Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prof.univ.dr. Cornel Domuța – „Cercetător științific în agricultura Crișanei”

Vineri, la Hotel Continental, lansare de carte

Prof.univ.dr. Cornel Domuța – „Cercetător științific în agricultura Crișanei”

Sala de conferințe a Hotelului Continental a găzduit, vineri, 4 octombrie 2013, manifestarea de suflet dedicată distinsului profesor univ. dr. ing. Cornel Domuța, cercetător științific I și membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, așa după cum avea să sublinieze, cu sinceritate, decanul Facultății de Protecția Mediului, dl prof. univ. dr. ing Ioan Chereji, care a recunoscut, cu mândrie, nenumăratele merite ale cercetătorului nr. 1 al facultății (și nu numai), absolvent al Facultății de Agricultură din cadrul I.A. „Nicolae Bălcescu” din București, care și-a pus toată priceperea și puterea de muncă în slujba cercetării.

Iar acum, la capătul celor 30 ani de cercetare asiduă, a adunat toată truda, știința, experiența și dăruirea între coperțile unei cărți pe care a lansat-o vineri, intitulată simplu și sugestiv „Cercetător științific în agricultura Crișanei”. I-au fost alături prieteni din conducerea Universității  și a Senatului universitar, colegii de la facultatea în fruntea căreia s-a aflat de ani buni ca decan, iar acum ca director de departament, prieteni și colegi de la universități și facultăți de profil din țară, președintele  Consiliului Județean Bihor, prietenul său, dl profesor Cornel Popa, omniprezent la  manifestările organizate de dl prof. Cornel Domuța. Sala a devenit neîncăpătoare, iar intervențiile tuturor vorbitorilor au fost, în unanimitate, laudative. Nici nu se puteau să fie altfel, pentru cei care îi cunosc activitatea didactică și științifică, depusă la catedră și în derularea a zeci de proiecte, materializată apoi în chip admirabil prin publicarea a zeci de cărți de autor sau coordonator, alături de colegii și prietenii săi de o viață. Nu am greșit deloc spunând colegi și prieteni, pentru că toți colegii îi sunt și prieteni. Cine nu este prieten cu un asemenea Om de Mare Omenie, un caracter integru, un specialist de excepție, un dascăl minunat și stimat, un devotat profesiei și intereselor facultății și științei? La capătul celor 30 de ani de cercetare are doar un sigur mare regret: că Stațiunea de Cercetări Agrozootehnice Oradea, unde a muncit și a investit știință și dăruire, zeci de ani, alături de colegii săi dragi, începând din 1 noiembrie 1983, nu a putut încăpea pe mâna Universității, o mană cerească ce a scăpat pe nedrept celor în drept să o gospodărească, după ce o viață au administrat-o cu pricepere și dragoste ca pe un bun de mare preț.  
„Dl profesor se străduiește să ne ofere niște repere și să ne aducă aminte de adevăratele valori: familia, tradiția, prietenia și nu în ultimul rând munca”, a recunoscut Costea Monica, moderatorul manifestării.
Un suflet extraordinar de mărinimos a înnobilat întreaga sa activitate
„Vreau să vă spun deschis că mă bucură și mă onorează invitația dlui profesor - a precizat președintele Consiliului Județean, dl prof. Cornel Popa. Doresc să subliniez că prin mintea și cu toată deschiderea inimii domniei sale, dl profesor Domuța, iată, a știut să ne facă să ne simțim bine în jurul domniei sale. Și aș vrea să mai subliniez că se pare că a venit momentul să ne adunăm din ce în ce mai mult în jurul acestei citadele care se numește Universitatea Oradea, pentru a o sprijini”. Revenind la evenimentul aniversar, dl președinte a reliefat imaginea „cercetătorului devotat, care prin ochiul minții sale și dublat de o inimă extraordinar de darnică, în acești 30 de ani nu a făcut altceva decât să caute noul, punându-și toată priceperea și energia sa în slujba cercetării. Nu pot să nu recunosc, suporterul din mine, că m-am bucurat ori de câte ori m-a invitat la o lansare de carte, la orice eveniment, întotdeauna am simțit căldura acestui suflet extraordinar care este profesorul Domuța. Cred că asta a înnobilat întreaga sa activitate: un suflet extraordinar de mărinimos…”, a conchis dl președinte Cornel Popa. La rândul său, doamna prorector, prof. ing. Marcela Prada a ținut să sublinieze că poartă cu sine „bucuria și mândria conducerii Universității de a avea un astfel de coleg printre noi. Un coleg care astăzi, de Ziua Mondială a Educației, ne-a adunat aici pentru a zâmbi împreună, pentru a-i admira activitatea, pentru a-i mulțumi din partea universității pentru această activitate. Mă înclin, domnule profesor, în fața activității desfășurate. Sunt eu impresionată și doresc să vă spun că am admirat foarte mult faptul că împărtășiți tot ceea ce ați acumulat în atâția ani cu cei mai tineri și vă aplecați asupra lor. Și m-a impresionat foarte mult dedicarea cu care doriți să se implice și ei”, a spus doamna prorector.
Președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, vorbind despre modele în cercetare, a subliniat modelul profesorului Domuța, „care trebuie urmat de orice coleg care dorește să obțină performanțe în cercetarea științifică”. Studiind cu atenție CV-ul dlui profesor Cornel Domuța, președintele Senatului avea să ne rețină atenția cu paleta bogată de activități prestigioase ale distinsului profesor Cornel Domuța.
„În Universitate, suntem unica facultate cu două programe clasificate A”
 Parcă niciodată nu l-am simțit atât de motivat pe dl decan Ioan Chereji ca și vineri când a vibrat sincer la reverberația sălii, subliniind meritele incontestabile ale dlui profesor Cornel Domuța în clasificarea cea mai înaltă (A) a domeniilor, a programelor de studiu: Agricultură, Silvicultură, Horticultură… „Munca lui Cornel Domuța și a altor colegi de la Stațiune, a făcut ca programele de studiu din facultatea noastră, Agricultură, cu toată pleiada: Horticultură, Peisagistică, Silvicultură să fie clasificate A pe plan național. Este o mare realizare! Este munca lui Cornel și a colegilor lui. Și nu numai a colegilor lui de generație, ci și a colegilor celor tineri pe care a reușit să-i atragă lângă el și să-i înhame la această muncă, pentru că nu este ușor, recunoaște dl decan, spre cinstea domniei sale. Proiectele obținute de Cornel, scrise de el pentru el sau pentru alții, au făcut ca facultatea noastră să se clasifice A. În Universitate, suntem unica facultate cu două programe clasificate A”, a conchis domnul decan Ioan Chereji.
Plecăciune, domnule decan, ați pus punctul pe i și degetul pe „rană”!
Plecăciune, domnule profesor - director Cornel Domuța!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prof. univ. dr. Cornel Domuța – „Cercetător științific în agricultura Crișanei”.   

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:22 Ora de vară a Europei de Est