Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul-cadru european pentru cercetare și inovare „Orizont 2020”

Vineri, a fost lansat la București

Programul-cadru european pentru cercetare și inovare „Orizont 2020”

Programul-cadru european pentru cercetare și inovare „Orizont 2020” a fost lansat la București, vineri, 4 octombrie 2013, de Comisarul european pentru Cercetare, Inovare și Știință, doamna Máire Geoghegan-Quinn, în prezența ministrului delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu și a ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie.

Programul-cadru european „Orizont 2020” dispune de un buget de 70 de miliarde de euro și urmărește în mod sistematic finanțarea proiectelor capabile să ducă la îndeplinire obiectivele tehnice, științifice, educaționale și sociale asumate de statele membre prin intermediul Strategiei „Europa 2020”. Programul se adresează cercetătorilor și aplicanților din toate statele Uniunii Europene, iar lansarea sa în România constituie debutul noii inițiative.
În intervenția avută în cadrul conferinței, doamna Máire Geoghegan-Quinn a mulțumit autorităților române pentru organizarea evenimentului și a subliniat importanța programului-cadru european „Orizont 2020”. „Este o zi a premierelor: sunt pentru prima oară în România și România este prima țară unde se lansează această inițiativă. Programul „Orizont 2020” este un tip de program totalmente nou pentru Uniunea Europeană. Este gândit să obțină rezultate care pot aduce schimbări concrete în viața oamenilor. Cu mai mult de 70 de miliarde de euro pentru șapte ani, este cel mai mare program de cercetare al Uniunii de până acum și unul dintre cele mai mari din lume. Este singurul program din bugetul Uniunii Europene care a cunoscut o creștere a finanțării. Bugetul substanțial al Programului „Orizont 202” este un beneficiu major pentru cercetarea și inovația europeană [...] Într-un context economic care a suferit schimbări dramatice, avem nevoie de o nouă viziune pentru cercetarea și inovarea europeană. „Orizont 2020” stimulează în mod direct economia și asigură baza noastră științifică și tehnologică, precum și competitivitatea industriei pentru viitor, preconizând o societate mai inteligentă, mai durabilă și mai incluzivă”, a declarat comisarul Máire Geoghegan-Quinn.
La rândul său, ministrul delegat Mihnea Costoiu a subliniat importanța prezenței la București a Comisarului european pentru Cercetare, Inovare și Știință, precum și impactul evenimentului pentru cercetarea românească. „Astăzi este un moment special: „Orizont 2020” se lansează în Europa, la București. Cercetarea si educația au devenit obiective strategice peste tot în Europa cu scopul de a crește competitivitatea. Prin strategiile de la nivel național dorim să ne sincronizăm cu Programul „Orizont 2020”. Este imperios necesar să stimulăm fiscal companiile care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare, precum și activitatea desfășurată de cercetătorii român”, a afirmat ministrul Mihnea Costoiu. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:44 Ora de vară a Europei de Est