Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Surprize – surprize pe ultima sută de metri a Festivalului „Toamna orădeană”

Patru zile de foc!

Surprize – surprize pe ultima sută de metri a Festivalului „Toamna orădeană”

Dl viceprimar Ovidiu Mureșan a susținut ieri, 8 octombrie 2013, o conferință de presă în care a prezentat programul manifestărilor ultimei săptămâni a Festivalului „Toamna orădeană”

Directorul artistic al Teatrului Arcadia, dl. Florian Silaghi a prezentat principalele atracții ale Festivalului de Teatru pentru Copii. „Este prima ediție a Festivalului de Teatru pentru Copii în cei 60 de ani de existență a teatrului și sperăm ca aceasta să devină o tradiție în orașul nostru”, a spus directorul artistic Florian Silaghi. În cele cinci zile de desfășurare a festivalului, copiii vor putea vedea piesele: Frumoasa și Bestia (Trupa Arcadia), Pinocchio (Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad – Trupa Marionete), Hansel și Gretel (Trupa Arcadia), Micii Mușchetari (Teatrul Prichindel din Alba Iulia), Povestea Porcului (Teatrul Þăndărică București) sau piesa în limba maghiară Kormoskeppel Mutogat (Teatrul Szigligeti – Trupa Liliput).
Tot în cadrul acestei ediții a „Toamnei orădene”, organizatorii s-au gândit și la alte manifestări dedicate celor mici. „În Orășelul Copiilor va avea loc în perioada 11-13 octombrie, cea de-a V-a ediție a Festivalului Copiilor, în cadrul căruia se va desfășura și un inedit Festival al Plăcintelor, copiii având posibilitatea să participe pe toată durata celor trei zile de desfășurare la demonstrații de preparare a aluaturilor pentru plăcinte”, a spus viceprimarul Ovidiu Mureșan.
Având în vedere că Festivalul „Toamna orădeană” marchează împlinirea a 900 de ani de la prima atestare documentară a orașului Oradea, organizatorii au pregătit pentru zilele de 10-11 septembrie un simpozion științific intitulat „Oradea – 900 de ani de devenire istorică”, în cadrul căruia istorici și profesori universitari vor susține în Sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea mai multe comunicări științifice. Istoricul Dumitru Noane, prezent la conferința de presă, a spus: „Oradea este printre puținele orașe din România cu o atestare atât de veche, prin urmare simpozionul științific va surprinde crâmpeie din aceste 9 secole de existență a orașului nostru”.
Vineri, 11 octombrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor,  iubitorii de folclor se vor putea bucura de un concert de muzică populară ai cărui invitați speciali sunt artiștii: Dumitru Fărcaș, Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu, Sava Negrean Brudașcu, spectacolul fiind prezentat de îndrăgitul cântăreț Aurel Tămaș.
Despre manifestările pregătite de Ziua Orașului a vorbit dl. Mircea Oaie – director al Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea. „Ziua de 12 octombrie va fi marcată printr-o ședință festivă, care va avea loc de la ora 12.00 în sala mare a Primăriei Oradea, urmată de o demonstrație de tir cu arcul medieval care va putea fi admirată pe platoul din fața Primăriei Oradea. Participanții vor porni apoi spre Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie, unde vor avea loc depuneri de coroane, dar și un frumos recital al Corului „Traian Moșoiu”. La final, alaiul se va îndrepta spre Casa Memorială „Aurel Lazăr”, unde se va intona Imnul de Stat și se vor depune coroane, jerbe și buchete de flori la placa comemorativă de pe fațada Casei Memoriale „Aurel Lazăr”, iar apoi se va pleca spre statuia lui Aurel Lazăr de pe str. Republicii”, a precizat dl. Mircea Oaie.
Spre seară, începând cu  ora 18.00, pe scena amenajată în Parcul 1 Decembrie vor avea loc concerte în aer liber susținute de: ANYSOUND, MAGNETON, NAGY FERO și BEATRICE, SHERBY, CRBL, SMILEY, urmând ca la  ora 22.40 cei prezenți să poată urmări un frumos foc de artificii.
Duminică, 13 octombrie, de la  ora 19.00 va avea loc concertul în aer liber susținut de ELECTRIC FENCE, urmat de concertul susținut de CARGO și DIRECÞIA 5.
În seara ultimei zile a festivalului, iubitorii de operă vor putea viziona la Teatrul „Regina Maria”, spectacolul de operă TOSCA de G. Puccini, o producție orădeană realizată de Asociația Culturală Opera Per Sempre special pentru această ediție a „Toamnei orădene”. Prezenți la conferința de presă, soprana Florina Hinsu, care va apărea în rolul titular, și regizorul Horia Ballint au subliniat faptul că „Tosca” este primul spectacol de operă realizat la Oradea după 1924, când a fost desființată secția de operă a teatrului local. Regizorul Horia Ballint a recomandat-o cu multă căldură pe Florina Hinsu drept o cântăreață care poate apărea cu succes pe marile scene de operă ale lumii. La rândul său, Florina Hinsu și-a exprimat încrederea că orădenii vor avea prilejul să vadă pe scena Teatrului „Regina Maria” un spectacol de mare ținută.
Mirela Macra

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:44:42 Ora standard a Europei de Est