Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Săptămâna prevenirii criminalității

În perioada 30 sept. - 4 oct.

Săptămâna prevenirii criminalității

Miercuri, 2 octombrie 2013, în sala mare a Primăriei Oradea a fost lansată cartea „Alegerea mea”, care cuprinde eseuri antiviolență, aparținând unor elevi din patru licee orădene: de la colegiile tehnice „Mihai Viteazul” și „Constantin Brâncuși”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”.

Cheia cărții se află la prof. Carmen Tripe, după cum lesne am putut deduce din ceea ce singură declară dintru început: „Cheia e la mine!” Ultimul cuvânt, altfel spus Cuvântul de încheiere, îl are chestor dr. Liviu Popa.  „Această carte reprezintă rezultatul campaniei de prevenire a violenței în rândul tinerilor „Nu lăsa violența să te transforme într-un infractor”, desfășurată de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
Meritele revin organizatorilor, dar în primul rând tinerilor care s-au implicat în acest proiect. Sunt tineri care știu să facă diferența între bine și rău. Vreau să îi felicit pentru preocupările pe care le au în acest domeniu. Prin tot ceea ce au făcut, prin tot ceea ce au expus în aceste lucrări au dat dovadă de maturitate…”, scrie chestor dr. Liviu Popa, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
Cartea este coordonată de Ioana Indrieș și Carmen Tripe.
 Vineri, a fost marcată „Ziua siguranței și educației rutiere”
Înaintea începerii cursurilor, polițiștii rutieri și patrulele școlare de circulație au dirijat circulația în zonele adiacente instituțiilor școlare din Biharia și Municipiul Oradea, respectiv la Școala Gimnazială „Gáspár András” din Biharia,  la trecerea de pietoni din fața instituției și la Școala Gimnazială „Dacia”, la trecerea de pietoni din fața școlii. Aici i-am găsit pe comisarul - șef de poliție Claudiu Ciuclea, pe Sorin Panti (agent-șef principal) și Ovidiu Sala (agent principal), care supravegheau patrula școlară alcătuită din Alex Gabor și Cătălin Silaghi (din clasa a VI-a A), Cătălin Boța și Bogdan Dem (din a VII-a D), coordonați de dl profesor Costel Ene. 
Acțiuni în Orășelul Copiilor 
Între orele 11.00 și 15.00, în Orășelul  Copiilor s-au desfășurat activități preventive sub genericul „ABC-ul circulației pentru cei mici” - activități   preventive pe linie de educație rutieră, pentru siguranța celor mai mici participanți la traficul rutier, derulate în parteneriat cu Asociația Victimelor Accidentelor Rutiere și Orășelul Copiilor.
Activitățile au fost coordonate de către polițiștii de prevenire, rutieri și de proximitate. Copiii, părinții și bunicii prezenți au putut lua parte la o serie de concursuri pe teme de educație rutieră, expoziții de desene, prezentarea de filme tematice, distribuirea de materiale informativ - preventive.
Sub genericul „Desenăm, ne jucăm, reguli învățăm!”  preșcolarii au fost invitați la un concurs de desene pe asfalt.
În cadrul expoziției „Arta, copiii și educația rutieră”, au fost expuse desene cu tematică rutieră, realizate de elevi.
Concursul de biciclete „Siguranță pe două roți”, adresat copiilor până la 14 ani, a inclus parcurgerea a două probe, respectiv proba teoretică și o probă în parcul școală. La concurs au participat echipaje de elevi, de la cinci școli orădene: școlile gimnaziale „Dimitrie Cantemir”, „Avram Iancu” și „Octavian Goga”, Școala Gimnazială Nr. 16 și Liceul Teoretic „Lucian Blaga”. Cătălin Buzlea  de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” a luat singurul 10 din concurs, ocupând locul I. Din echipajul școlii au mai făcut parte: Racz Erik, Darius Man și Silvia Ghiță; ei au fost coordonați de prof. Diana Popa
Copiii și profesorii prezenți la activități au fost răsplătiți cu premii și diplome de participare. Acțiunile din orășel au fost coordonate de doamna comisar - șef de poliție Ioana Indrieș din cadrul Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității al I.P.J. Bihor
Sub genericul „Învățăm să circulăm, viața să ne-o protejăm”, s-au desfășurat activități de educație rutieră în unități de învățământ bihorene, de polițiștii de proximitate și polițiștii rutieri din Marghita, Beiuș, Ștei, Vașcău, Nucet, Aleșd, Valea lui Mihai și Săcuieni.
Alina & Ovidiu
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Săptămâna prevenirii criminalității.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:50:38 Ora standard a Europei de Est