Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Elevii cu CES de la CSEI Nr.1 Tileagd au participat la Let’s do it Romania!

Sâmbătă, curățenie „La Almaș”

Elevii cu CES de la CSEI Nr.1 Tileagd au participat la Let’s do it Romania!

Sâmbătă, 28 septembrie 2013, în Ziua de curățenie națională, mai multe grupuri de elevi, împreună cu profesorii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 din Tileagd, au participat ca voluntari, pentru a da o mână de ajutor în vederea ecologizării zonei de pe malul Crișului Repede și nu numai.

Cu mic cu mare, elevii noștri s-au înscris la punctul de înregistrare Let’s do it Romania de la Primăria Tileagd.
Am pornit de la ideea că ar trebui să știm cum să ne comportăm cu natura încă de mici, așa că am dorit să contribuim și noi la strângerea gunoaielor aruncate în arealele naturale.
Cu toții știm că natura trebuie protejată, dar nu toți manifestăm un comportament civilizat adecvat. Una știm și spunem, și alta facem, din păcate! Dante Alighieri spunea: „Natura este arta lui Dumnezeu cel veșnic”.
 Din nefericire, și spațiul verde din zona râului Crișul Repede din Tileagd este plin de gunoaie aruncate. Este tragic că tot mai mulți cetățeni, iresponsabili, aruncă deșeurile, ilegal, în zona râului, inconștienți de fapta lor și de consecințele ei.
După un scurt instructaj legat de măsurile și normele de siguranță privind buna desfășurare a acțiuni, membrii echipajului nostru, 16 elevi din clasele IV-VIII, însoțiți de profesorii: Lucia Adriana Romanschi, Marinela Claudia Buzle, Iuliu Kelemen, Ana Kovacs și Silvia Petroi, au trecut la acțiune. Echipați corespunzător, cu mănuși și saci menajeri, prin grija Primăriei Tileagd, reprezentate de dl Filip Cristian - responsabil de proiect pe comună, am pornit cu elan la adunatul deșeurilor, cu sentimentul că și noi putem schimba în bine imaginea României! Noi am acționat în zona alocată, pe malul stâng al râului, loc numit de localnici „La Almaș”. În drumul nostru, am ecologizat și strada Unirii. Ajunși la locul faptei, nu ne-a venit să credem: covorul verde era plin de gunoaie. În cele 4 ore de muncă, am reușit să instaurăm curățenia pe o rază de 3 kilometri, strângând în jur de 50 de saci cu deșeuri.
Mulțumim dlui primarului Adrian Codreanu, pentru onoarea care ne-a făcut acordându-ne încredere, și recompensând elevii cu dulciuri. Și doamna director,
prof. Silvia Ficuț, ne-a felicitat, apreciind  acțiunea noastră de voluntariat și răsplătindu-i pe elevii voluntari cu diplome.
Ca slujitori ai școlii avem menirea de a organiza și desfășura o vie și susținută  activitate privind educația ecologică și de protecție a mediului, iar elevii, sub îndrumarea cadrelor didactice, trebuie să fie cei dintâi apărători ai naturii.
Lucia Romanschi & Marinela Buzle

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:52:18 Ora standard a Europei de Est