Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Avem nevoie de fizicieni medicali ca de aer...”

Din 15 octombrie, în cadrul laboratorului de Radioterapie se va lucra în trei ture!

„Avem nevoie de fizicieni medicali ca de aer...”

Managerul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea - doctor Ovidiu Laurean Pop, șeful laboratorului de Radioterapie a Centrului Oncologic - doamna doctor Szabo Edina și de domnișoara doctor Teodora Flonta ne-au informat, ieri (marți, 24 septembrie 2013) despre noutățile din cadrul laboratorului de Radioterapie, despre tratamentul pacienților cu acceleratorul liniar și brahiterapie.

Pentru început managerul spitalului ne-a vorbit despre dotarea excelentă a laboratorului și despre tratamentul pacienților care se face mult peste programul de lucru al celor patru medici: Szabo Edina, Teodora Flonta, Renata Zahu și  Elisabeta Pătcaș.
„Din luna septembrie, ne-am focalizat doar pe tratamentul cu acceleratorul liniar și respectiv pe brahiterapie. Þin să menționez că brahiterapia este un tratament cu iradiere locală și în sistemul public se practică doar în două centre din România, la noi, cu cel mai nou aparat, și la Institutul Oncologic din București. La ce se folosește în principal brahiterapia? La tratamentul cancerului de col uterin și respectiv la tratamentul cancerului de prostată…”
„Avem promisiunea să se achiziționeze al doilea accelerator”
Referindu-se la echipa de medici, dl manager  a ținut să le mulțumească pentru devotament, profesionalism și înțelegere pentru că tratează nu doar pacienți din județul Bihor, „tratăm și pacienți din Satu Mare, Sălaj și Maramureș, și sigur și din alte zone, nu mai departe de acum două săptămâni, aparatul de brahiterapie de la Szeged (Ungaria) s-a defectat și pacienții au fost îndrumați spre Centrul Oncologic din Oradea. Bazându-ne pe acest aflux de pacienți și în urma vizitei dlui ministru Eugen Nicolăescu, dar și în urma discuțiilor avute cu dl secretar de stat dr. Raed Arafat, avem promisiunea să se achiziționeze al doilea accelerator. Spuneam că am luat împreună cu colegii mei anumite măsuri, vom lucra în trei ture. Nu se lucrează niciunde în țară, după câte știu eu, în trei ture, dar colegii mei și-au arătat disponibilitatea să lucrăm în trei ture. Trebuie să mai spunem că acest tratament presupune o echipă, formată din medici, tehnicieni și fizicieni. A fost foarte greu să găsim tot acest personal, pentru că Radioterapia chiar este o specialitate deficitară în țară; tehnicieni, adică asistenți de radiologie, specializați pe așa ceva, am reușit să aducem, cu ajutorul doamnei doctor, chiar de la Centrul Oncologic de la Debrețin (Ungaria)”, a conchis dl manager, doctor Ovidiu Laurean Pop.
„Încercăm să conducem un avion supersonic”           
Pentru a ne edifica asupra volumului de muncă pe care îl depune echipa pe care o conduce și asupra travaliului de documentare și autoperfecționare, șeful laboratorului de Radioterapie, doamna doctor Szabo Edina, s-a exprimat cât se poate de plastic.
„Noi reprezentăm o echipă din care fac parte: patru medici, patru fizicieni, nouă asistenți și infirmiere. Noi acum suntem în etapa în care încercăm să conducem un avion supersonic, față de acum șase săptămâni, deși am început să învățăm pentru acest aparat cu un an și jumătate înainte. Deci, noi conducem acum un avion supersonic și gândiți-vă că această radioterapie este foarte performantă, care iradiază pacientul exact acolo unde este necesar și putem să reducem și efectele secundare ale iradierii. La ora actuală avem deja 62 de pacienți în tratament, în două ture. Prin introducerea celei de-a treia ture, eu consider că putem să creștem numărul de pacienți până la 80-85, ceea ce este foarte îmbucurător. Cu toate acestea, avem în spatele nostru o mare și lungă listă de așteptare, cam treizeci de pacienți pe medic, însemnând că 120 de pacienți așteaptă pentru iradiere”. Doamna doctor  a ținut apoi să sublinieze programul de lucru care începe la ora 7, dimineața și ține până la ora 22. „Trebuie să mai spunem că iradierea înseamnă nu numai o singură fracție de iradiere, în funcție de localizări, pacienții vin la iradieri de 25 de ori, de 30 de ori, de 35 de ori. De exemplu, pentru o tumoare mamară, vin de 33 de ori. Deci un loc ocupat înseamnă ocupat pentru cinci-șase săptămâni. Eu sper că în primul trimestru al anului viitor să avem și al doilea aparat”, a ținut să precizeze doamna doctor Szabo Edina.
La tot ce s-a spus, domnișoara doctor Teodora Flonta a ținut să fie scurtă, concluzionând: „Avem cu ce, avem pentru cine, ne trebuie foarte multă putere, răbdare și ore… foarte multe ore suplimentare! Am știut când am venit, dar n-am știut când plecăm”.
Vor să desființeze masteratul de Fizică Medicală
Participând la discuții, dl doctor Gheorghe Carp - managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, a ținut să pună punctul pe i și degetul pe rană.
În timp ce pe piața forței de muncă se caută fizicieni medicali, cei de la Universitatea din Oradea vor să desființeze masteratul de Fizică Medicală. „Urmează ca în două săptămâni, să-i prezentăm dlui ministru un material cu sugestiile noastre pentru instruirea cât mai grabnică a asistenților de radioterapie și a fizicienilor medicali. Deci, Ministerul Sănătății este foarte interesat să aibă 500 de fizicieni în următorii cinci ani. Cei de la Universitate au fixat prin hotărâre de CA că trebuie să fie 15 pentru un masterat. Dacă nu sunt 15 atunci nu se ține.
Deși e nevoi de ei ca de aer, nu sunt și nicio universitate nu se pliază pe chestia asta. Acum încercăm cu Ministerul Sănătății, cu Universitatea din Oradea, doamna decan Filip de la Facultatea de Științe este cea care dorește foarte mult să facem”, a precizat dl doctor Gheorghe Carp.
Ovidiu Dan

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:08:15 Ora standard a Europei de Est