Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Educație profesională transfrontalieră la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”

Diseminare proiect

Educație profesională transfrontalieră la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”

În direcția promovării și dezvoltării culturii învățământului profesional și tehnic pentru comunitatea noastră locală orădeană, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” este partener într-un program de cooperare transfrontalieră cu Ungaria.

Ca activitate a proiectului a fost și vizita profesorilor Colegiului Tehnic „A. Șaguna” în Ungaria la Miskolctapolca, echipă formată din Biro Ildiko – director adjunct, Crișan Csilla, Lung Antiana, Man Nicolae; aceștia au participat în  perioada 19-21 septembrie la a IV-a sesiune a Programului de cooperare transfrontalieră în domeniul educației profesională  TAMOP -2.2.4-11/1-2012-0062 ( Program Operațional pentru Reînnoirea Societății) care a avut loc la Miskolctapolca.
Proiectul se adresează instituțiilor și organizațiilor care au în obiectul de activitate pregătirea și formarea profesională a elevilor și/sau adulților. Finanțarea proiectului este atât din fonduri europene, cât și din partea Statului Maghiar, valoarea acestuia fiind de 43.301.136 Ft , C.T. „Andrei Șaguna” este invitat ca partener beneficiar. 
Titlul proiectului sugerează și obiectivul principal al acestuia „Diseminarea bunelor practici în formarea și calificarea adulților de către MTESZ,  Organizație județeană din  Szabolcs- Szatmar - Bereg cu parteneri români și slovaci”.
În cadrul acestei sesiuni de comunicări au fost dezbătute mai multe probleme legate de formarea profesională ca de exemplu:
*Reforma educației și formării profesionale – 1990-1996 în Ungaria, *Problemele școlilor profesionale, *Formare profesională în învățământul superior
*Modele de sincronizare a educației, a formării profesionale și a pieței de muncă. Exemple de bune practici din Ungaria prezentate de  Mártonfi  György de la Centrul de Cercetare și Dezvoltare Educațională Miskolc,
*Studiul de carieră, Practicile instituționale în studiul carierei, Nivelurile, grupurile țintă și scopurile studiului de carieră, Proiecte pentru studiul carierei în Ungaria
*Avantajele  formării duale (Parc Industrial - Școli Profesionale)
*Formarea muncitorilor calificați în tranzituri și în școlile profesionale (pentru persoane cu  studii minimale din  rândul șomerilor și inactivilor).
Sesiunea de comunicări a fost urmată de o vizită la MITISZK, (Centrul  Regional Integrat de Formare Profesională) Miskolc organizată în scopul prezentării  modului de organizare a pregătirii profesionale în variantă integrată. Profesorii Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” au putut aprecia funcționalitatea unei astfel de soluții în paralel cu sistemul de pregătire profesională din România, atât la nivelul învățământului preuniversitar, cât și la nivelul de formare a adulților.
Au fost vizitate mai multe ateliere și laboratoare, în cea mai mare parte similare cu cele pe care le are Colegiul Tehnic „A Șaguna”, prin proiectul REGIO;
Ateliere și laboratoare vizitate în acest scop: (unele similare cu cele din dotarea atelierelor C.T. „Andrei Șaguna” )
Laborator mașini unelte cu comandă numerică
Laborator CAD, CAM
Laborator automate programabile
Laborator de măsurări tehnice și controlul calității
Laborator și atelier de mecatronică
Laborator și atelier de electronică
Laborator și atelier de hidraulică-pneumatică
Laborator de firme de exercițiu
Promovarea învățământului profesional
Noul director al Colegiului Tehnic „A. Șaguna”, dl prof. ec. dr. Răzvan Vonea, va implementa orice formă de manifestare a promovării învățământului profesional, strict necesar pentru piața forței de muncă a comunității locale, dar și pentru elevii și părinții acestora, care au oportunitatea dobândirii unor competențe profesionale în meserii cerute de agenții economici locali. Colegiul Tehnic „A. Șaguna” a demarat din acest an școlar două clase de învățământ profesional pe domeniile de pregătire: Mecanică și Textile.
Considerăm acest demers al încurajării școlilor profesionale un punct de relansare a învățământului profesional și tehnic, dar și un factor de integrare corectă și corespunzătoare pe piața muncii a tuturor calificărilor profesionale. (G.R.)
 
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:18 Ora de vară a Europei de Est