Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

CHINA: Curățenie-Hărnicie-Inteligență-Năzuințe-Avânt (3)

Ioan Dzițac

CHINA: Curățenie-Hărnicie-Inteligență-Năzuințe-Avânt (3)

Rezumat. Am vorbit în primul episod despre Curățenia din China [1], iar în cel de-al doilea despre Hărnicie [2]. Spusele mele din primele două episoade sunt confirmate de un fost diplomat român, Ion Pătrașcu, un excelent scriitor-portetist, care a vizitat China după 44 de ani. Iată ce scrie el în revista „Curtea de la Argeș”: „Forța de muncă chineză, abundentă, harnică, disciplinată și modestă, este considerată de analiști drept punct central al miracolelor din ultimele trei decenii.” [3].

Episodul 3. Cuvântul cheie „Inteligență
Urmează să prezint azi Inteligența chinezească, cel de-al treilea cuvânt cheie din pentagonul succesului, Curățenie-Hărnicie-Inteligență-Năzuințe-Avânt, care dau acronimul CHINA. Inteligența chinezească se bazează pe înțelepciunea milenară a lui Kung-fu-tzu și Lao-tzu. Fără îndoială, China este un miracol, iar cultura chineză ne uluiește prin înțelepciunea descoperită cu mii de ani în urmă. De exemplu, „China a fost leagănul economiei de piață încă din timpul dinastiei Shang, cu 3.500 de ani în urmă”, spune Ion Pătrașcu [3].
Kung-fu-tzu (550 - 470 î.Hr., cunoscut de europeni sub numele de Confucius) și Lao-tzu (cca. 604-531 î.Hr., fondatorul filozofiei și religiei Tao) au fost doi filozofi înțelepți, care au trăit cu mai mult de jumătate de mileniu înainte de Hristos și și-au pus amprenta peste veacuri în rândul poporului chinez: „Singurul lucru pe care noul regim (chinez - n.t.) nu-l va putea face niciodată este de a-l scoate pe Confucius din China. Unii spun că nici n-a încercat. Alții susțin că nici nu merită să încerce. Cei peste 1.000.000.000 de oameni care locuiesc în China îl cunosc pe Confucius deplin, tot atât cum milioanele de oameni din Europa și America îl cunosc pe Hristos. […]. În China se află circa 5.000.000 de musulmani, circa 4.000.000 de catolici și aproximativ 1.000.000 de protestanți. Există nenumărați budiști și adepți din toate religiile mari ale lumii. Dar confucianismul și taoismul domină scena religioasă, iar pe Confucius îl iubesc anume. Chinezii îl cinstesc și îl asculta când este vorba de filozofie și de învățătura pentru viața interioară. El este localnic tot atât ca și câmpurile de orez, și este tot atât de mult legendă și realitate ca și vechiul zid chinezesc”. (Taoismul și Confucianismul [4]).
Cu cca. 2.500 de ani în urmă, Confucius a zis: „Arta de a conduce constă din alegerea corectă a funcționarilor. Trebuie ridicați oamenii corecți pentru ca ei să poată pune presiuni asupra celor incorecți, căci astfel cei incorecți (strâmbi) pot fi îndreptați”. Când a fost întrebat de discipolii săi ce l-a întristat cu privire la lume, Confucius a spus: „Faptul că virtutea nu este cultivată, că știința (cunoașterea) nu este prezentată clar, faptul că oamenii aud de datorie (obligație), dar nu și-o îndeplinesc, faptul că aceia care se știu că sunt răi nu întreprind nimic pentru a se îmbunătăți: acestea sunt lucrurile care mă întristează” [4]. Se pare că în zilele noastre, Deng Xiaping pune în practică, în China, învățăturile lui Confucius, după niște ani grei dominați de dezastrul provocat de „Revoluția Culturală”, inițiată de conducătorul comunist Mao Zedong (1893-1976) în 1966 și continuată și de urmașii săi până în 1976: „Orientările lui Deng Xiaoping au diminuat rolul ideologiei și au reprofilat membrii de partid în buni gospodari ai țării” [3].
Iată ce mai spune Ion Pătrașcu, cel care a trăit în China, în misiune diplomatică, primii trei ani, cei mai furioși, ai Revoluției Culturale: „În august 2013, aveam în față o Chină renăscută, precum pasărea Phoenix. Nu era o Chină mitologică, ci una a miracolelor. În doar trei decenii de la lansarea reformei patriarhului politicii chineze, Deng Xiaoping, țara a ajuns la vârful piramidei de putere din lume, alături de Statele Unite ale Americii” [3].
China a alocat 4% din PIB învățământului și duce o politică de readucere a unor inteligențe plecate din țară (am dat deja exemplul profesorului Yong Shi în episodul precedent). În doar zece ani, numărul universităților din China s-a dublat, deoarece inteligența nativă trebuie educată.
La noi, de multe ori, mai ales în vorbirea curentă, cuvântul „inteligent” se confundă cu „șmecher” sau „deștept” (vezi „băieții deștepți” în afacerile cu statul). Cei cu adevărat inteligenți sunt numiți „fraieri”. Inteligența adevărată, sănătoasă, lipsită de perversiuni patologice, nu poate fi definită decât dacă are ca scop final înțelepciunea, drumul care duce la desăvârșirea omului. Întrebat fiind, de discipolii săi, ce înseamnă un om desăvârșit, Confucius a răspuns: „Om desăvârșit este cel îngrijorat de propriile imperfecțiuni”.
Din păcate, noi ne-am obișnuit prea mult să vedem doar „paiul” din ochiul vecinului, fără a ne face griji de „bârna” din ochiul nostru. Chinezii îl au pe Confucius, dar Învățătorul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne arată și calea spre desăvârșire: „De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău și nu te uiți cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău? … Fățarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tău, și atunci vei vedea deslușit să scoți paiul din ochiul fratelui tău” (Matei 7, 1-5). Dar, cum noi n-am avut norocul să avem un Deng Xiaoping al nostru, chiar mai mic, proporțional cu țara, continuăm să circulăm pe aceleași drumuri cu hârtoape, pe care „patru boi legănau carul” acum o sută de ani și să predăm copiilor știința și istoria neactualizate de pe vremea „iepocii de aur”.
Bibliografie
[1] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.8866
[2] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.9257 
[3] Ion Pătrașcu, În China, după 44 de ani, Revista de cultură „Curtea de la Argeș”, Nr.10/2013: http://www.curteadelaarges.ro/IV_10_35.php 
[4] http://biserica.org/ro/compendium/carti/religiilelumii/confucianismul/index.htm
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: CHINA: Curățenie-Hărnicie-Inteligență-Năzuințe-Avânt (3). 

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 08:56:49 Ora de vară a Europei de Est