Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Competitivitate și performanță în economia Uniunii Europene”

Sâmbătă, au debutat lucrările Conferinței Internaționale Economice Agora

„Competitivitate și performanță în economia Uniunii Europene”

În Aula Albastră a Universității Agora din Oradea, au debutat, sâmbătă, 5 octombrie 2013, lucrările Conferinței Internaționale Economice Agora, cu tema „Competitivitate și performanță în economia Uniunii Europene”.

Cea de-a VII-a ediție s-a bucurat de o participare selectă, din partea a două asociații profesionale: Asociația Facultăților Economice din România (AFER, președinte – dl prof.univ.dr. Ioan Talpoș, director executiv – dl prof.univ.dr. Constantin Roșca) și Societatea Științifică de Management din România (fondată de dl prof.univ.dr. Constantin Roșca), după cum avea să precizeze președintele Comitetului de organizare al conferinței, doamna prof.univ.dr. Adriana Manolescu, în deschiderea evenimentului.
La actuala ediție au fost înscrise 87 de lucrări din care 9 din străinătate. La manifestare, au onorat cu prezența, dar și cu lucrări, cadre universitare de la facultăți de științe economice din Iași, Galați, Pitești, Timișoara, Cluj-Napoca, dar și de la Universitatea din Oradea.
„În Universitate, trebuie să învățăm cum putem face ca realitatea să devină mai bună”
Invitat să ia cuvântul în deschiderea conferinței, președintele AFER, președintele Senatului Universității de Vest din Timișoara, dl prof.univ.dr. Ioan Talpoș, și-a început discursul prin a-i felicita pe fondatorii Universității Agora, pe domnii profesori universitari Adriana Manolescu și Mișu-Jan Manolescu „pentru că au durat o universitate, care rezistă, funcționează în condițiile foarte grele de astăzi ale mediului universitar românesc”; în continuare vorbitorul s-a referit la evenimentul care avea să se întâmple curând: „conferirea de către Universitatea Agora a titlului de Doctor Honoris Causa unui venerabil al învățământului superior din România, unui om al cărții, unui om al științei, unui om al cetății, al României, al Europei, profesorul Constantin Roșca”. Adresându-se studenților, dl profesor Ioan Talpoș a dorit să tragă un semnal în legătură cu scăderea natalității la români, în sensul în care dacă se merge în acest ritm, este pericolul ca în anul 2100 să fim doar 8.000.000 de români. „Trebuie să infirmăm această predicție, această estimare statistică. Mă uit la voi. Voi, tinerii, care sunteți speranța noastră, trebuie să inversați, să inversăm mersul prin schimbare de atitudine. Aceasta este viața. Viața este o realitate pe care trebuie să o trăim, Și în universitate trebuie să învățăm cum putem face ca realitatea să devină mai bună. Noi, economiștii, trebuie să găsim mijloacele, metodele, instrumentele necesare ca să asigurăm acele condiții ca oamenii să trăiască bucuria vieții”, a mai spus președintele AFER.
În momentele următoare, rectorul Universității Agora, dl prof.univ.dr. Ioan Dzițac, a prezentat, în Power Point, istoria devenii universității în cei 14 ani ai existenței instituției, cu accent pe ultima perioadă, după acreditarea universității.
Am asistat apoi la evenimentul central al primei zile de conferință.
Senatul Universității Agora a conferit distinsului prof.univ.dr. Constantin Roșca înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Agora
Președintele Senatului universitar, doamna prof.univ.dr. Adriana Manolescu, a prezentat Laudatio în onoarea distinsului prof.univ.dr. Constantin Roșca, născut la 5 octombrie 1933 în comuna Osica de Sus, din județul Romanați, astăzi județul Olt. În prezentare, accentul a căzut pe vasta și complexa sa activitate desfășurată pe durata celor 57 de ani dedicați studiului
și creației științifice, fiind evidențiate nenumăratele medalii, diplome și titluri obținute; activitate și creație științifică materializată în circa 550 de produse realizate ca unic autor sau în colaborare, 69 de cărți, manuale universitare, caiete de lucrări practice și îndrumătoare de  proiectare a organizării, monografii și filme didactice, 108 teme de cercetare științifică, din care 6 proiecte cu finanțare europeană, 144 de articole publicate în reviste de specialitate, 225 de comunicări prezentate în evenimente științifice organizate în țară și în străinătate. Cu Universitatea Agora, Domnia sa are o colaborare încă de la înființare, „fiind pentru fondatori sfătuitorul prețios, care împărțea cu dărnicie din experiența academică. Profesorul Constantin Roșca reprezintă pentru noi întruchiparea spiritului blând și înțelept, intelectualul desăvârșit, dascăl și slujitor pe tărâmul științei și al cunoașterii, personalitate care ne-a îndrumat și povățuit mereu cu aceeași dragoste, cu aceeași generozitate și înțelegere”, a ținut să sublinieze dna președinte al Senatului, prof.univ.Adr. Adriana Manolescu.
După înmânarea diplomei și îmbrăcarea robei, a „plouat” cu flori, felicitări și îmbrățișări, iar în replică, proaspătul Doctor Honoris Causa al Universității Agora, dl prof.univ.dr. Constantin Roșca, și-a prezentat Disertația „Comportamentul managerial în organizațiile din România”.
După-amiază, dar și duminică, lucrările au continuat pe patru secțiuni: I.Management și leadership II.Marketing III.Administrarea afacerilor și gestiune economico-financiară IV.Economie Generală.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Competitivitate și performanță în economia Uniunii Europene”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:00 Ora de vară a Europei de Est