Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Competitivitate și performanță în economia Uniunii Europene”

Sâmbătă, au debutat lucrările Conferinței Internaționale Economice Agora

„Competitivitate și performanță în economia Uniunii Europene”

În Aula Albastră a Universității Agora din Oradea, au debutat, sâmbătă, 5 octombrie 2013, lucrările Conferinței Internaționale Economice Agora, cu tema „Competitivitate și performanță în economia Uniunii Europene”.

Cea de-a VII-a ediție s-a bucurat de o participare selectă, din partea a două asociații profesionale: Asociația Facultăților Economice din România (AFER, președinte – dl prof.univ.dr. Ioan Talpoș, director executiv – dl prof.univ.dr. Constantin Roșca) și Societatea Științifică de Management din România (fondată de dl prof.univ.dr. Constantin Roșca), după cum avea să precizeze președintele Comitetului de organizare al conferinței, doamna prof.univ.dr. Adriana Manolescu, în deschiderea evenimentului.
La actuala ediție au fost înscrise 87 de lucrări din care 9 din străinătate. La manifestare, au onorat cu prezența, dar și cu lucrări, cadre universitare de la facultăți de științe economice din Iași, Galați, Pitești, Timișoara, Cluj-Napoca, dar și de la Universitatea din Oradea.
„În Universitate, trebuie să învățăm cum putem face ca realitatea să devină mai bună”
Invitat să ia cuvântul în deschiderea conferinței, președintele AFER, președintele Senatului Universității de Vest din Timișoara, dl prof.univ.dr. Ioan Talpoș, și-a început discursul prin a-i felicita pe fondatorii Universității Agora, pe domnii profesori universitari Adriana Manolescu și Mișu-Jan Manolescu „pentru că au durat o universitate, care rezistă, funcționează în condițiile foarte grele de astăzi ale mediului universitar românesc”; în continuare vorbitorul s-a referit la evenimentul care avea să se întâmple curând: „conferirea de către Universitatea Agora a titlului de Doctor Honoris Causa unui venerabil al învățământului superior din România, unui om al cărții, unui om al științei, unui om al cetății, al României, al Europei, profesorul Constantin Roșca”. Adresându-se studenților, dl profesor Ioan Talpoș a dorit să tragă un semnal în legătură cu scăderea natalității la români, în sensul în care dacă se merge în acest ritm, este pericolul ca în anul 2100 să fim doar 8.000.000 de români. „Trebuie să infirmăm această predicție, această estimare statistică. Mă uit la voi. Voi, tinerii, care sunteți speranța noastră, trebuie să inversați, să inversăm mersul prin schimbare de atitudine. Aceasta este viața. Viața este o realitate pe care trebuie să o trăim, Și în universitate trebuie să învățăm cum putem face ca realitatea să devină mai bună. Noi, economiștii, trebuie să găsim mijloacele, metodele, instrumentele necesare ca să asigurăm acele condiții ca oamenii să trăiască bucuria vieții”, a mai spus președintele AFER.
În momentele următoare, rectorul Universității Agora, dl prof.univ.dr. Ioan Dzițac, a prezentat, în Power Point, istoria devenii universității în cei 14 ani ai existenței instituției, cu accent pe ultima perioadă, după acreditarea universității.
Am asistat apoi la evenimentul central al primei zile de conferință.
Senatul Universității Agora a conferit distinsului prof.univ.dr. Constantin Roșca înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Agora
Președintele Senatului universitar, doamna prof.univ.dr. Adriana Manolescu, a prezentat Laudatio în onoarea distinsului prof.univ.dr. Constantin Roșca, născut la 5 octombrie 1933 în comuna Osica de Sus, din județul Romanați, astăzi județul Olt. În prezentare, accentul a căzut pe vasta și complexa sa activitate desfășurată pe durata celor 57 de ani dedicați studiului
și creației științifice, fiind evidențiate nenumăratele medalii, diplome și titluri obținute; activitate și creație științifică materializată în circa 550 de produse realizate ca unic autor sau în colaborare, 69 de cărți, manuale universitare, caiete de lucrări practice și îndrumătoare de  proiectare a organizării, monografii și filme didactice, 108 teme de cercetare științifică, din care 6 proiecte cu finanțare europeană, 144 de articole publicate în reviste de specialitate, 225 de comunicări prezentate în evenimente științifice organizate în țară și în străinătate. Cu Universitatea Agora, Domnia sa are o colaborare încă de la înființare, „fiind pentru fondatori sfătuitorul prețios, care împărțea cu dărnicie din experiența academică. Profesorul Constantin Roșca reprezintă pentru noi întruchiparea spiritului blând și înțelept, intelectualul desăvârșit, dascăl și slujitor pe tărâmul științei și al cunoașterii, personalitate care ne-a îndrumat și povățuit mereu cu aceeași dragoste, cu aceeași generozitate și înțelegere”, a ținut să sublinieze dna președinte al Senatului, prof.univ.Adr. Adriana Manolescu.
După înmânarea diplomei și îmbrăcarea robei, a „plouat” cu flori, felicitări și îmbrățișări, iar în replică, proaspătul Doctor Honoris Causa al Universității Agora, dl prof.univ.dr. Constantin Roșca, și-a prezentat Disertația „Comportamentul managerial în organizațiile din România”.
După-amiază, dar și duminică, lucrările au continuat pe patru secțiuni: I.Management și leadership II.Marketing III.Administrarea afacerilor și gestiune economico-financiară IV.Economie Generală.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Competitivitate și performanță în economia Uniunii Europene”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:12:10 Ora standard a Europei de Est