Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii cu CES de la CSEI Nr.1 Tileagd au participat la Let’s do it Romania!

Sâmbătă, curățenie „La Almaș”

Elevii cu CES de la CSEI Nr.1 Tileagd au participat la Let’s do it Romania!

Sâmbătă, 28 septembrie 2013, în Ziua de curățenie națională, mai multe grupuri de elevi, împreună cu profesorii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 din Tileagd, au participat ca voluntari, pentru a da o mână de ajutor în vederea ecologizării zonei de pe malul Crișului Repede și nu numai.

Cu mic cu mare, elevii noștri s-au înscris la punctul de înregistrare Let’s do it Romania de la Primăria Tileagd.
Am pornit de la ideea că ar trebui să știm cum să ne comportăm cu natura încă de mici, așa că am dorit să contribuim și noi la strângerea gunoaielor aruncate în arealele naturale.
Cu toții știm că natura trebuie protejată, dar nu toți manifestăm un comportament civilizat adecvat. Una știm și spunem, și alta facem, din păcate! Dante Alighieri spunea: „Natura este arta lui Dumnezeu cel veșnic”.
 Din nefericire, și spațiul verde din zona râului Crișul Repede din Tileagd este plin de gunoaie aruncate. Este tragic că tot mai mulți cetățeni, iresponsabili, aruncă deșeurile, ilegal, în zona râului, inconștienți de fapta lor și de consecințele ei.
După un scurt instructaj legat de măsurile și normele de siguranță privind buna desfășurare a acțiuni, membrii echipajului nostru, 16 elevi din clasele IV-VIII, însoțiți de profesorii: Lucia Adriana Romanschi, Marinela Claudia Buzle, Iuliu Kelemen, Ana Kovacs și Silvia Petroi, au trecut la acțiune. Echipați corespunzător, cu mănuși și saci menajeri, prin grija Primăriei Tileagd, reprezentate de dl Filip Cristian - responsabil de proiect pe comună, am pornit cu elan la adunatul deșeurilor, cu sentimentul că și noi putem schimba în bine imaginea României! Noi am acționat în zona alocată, pe malul stâng al râului, loc numit de localnici „La Almaș”. În drumul nostru, am ecologizat și strada Unirii. Ajunși la locul faptei, nu ne-a venit să credem: covorul verde era plin de gunoaie. În cele 4 ore de muncă, am reușit să instaurăm curățenia pe o rază de 3 kilometri, strângând în jur de 50 de saci cu deșeuri.
Mulțumim dlui primarului Adrian Codreanu, pentru onoarea care ne-a făcut acordându-ne încredere, și recompensând elevii cu dulciuri. Și doamna director,
prof. Silvia Ficuț, ne-a felicitat, apreciind  acțiunea noastră de voluntariat și răsplătindu-i pe elevii voluntari cu diplome.
Ca slujitori ai școlii avem menirea de a organiza și desfășura o vie și susținută  activitate privind educația ecologică și de protecție a mediului, iar elevii, sub îndrumarea cadrelor didactice, trebuie să fie cei dintâi apărători ai naturii.
Lucia Romanschi & Marinela Buzle

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:27 Ora de vară a Europei de Est