Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Noaptea cercetătorilor” a fost un sfetnic bun!

Vineri,

„Noaptea cercetătorilor” a fost un sfetnic bun!

Proiectul Uniunii Europene a fost bine primit și îmbrățișat de profesorii universitari orădeni care chiar s-au mobilizat, și s-au văzut rezultatele.

Păcat că nu s-au înrolat și mai mulți studenți chiar în vacanță fiind. Iar din partea liceenilor gojdiști, ori don orioni, dar nu numai, ne așteptam să ne surprindă cu câțiva roboței. În schimb au confirmat și ne-au încântat inginerii dlui prodecan Daniel Trip, Educația fizică și Protecția Mediului. Poliția Română a fost, ca de obicei, la înălțimea misiunii sale! Trecând în revistă standurile facultăților ne-am bucurat, acolo unde a fost cazul.
Facultatea de Științe Economice a ieșit la înaintare cu Centrul de cercetare, Facultatea de Științe Socio-Umane, așijderea, cu Centrul de studii, iar Facultatea de Geografie și Turism a strălucit prin particula sa de Sport, care a făcut posibilă Determinarea dezechilibrelor musculare prezente la nivelul trunchiului – metodă și aparat; Folosirea vibrațiilor mecanice de joasă și medie frecvență, mijloc asociat în tratamentul kinetic al afecțiunilor reumatice degenerative ale coloanei vertebrale dorsale. Ajungând la Complexul automatizat geotermal - incinta de preuscare și la Centrul național de cercetare geotermală, am găsit expoziția de carte din domeniul Științelor Educației, colecția Educația în mileniul III, cu peste 120 de titluri ale cadrelor didactice de la DPPPD. Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică, secția de Autovehicule rutiere, Departamentul Mecanică și autovehicule  rutiere avea expus un model de Pneumobil, atracția numărul 1 a copiilor; am înțeles că modelul a fost expus și a participat în 9-10 mai la un concurs în Ungaria. La Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, cu Centrul de cercetare și inginerie tehnologică pentru conversia energiei eletromagnetice, dl prodecan Daniel Trip ne-a prezentat posterul cu echipamente realizate de școala doctorală de inginerie electrică, iar la Centrul de cercetare și inginerie electronică și automatică a fost prezentată o software de recunoaștere a feței, un robot mobil pentru urmărire de  traseu și un plotter pentru scrierea de caractere alfa numerice. Erau de față doamna director conf. dr. ing. Livia Bandici, conf. dr. ing. Ioan Baciu și cercetător ing. Adrian Codoban.
Alături își aveau standurile Fizica Medicală și Protecția Mediului, unde vizitatorii erau serviți cu suc natural ecologic de mere, iar conf. dr. Vasile Laslo le prezenta exemplare de culturi ale laboratorului de culturi în vitro.
Prezenți la eveniment, rectorul Universității, dl prof.univ.dr. Constantin Bungău, președintele Senatului - dl prof.univ.dr. Sorin Curilă, prorectorul pe cercetare, dl prof.univ.dr. Sorin Șipoș i-au felicitat pe cei prezenți, dar regretă, ca și noi, de fapt, că nu au fost prezenți la eveniment și alți cercetători din rândul comunității locale, dar și din județ, pentru că „Noaptea cercetătorilor” nu este o manifestare a universitarilor orădeni sau numai a lor, ci a întregii comunități.
Nădăjduim că la ediția de anul viitor să putem consemna mult mai multe rezultate ale cercetătorilor, dar și sclipiri tehnice ale minții elevilor și studenților noștri. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Noaptea cercetătorilor” a fost un sfetnic bun!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:23 Ora de vară a Europei de Est