septembrie, zi declarată de către Organizația Națiunilor Unite (ONU), ca Ziua Internațională a Păcii, un bun prilej pentru a promova educația pentru pace și a crește gradul de conștientizare a elevilor cu privire la importanța arborilor și a pădurilor la o scară globală. Campania se bucură de succes la nivel internațional. Anul trecut, peste 5.000 de școli din 132 de state de pe glob au plantat 600. 000 de copaci în cursul acestei zile. Primii copaci au fost plantați în Oceania, apoi în Asia, Europa și Africa, iar lanțul de copaci va ajunge în cele din urmă și în cele două Americi.
Plantarea de copaci este importantă pentru noi toți. Mai întâi, pentru că ne amintește de natură și de importanța protejării ei. În alt doilea rând, această zi a Păcii Mondiale marchează  pacea și continuitatea vieții. Prin activitatea de plantare, elevii colegiului nostru și-au propus să contribuie la atingerea celor opt obiective globale de dezvoltare ale mileniului propuse de Organizația Națiunilor Unite, obiective pe care cele 192 state membre ONU au convenit să le atingă până în 2015. Acestea includ: reducerea sărăciei extreme, reducerea ratei mortalității infantile, combaterea epidemiilor, precum și inițierea unui parteneriat global pentru dezvoltare, dezvoltare ce trebuie înțeleasă ca fiind pentru pace. Plantând arbori, tinerii învață despre rolul pădurii și posibilitățile pe care le avem în condițiile schimbărilor climatice actuale.
„Learning about Forests” ne aduce aminte că „un copac este un simbol pentru noi”, ne amintește de natură și de importanța protejării mediului. În al doilea rând, simbolizează cooperarea între școlile din întreaga lume cu respect pentru diversitatea culturală și toleranță. Prin această activitate, elevii Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” au dorit să demonstreze că sunt conștienți de importanța păstrării unui mediu curat. Dacă fiecare om de pe planetă ar planta și ar îngriji un copac,  Pământul ar fi un loc mai sigur pentru generațiile care vin. Sperăm ca gestul nostru să nu fie unul singular și promitem să îngrijim cu responsabilitate prietenii noștri verzi, copăceii. Mulțumim celor care ne-au sprijinit: profesori, conducerea școlii și nu în ultimul rând S.C. Eutectic SRL, reprezentată de dl. Florin Pleș, care ne-a oferit materialul săditor și sfaturile profesionale.
Sperăm să creștem împreună cu copacii în viitor și pentru viitor.
Prof. Cristinco Olar
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii de la „Șaguna” au plantat pentru pace.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:14 Ora de vară a Europei de Est