Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Mondială a Educației la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”

Domnului profesor, cu Dragoste

Ziua Mondială a Educației la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”

„A întreba pe mulți, a ține minte cele spuse și a învăța pe alții, aceasta formează secretul învățământului”. Comenius

Pornind de la învățătura lui Comenius, elevii Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” i-au omagiat vineri, 4 octombrie 2013, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, pe toți cei care cu drag „construiesc” nu numai caractere, cresc și educă generațiile de ieri, azi și mâine.
Activitatea organizată cu această ocazie a avut cele mai variate ingrediente: de la desene dedicate profesorilor, la eseuri, poezii, cântece, prezentări PPT și film, toate realizate cu originalitate de elevii școlii noastre. Sub îndrumarea profesorilor Bungău Angela, Felicia Holhoș, Dronca Raluca, Pantea Bianca, Chișiu Ramona, Malița Silvia și consilierul educativ prof. David Olivia, elevii au prezentat un adevărat spectacol pentru cei ce cu respect și devotament îi pregătesc în formarea lor profesională, clădindu-le în suflete valorile morale ale educației.
Pornind de la cele două teme propuse: „Domnului profesor, cu Dragoste”, și „Imaginea profesorului ideal”, elevii s-au întrecut în a realiza celor mai originale creații (de la desenele realizate de elevii claselor a IX-a B, a X-a B și a XII-a C), prezentări PPT, poezii și cântece (interpretate de  elevii claselor a XI-a A și B) la eseuri (scrise de elevele Pop Crina și Gug Larisa din clasa a XII-a C), prezentate atât în limba română, cât și în limba maghiară (pentru elevii ce studiază în  limbă maternă).
Surpriza spectacolului a fost realizarea unui filmuleț de către cinci elevi din clasa a XII-a C: Matișan Robert, Hadade Sergiu, Pop Crina, Gug Larisa și Negru Carmen, punându-și în valoare atât talentele regizorale, cât și de reporteri, scopul fiind a adresa un sincer „La mulți ani” profesorilor școlii  și a le mulțumi pentru întreaga lor activitate.
Este lăudabilă și militantă o asemenea inițiativă la ceas aniversar, deoarece statuează un moment marcant în istoria dascălilor: Ziua Educației. Ea este o invitație făcută publicului de a descifra familia comunității noastre, a profesorilor. Ea va constitui un reper, un punct de pornire înspre sporirea rezultatelor noastre în continuare și deschiderea acestui liceu înspre europenizare, modernizare și adaptarea lui spre nevoile beneficiarilor noștri direcți și indirecți. Aceste activități educative vor răspândi în sânul elevilor, părinților și dascălilor, convingerea că, odată cu modernizarea învățământului românesc, munca, perseverența și ambiția sunt cele în stare să dea unei școli tradiție și performanță.
Festivitatea organizată cu ocazia Zilei Educației s-a bucurat de prezența și susținerea celor 2 directori ai școlii, prof. ec. dr. Răzvan Vonea și prof. Biro Ildiko, tânăra echipă managerială care promit o nouă deschidere acestui liceu și dezvoltarea ei instituțională.
„Aș vrea să transmit onoarea și felicitările mele întregului colectiv de cadre didactice ale școlii, cu ocazia acestui eveniment festiv. Neobosiții dascăli sunt niște veterani ai instrucției, cu har pur de învățători și ambiție de neînvins. Dorim să înscriem numele tuturor în cartea de onoare a școlii. Apreciez din inimă că ați muncit cu osârdie și v-ați dăruit cu mult har cu ocazia fiecărei ore și care, asemeni, d-lui Trandafir, v-ați călăuzit elevii cu tact, știință, integritate și minte strălucitoare. Îmi exprim convingerea că dascălul de azi nu poate fi decât melancolic atunci când se uită în jur și compară Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” de azi cu cel de odinioară; o melancolie menită să nu ne descurajeze în continuarea demersului nostru de dascăli, ci să ne motiveze în a nu ne da bătuți”, a spus dl directorul prof. ec. dr. Răzvan Vonea, care a adus totodată mulțumiri colectivului de cadre didactice pentru disponibilitatea acestor activități educative, timpul dăruit, eleganța și consistența mesajelor transmise, care vor rămâne drept o piatră de temelie solidă în fața barierei temporale.
În această zi sublimă, nu ne rămâne decât să le urăm învățătorilor și profesorilor noștri un sincer „LA MULÞI ANI!”, să le mulțumim pentru grija ce ne-o poartă, promițându-le că vom fi mai ascultători  și vom învăța mai bine.
director,
prof. ec.dr. Răzvan Vonea

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:23 Ora de vară a Europei de Est