Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Internaționalizarea învățământului superior românesc

O prioritate a Ministerului Educației Naționale

Internaționalizarea învățământului superior românesc

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a declarat că una dintre prioritățile Ministerului Educației Naționale o reprezintă creșterea, graduală, a dimensiunii internaționale a învățământului superior

Ministrul a arătat importanța acestui aspect, în condițiile în care internaționalizarea este, invariabil, unul dintre criteriile de clasificare a universităților, conform topurilor internaționale.
Ministrul Remus Pricopie și-a exprimat speranța că din ce în ce mai mulți studenți și cadre didactice din alte țări vor opta să studieze în sistemul de învățământ românesc, arătând că, în acest moment, sunt mult mai mulți studenți și profesori români care aplică pentru programele de studii în afara țării. Ministrul a arătat că în România există specializări, cu recunoaștere internațională, care atrag studenți străini, precum programele de medicină, învățământul agricol, programele de studii de la Universitatea Maritimă din Constanța sau specializările de la Universitatea din Ploiești, pentru domeniul Petrol și Gaze.
Ministrul Pricopie a mai arătat că, pe lângă acordurile bilaterale între state și parteneriatele între universitățile românești și străine, o a treia cale de a atinge obiectivul propus îl reprezintă cooperarea universităților prin programele europene.
Afirmațiile ministrului Educației au fost făcute, miercuri, 25 septembrie 2013, la sediul MEN, cu prilejul lansării oficiale a celei de-a doua etape a programului „Burse și cooperare interinstituțională în domeniul învățământului superior”,  coordonat de ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.
Ministrul delegat Mihnea Costoiu a subliniat importanța acestui program, în valoare de peste 4 milioane de euro, pentru întărirea relațiilor dintre universități, dar mai ales pentru beneficiarii direcți ai acestuia - studenți și cadre didactice. Ministrul Costoiu a subliniat că, în cadrul proiectului, există locuri dedicate și studenților proveniți din rândul populației rome.
Ministrul delegat Mihnea Costoiu a precizat și că pentru a genera performanță și echilibru în sistemul de învățământ superior și în cercetare, e necesară diversificarea paletei de opțiuni pentru studenți și cadre didactice. Mihnea Costoiu a mai declarat că, în acest moment, există 10 programe interinstituționale și alte 47 de acorduri bilaterale realizate între universitățile din România și alte țări.
Programul „Burse și cooperare interinstituțională în domeniul învățământului superior” are drept obiectiv sprijinirea studenților din orice ciclu de studiu și a personalului din universitățile românești pentru a realiza mobilități transnaționale în Norvegia, Liechtenstein și Islanda. De asemenea, vor fi finanțate și mobilitățile în România ale studenților și ale personalului din instituțiile de învățământ superior din cele trei țări, dar și proiecte de cooperare între universitățile din România și statele donatoare, în vederea întăririi relațiilor de cooperare academică dintre țări.
Principalii beneficiari instituționali ai vizitelor pregătitoare, proiectelor de mobilitate pentru studenți și personal din universități, respectiv proiectelor de cooperare interinstituțională sunt universitățile din România care dispun de o Cartă Erasmus, aprobată de Comisia Europeană, având ca parteneri instituții similare sau organizații de stagiu din statele donatoare. În proiectele de cooperare interinstituțională se mai pot asocia ca parteneri universități, institute de cercetare, companii și ONG-uri, atât din statele membre, cât și din celelalte țări beneficiare ale Mecanismului SEE.
Programul de „Burse și cooperare interinstituțională în domeniul învățământului superior” se află la a doua rundă de implementare în România. Prima rundă s-a derulat pe parcursul anului universitar 2009-2010 și în primul semestru al anului academic 2010-2011, cu o valoare totală de 1.100.000 euro. Pentru cea de-a doua rundă a programului au fost alocate 4.444.444 euro, din care 4.000.000 euro provin din partea țărilor donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein), restul fiind cofinanțare din partea statului român.
Programul este parte integrantă a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European 2009 - 2014 (SEE), program pentru care  Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) este desemnată Operator de program. Informații suplimentare sunt disponibile pe www.see-burse.ro și pe www.eeagrants.org.
La evenimentul desfășurat la sediul MEN au participat și Hilde Berit Eide, coordonatorul departamentului Fonduri SEE și Norvegiene, din cadrul Ambasadei Norvegiei la București, Monica Calotă, director general al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) și Cătălina Meliță, director general în Ministerul Fondurilor Europene. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:46 Ora de vară a Europei de Est