Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna prevenirii criminalității

În perioada 30 sept. - 4 oct.

Săptămâna prevenirii criminalității

Miercuri, 2 octombrie 2013, în sala mare a Primăriei Oradea a fost lansată cartea „Alegerea mea”, care cuprinde eseuri antiviolență, aparținând unor elevi din patru licee orădene: de la colegiile tehnice „Mihai Viteazul” și „Constantin Brâncuși”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”.

Cheia cărții se află la prof. Carmen Tripe, după cum lesne am putut deduce din ceea ce singură declară dintru început: „Cheia e la mine!” Ultimul cuvânt, altfel spus Cuvântul de încheiere, îl are chestor dr. Liviu Popa.  „Această carte reprezintă rezultatul campaniei de prevenire a violenței în rândul tinerilor „Nu lăsa violența să te transforme într-un infractor”, desfășurată de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
Meritele revin organizatorilor, dar în primul rând tinerilor care s-au implicat în acest proiect. Sunt tineri care știu să facă diferența între bine și rău. Vreau să îi felicit pentru preocupările pe care le au în acest domeniu. Prin tot ceea ce au făcut, prin tot ceea ce au expus în aceste lucrări au dat dovadă de maturitate…”, scrie chestor dr. Liviu Popa, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
Cartea este coordonată de Ioana Indrieș și Carmen Tripe.
 Vineri, a fost marcată „Ziua siguranței și educației rutiere”
Înaintea începerii cursurilor, polițiștii rutieri și patrulele școlare de circulație au dirijat circulația în zonele adiacente instituțiilor școlare din Biharia și Municipiul Oradea, respectiv la Școala Gimnazială „Gáspár András” din Biharia,  la trecerea de pietoni din fața instituției și la Școala Gimnazială „Dacia”, la trecerea de pietoni din fața școlii. Aici i-am găsit pe comisarul - șef de poliție Claudiu Ciuclea, pe Sorin Panti (agent-șef principal) și Ovidiu Sala (agent principal), care supravegheau patrula școlară alcătuită din Alex Gabor și Cătălin Silaghi (din clasa a VI-a A), Cătălin Boța și Bogdan Dem (din a VII-a D), coordonați de dl profesor Costel Ene. 
Acțiuni în Orășelul Copiilor 
Între orele 11.00 și 15.00, în Orășelul  Copiilor s-au desfășurat activități preventive sub genericul „ABC-ul circulației pentru cei mici” - activități   preventive pe linie de educație rutieră, pentru siguranța celor mai mici participanți la traficul rutier, derulate în parteneriat cu Asociația Victimelor Accidentelor Rutiere și Orășelul Copiilor.
Activitățile au fost coordonate de către polițiștii de prevenire, rutieri și de proximitate. Copiii, părinții și bunicii prezenți au putut lua parte la o serie de concursuri pe teme de educație rutieră, expoziții de desene, prezentarea de filme tematice, distribuirea de materiale informativ - preventive.
Sub genericul „Desenăm, ne jucăm, reguli învățăm!”  preșcolarii au fost invitați la un concurs de desene pe asfalt.
În cadrul expoziției „Arta, copiii și educația rutieră”, au fost expuse desene cu tematică rutieră, realizate de elevi.
Concursul de biciclete „Siguranță pe două roți”, adresat copiilor până la 14 ani, a inclus parcurgerea a două probe, respectiv proba teoretică și o probă în parcul școală. La concurs au participat echipaje de elevi, de la cinci școli orădene: școlile gimnaziale „Dimitrie Cantemir”, „Avram Iancu” și „Octavian Goga”, Școala Gimnazială Nr. 16 și Liceul Teoretic „Lucian Blaga”. Cătălin Buzlea  de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” a luat singurul 10 din concurs, ocupând locul I. Din echipajul școlii au mai făcut parte: Racz Erik, Darius Man și Silvia Ghiță; ei au fost coordonați de prof. Diana Popa
Copiii și profesorii prezenți la activități au fost răsplătiți cu premii și diplome de participare. Acțiunile din orășel au fost coordonate de doamna comisar - șef de poliție Ioana Indrieș din cadrul Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității al I.P.J. Bihor
Sub genericul „Învățăm să circulăm, viața să ne-o protejăm”, s-au desfășurat activități de educație rutieră în unități de învățământ bihorene, de polițiștii de proximitate și polițiștii rutieri din Marghita, Beiuș, Ștei, Vașcău, Nucet, Aleșd, Valea lui Mihai și Săcuieni.
Alina & Ovidiu
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Săptămâna prevenirii criminalității.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:02 Ora de vară a Europei de Est