Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Astăzi, Marea curățenie națională – Let’s Do It, Romania!

Pentru a IV-a oară

Astăzi, Marea curățenie națională – Let’s Do It, Romania!

Astăzi (sâmbătă, 28 septembrie 2013), sute de mii de români vor participa la Marea curățenie națională, eveniment cu tradiție, de-acum, și în România.

Aflat la cea de-a IV-a ediție, acest proiect își propune să dezvolte spiritul implicării civice în rândul voluntarilor și dorința de a proteja mediul înconjurător.
Joi (26 septembrie), în sala de ședințe a  Prefecturii Bihor, în cadrul unei conferințe, au fost stabilite ultimele detalii în cadrul unei întâlniri la care au participat: dl Mihai Pop - coordonatorul județean al proiectului  „Let’s Do It Romania”, doamna Claudia Timofte - șeful Cancelariei Prefectului Claudiu Pop,  dl Ciprian Lupșa - coordonatorul local al proiectului, dl Mircea Stejeran - șef Servicii Publice și Spații Verzi din cadrul Primăriei Oradea, dna prof. Mioara Țigan, din partea ISJ Bihor, reprezentanți ai Gărzii de Mediu, ai Zonei Metropolitane Oradea, ai Poliției, precum și ai unor ONG-uri și firme orădene și bihorene.
„Let’s Do It Romania este un proiect realizat de oameni pentru oameni. Ne dorim cu toții un mediu curat, o viață sănătoasă, o Românie prosperă, iar pentru a atinge aceste obiective, trebuie să fim conștienți că numai implicându-ne în comunitate le putem avea. Sâmbătă (azi – n.n.), ne vom duce să facem curățenie, fiindcă noi suntem responsabili pentru generațiile care urmează. Iar peste ani, vom reprezenta modelele de care au avut nevoie copiii noștri pentru a învăța că trebuie să respectăm natura, altfel se va întoarce împotriva noastră”.
Acesta este mesajul coordonatorului județean al proiectului, dl Mihai Pop.
Am mai aflat că „echipa Let’s Do It Romania – Bihor, în parteneriat cu Asociația Firmelor Bihorene a muncit cu spor în ultimele două luni, astfel că nu mai puțin de 68 de primării și-au anunțat implicarea (de la Cetariu… la Vârciorog), Zona Metropolitană a anunțat că va sprijini primăriile, Eco Bihor va oferi 3.000 de saci pentru voluntari, 48 de instituții de învățământ se vor mobiliza participând efectiv la această acțiune (de la C.N. „Iosif Vulcan”… la Școala Gimnazială „Nestor Porumb” din Tulca), de asemenea, Lotus Center va oferi voluntarilor saci și mănuși, Mediul non-guvernamental din Oradea se alătură acestui proiect (de la Clubul Rotari la „Cercetașii României”).
„Acțiunea va începe dimineața, la ora 9.00, cu întâlnirea în parcarea de la Lotus Center, după care va urma înregistrarea participanților, împărțirea materialelor necesare salubrizării, împărțirea pe echipe a voluntarilor și deplasarea în teren. Menționăm că voluntarii vor fi instruiți să colecteze selectiv pe deșeuri. Estimăm că în total vom avea 6 ore de curățenie efectivă, urmând să încheiem undeva pe la ora 17.00”, a spus Mircea Stejeranreprezentantul Primăriei Oradea.
Fiecare instituție sau firmă implicată va veni pregătită cu voluntarii săi. Zonele în care se va face curățenie sunt:
I. Malurile râului Crișul Repede între:
1.Pod Densusianu și Pod Decebal
2.Pod Decebal și Pod Unirii
3.Pod Unirii  și Pod Dacia Continental
4.Pod Dacia Continental și Pod Dragoș Vodă
 II. Malurile  Pârâului Peța între:
1. Pod Calea Aradului și Pod Universității
2. Pod Universității și Pod Cantemir
3. Pod Cantemir și Pod Seleușului
III. Cartier Grigorescu înspre pădure
S.C. Rer Ecologic S.A. asigură încărcarea deșeurilor colectate în saci de către voluntari în  mijlocul de transport pus la dispoziție.
 La finalul proiectului, voluntarii care vor dori adeverințe de participare vor trebui să transmită o cerere în acest sens la adresa de mail bihor@letsdoitromania.ro Aceste adeverințe sunt foarte utile tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă, cărora li se cere dovada participării la diverse acțiuni de voluntariat. (B.P.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Astăzi, Marea curățenie națională – Let’s Do It, Romania!

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 18:18:54 Ora standard a Europei de Est