Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Avem nevoie de fizicieni medicali ca de aer...”

Din 15 octombrie, în cadrul laboratorului de Radioterapie se va lucra în trei ture!

„Avem nevoie de fizicieni medicali ca de aer...”

Managerul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea - doctor Ovidiu Laurean Pop, șeful laboratorului de Radioterapie a Centrului Oncologic - doamna doctor Szabo Edina și de domnișoara doctor Teodora Flonta ne-au informat, ieri (marți, 24 septembrie 2013) despre noutățile din cadrul laboratorului de Radioterapie, despre tratamentul pacienților cu acceleratorul liniar și brahiterapie.

Pentru început managerul spitalului ne-a vorbit despre dotarea excelentă a laboratorului și despre tratamentul pacienților care se face mult peste programul de lucru al celor patru medici: Szabo Edina, Teodora Flonta, Renata Zahu și  Elisabeta Pătcaș.
„Din luna septembrie, ne-am focalizat doar pe tratamentul cu acceleratorul liniar și respectiv pe brahiterapie. Þin să menționez că brahiterapia este un tratament cu iradiere locală și în sistemul public se practică doar în două centre din România, la noi, cu cel mai nou aparat, și la Institutul Oncologic din București. La ce se folosește în principal brahiterapia? La tratamentul cancerului de col uterin și respectiv la tratamentul cancerului de prostată…”
„Avem promisiunea să se achiziționeze al doilea accelerator”
Referindu-se la echipa de medici, dl manager  a ținut să le mulțumească pentru devotament, profesionalism și înțelegere pentru că tratează nu doar pacienți din județul Bihor, „tratăm și pacienți din Satu Mare, Sălaj și Maramureș, și sigur și din alte zone, nu mai departe de acum două săptămâni, aparatul de brahiterapie de la Szeged (Ungaria) s-a defectat și pacienții au fost îndrumați spre Centrul Oncologic din Oradea. Bazându-ne pe acest aflux de pacienți și în urma vizitei dlui ministru Eugen Nicolăescu, dar și în urma discuțiilor avute cu dl secretar de stat dr. Raed Arafat, avem promisiunea să se achiziționeze al doilea accelerator. Spuneam că am luat împreună cu colegii mei anumite măsuri, vom lucra în trei ture. Nu se lucrează niciunde în țară, după câte știu eu, în trei ture, dar colegii mei și-au arătat disponibilitatea să lucrăm în trei ture. Trebuie să mai spunem că acest tratament presupune o echipă, formată din medici, tehnicieni și fizicieni. A fost foarte greu să găsim tot acest personal, pentru că Radioterapia chiar este o specialitate deficitară în țară; tehnicieni, adică asistenți de radiologie, specializați pe așa ceva, am reușit să aducem, cu ajutorul doamnei doctor, chiar de la Centrul Oncologic de la Debrețin (Ungaria)”, a conchis dl manager, doctor Ovidiu Laurean Pop.
„Încercăm să conducem un avion supersonic”           
Pentru a ne edifica asupra volumului de muncă pe care îl depune echipa pe care o conduce și asupra travaliului de documentare și autoperfecționare, șeful laboratorului de Radioterapie, doamna doctor Szabo Edina, s-a exprimat cât se poate de plastic.
„Noi reprezentăm o echipă din care fac parte: patru medici, patru fizicieni, nouă asistenți și infirmiere. Noi acum suntem în etapa în care încercăm să conducem un avion supersonic, față de acum șase săptămâni, deși am început să învățăm pentru acest aparat cu un an și jumătate înainte. Deci, noi conducem acum un avion supersonic și gândiți-vă că această radioterapie este foarte performantă, care iradiază pacientul exact acolo unde este necesar și putem să reducem și efectele secundare ale iradierii. La ora actuală avem deja 62 de pacienți în tratament, în două ture. Prin introducerea celei de-a treia ture, eu consider că putem să creștem numărul de pacienți până la 80-85, ceea ce este foarte îmbucurător. Cu toate acestea, avem în spatele nostru o mare și lungă listă de așteptare, cam treizeci de pacienți pe medic, însemnând că 120 de pacienți așteaptă pentru iradiere”. Doamna doctor  a ținut apoi să sublinieze programul de lucru care începe la ora 7, dimineața și ține până la ora 22. „Trebuie să mai spunem că iradierea înseamnă nu numai o singură fracție de iradiere, în funcție de localizări, pacienții vin la iradieri de 25 de ori, de 30 de ori, de 35 de ori. De exemplu, pentru o tumoare mamară, vin de 33 de ori. Deci un loc ocupat înseamnă ocupat pentru cinci-șase săptămâni. Eu sper că în primul trimestru al anului viitor să avem și al doilea aparat”, a ținut să precizeze doamna doctor Szabo Edina.
La tot ce s-a spus, domnișoara doctor Teodora Flonta a ținut să fie scurtă, concluzionând: „Avem cu ce, avem pentru cine, ne trebuie foarte multă putere, răbdare și ore… foarte multe ore suplimentare! Am știut când am venit, dar n-am știut când plecăm”.
Vor să desființeze masteratul de Fizică Medicală
Participând la discuții, dl doctor Gheorghe Carp - managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, a ținut să pună punctul pe i și degetul pe rană.
În timp ce pe piața forței de muncă se caută fizicieni medicali, cei de la Universitatea din Oradea vor să desființeze masteratul de Fizică Medicală. „Urmează ca în două săptămâni, să-i prezentăm dlui ministru un material cu sugestiile noastre pentru instruirea cât mai grabnică a asistenților de radioterapie și a fizicienilor medicali. Deci, Ministerul Sănătății este foarte interesat să aibă 500 de fizicieni în următorii cinci ani. Cei de la Universitate au fixat prin hotărâre de CA că trebuie să fie 15 pentru un masterat. Dacă nu sunt 15 atunci nu se ține.
Deși e nevoi de ei ca de aer, nu sunt și nicio universitate nu se pliază pe chestia asta. Acum încercăm cu Ministerul Sănătății, cu Universitatea din Oradea, doamna decan Filip de la Facultatea de Științe este cea care dorește foarte mult să facem”, a precizat dl doctor Gheorghe Carp.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:08 Ora de vară a Europei de Est